Naomi Osaka megszerezte negyedik Grand Slam-címét az Ausztrál Openen. Hosszú út vezetett azonban a könnyek között elvesztett meccsektől addig, míg korosztályának legjobb versenyzője, legnagyobb bajnoka vált belőle. 


"Nem igazán van még meg bennem a bajnoki mentalitás. Az, hogy nem játszok száz százalékot, mégis győzök. Mindig is magamévá akartam ezt tenni, de úgy érzem, hosszú út áll még előttem."
Ezt mondtaNaomi Osaka, amikor bő egy évvel ezelőtt kikapott Coco Gaufftól az Ausztrál Open harmadik fordulójában. Hosszú útról beszélt, de aztán, mint láttuk, nem kellett neki egy év sem. 
Tenisz
A nagy Salakblog-díjátadó: Nadal az év visszatérője, Ferrero a szezon edzője
8 ÓRÁJA
De menjünk kicsit vissza az időben, mert bár a tehetségéhez egy pillanatig sem fért kétség, nem tűnt mindig magától értetődőnek, hogy Osaka bajnokként is be tudja váltani a hozzá fűzött reményeket. Az első emlékünk vele kapcsolatban, amikor a 2016-os Ausztrál Openen a selejtezőből indulva verte meg Donna Vekićet és Elina Svitolinát. Már ekkor látszott, hogy hatalmas potenciál van benne. Óriási szervája volt, tiszta, erős alapütései, és ha védekezni kellett legalább annyira hatékony volt, mint amikor támadott. 
A következő emlékezetes pont ugyanezen év US Opene volt, ahol az első körben kiverte a nagy tenisszel rendelkező, akkortájt kifejezetten erős játékosnak számító Coco Vandeweghe-t. Sikerrel vette a második fordulót is, sőt, kis híján begyűjtötte élete legnagyobb skalpját a harmadikban, amikor döntő szett 5:1-ről kapott ki Madison Keystől. Az utolsó gémeket könnyek között játszotta le. 
"Osaka egy napon világelső lesz" | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a A The Tennis Podcast legutóbbi adásában David Law, a BBC kommentátora, és Catherine Whitaker, az Eurosport szakértője egyebek mellett arról beszélgettek, hogy szerintük milyen elképesztően nagy jövő áll Osaka Naomi előtt. "Nagyon izgatott vagyok vele kapcsolatban" - kezdte Whitaker. "Ő egy rendkívül különleges játékos.
A tenisze megvolt, de még mennyire, 5:1-ig csodálatosan játszott ezen a mérkőzésen. A nagy kérdés innentől kezdve az volt, hogy a tehetség vajon átváltható lesz-e nagy győzelmekre is. Ekkor már kifejezetten szorítottunk azért, nehogy Osaka is azon ügyes kezű, szép reményű teniszezők sorsára jusson, akik mentálisan nem tudtak felnőni a feladathoz. Catherine WhitakerThe Tennis Podcast adásában erős, és akkoriban még merésznek számító kijelentéseket tett vele kapcsolatban.
"Naominak h
atalmas játéka van"
 - mondta Whitaker.
 "Hatalmas és hihetetlenül izgalmas. Tudom, mi történt vele a US Open harmadik fordulójában, amikor Madison Keys ellen játszott. Vezetett 5-1-re a döntő szettben, és onnan engedte ki a kezéből a továbbjutást. Természetesen rettenetesen el volt keseredve és sírt a folyosón, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy korlátlan lehetőségek rejlenek benne. De ez a fiatalok útja, az ilyen vereségek teljesen normálisak. Senki ne legyen meglepve, ha Osaka egy napon világelső lesz."
Ha a fejlődését nézzük, megkerülhetetlen, egyszersmind felejthetetlen pillanat volt, amikor 2018-ban győzött Indian Wellsben. Ez volt pályafutása legelső tornagyőzelme. Nem a felnőttek között, nem a nagy versenyeket tekintve, hanem egyáltalán az első. Legyőzte Sharapovát, Radwanskát, Pliskovát, Halepet és a döntőben Kasatkinát. Majd jöttek az esetlen, de végtelenül szeretetreméltó mondatok, amikor átvette a trófeát.
Osaka Naomi elmondta minden idők legszerethetőbb beszédét | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Már másfél évvel ezelőtt írtunk arról , hogy Osaka Naomi milyen elképesztő tehetség. Vasárnapot megelőzően még csak a 44. helyen állt a világranglistán. Bármiféle tornagyőzelem nélkül. A 20 éves japán teniszező az elmúlt két hétben óriási menetelést hajtott végre Indian Wellsben.
"Valószínűleg ez minden idők legrosszabb győztes beszéde" - mondta ezt akkor, pedig nem az volt. Nem volt profi, de emberi volt, valódi, mentes mindenféle tetszelgéstől és modorosságtól. És, ami a legszebb vele kapcsolatban, hogy négy GS-trófeával a zsákban, ő még mindig ilyen. Ahogy ezt láthattuk a Jennifer Brady ellen megnyert Ausztrál Open döntő után is. 
Indian Wells után aztán jött a szintlépés, a Serena Williams ellen megnyert ominózus US Open-döntő, ami mellé lendületből hozzátette az Ausztrál Opent is. Ezt követte egy törvényszerűnek is mondható megtorpanás és visszaesés. Kereste a helyét a világban. A lány, aki a pályán már megtanulta kezébe venni a sorsát, azon kívül meglehetősen ügyetlenül mozgott. 
Ennek legfőbb oka, hogy az introvertált személyisége a sikerek velejárójaként megkapta ajándékba a népszerűséget is. Ebben azonban ő ekkoriban még nem fürdőzött, hanem levegő után kapkodva kapálózott. És ez természetesen rányomta a bélyegét a teniszére és az eredményeire is. A elveszettség érzése, a belső bizonytalanság leginkább a föntebb már említett Gauff elleni vereség kapcsán volt szembetűnő, 2020 januárjában.
"Rengeteg érzelem kavargott bennem azzal kapcsolatban, hogy címvédő vagyok. Ez a vereség nagyon kemény nekem. Utálok kikapni nálam fiatalabbaktól. Sokat kell még fejlődnöm, hogy megtanuljam kezelni az ilyen helyzeteket."
Ez megint egy olyan pont lehetett volna, ahol minden szétcsúszik a számára. Hisz hány olyat láttunk már, hogy egy teniszező néhány nagy győzelmet és a megszerzett világelsőséget követően elbizonytalanodik, szétesik és soha többé nem talál vissza önmagához. 
Osaka esélyt sem adott Bradynek az Ausztrál Open döntőjében | Eurosport
Szponzorált tartalom A cikk támogatója a Naomi Osaka lett az Ausztrál Open női bajnoka, miután a döntőben két szettben, 6:4, 6:3 arányban legyőzte Jennifer Bradyt. A mérkőzés az első szett végéig volt szoros, a másodikban már csak felvillanásai voltak a rengeteget hibázó amerikainak.
Osaka azonban ezt is megoldotta. Mivel az üres népszerűség, az önmagukért való sikerek nem töltötték el őt elégedettséggel, találnia kellett valamit, ami helyrebillenti a belső egyensúlyát, ami értelmet ad számára az egész showbiznisznek. Megértette, hogy a teniszén kívül a társadalmi felelősségvállalással is tudja szolgálni a jót a világban. Sőt, még sokkal inkább. Rájött, hogy a rendelkezésére álló platformok segítségével szót emelhet az őt belülről feszítő társadalmi igazságtalanságok ellen. Többféle módon is kifejezte, hogy a rasszizmus és a rendőri erőszak mennyire elfogadhatatlan a számára. Ez a kiállás tartást adott neki, erősebbé tette őt. 
Nem tudott mit kezdeni azzal az egyszerű ténnyel, hogy ő a világ egyik legjobbja. Azzal, hogy pusztán ezért szeressék és rajongjanak érte. Szüksége volt arra, hogy ezt összekösse valami valóban érvényes dologgal, valami olyannal, amivel emberek százezreit, tán millióit tudja inspirálni. Ez adott igazán érvényt és értelmet a tevékenységének, ez billentette helyre a belső egyensúlyát, aminek aztán a pályán is meglett az eredménye a tavalyi US Openen, és idén Melbourne-ben. 
Azt, hogy ez az egyensúly valóban helyreállt, talán az bizonyítja a legjobban, hogy most már nemcsak a társadalmi igazságosságért folyó harcában szeretné, ha követnék őt, hanem azt is szívesen veszi, ha a teniszpályán is példaképnek tekintik.
Többször is széteshetett és elkallódhatott volna, de ő mindig összerakta magát. A valódi bajnoki mentalitás elsajátításához az is kellett, hogy értelmet és tartalmat adjon az általa addig üresnek érzett népszerűségnek. 
Tenisz
Roger Federert a bátyjának tekintve mesélt kettejük kapcsolatáról Stan Wawrinka
11 ÓRÁJA
Tenisz
Generációk csatája - összecsap Nadal és Alcaraz, a spanyol tenisz két nagyágyúja
13 ÓRÁJA