A Francia Teniszszövetség úgy döntött, hogy a tervezettnél egy héttel később, május 30-án kezdődik a Roland Garros - szem előtt tartva a helyi járványügyi számokat. Ennek nem mindenhol örülnek.

Elsőre talán nem tűnik nagy változásnak, hogy az év második Grand Slam-tornáját egyetlen héttel elcsúsztatták, ám az idény egyik legzsúfoltabb szakaszában ez is alaposan feforgatja a versenynaptárat. Az eredeti elképzelések szerint a Roland Garrost követő héten három füves pályás torna kezdődött volna el: Stuttgart (ATP 250), 's-Hertogenbosch (ATP és WTA 250), valamint Nottingham (WTA 250). Ezeknek a versenyeknek most villámgyorsan megoldást kell találniuk.
Stuttgartban egyelőre úgy készülnek, hogy az eredeti terveik szerint bonyolítják le a versenyüket. "Mi nem fogunk változtatni a dátumon" - mondta Edwin Weindorfer versenyigazgató, aki hozzátette, a következő napokban a szponzorokkal, a játékosokkal és a Tourral is egyeztetni fognak. Weindorfert egyébként meglepetésként érte az FFT bejelentése, amiért kritizálta is a szövetséget: szerinte megint olyan akcióról van szó, ami nem volt tekintettel az ATP Tourra.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
2 ÓRÁJA
A stuttgarti versenyigazgatóhoz hasonlóan a két 's-Hertogenbosch-i tornáért felelős Marcel Hunze is egyetértett abban, hogy az átalakított naptár ellenére folytatniuk kell a munkát. "Nyilván nem ideális, de ez van. Egyeztetünk az ATP-vel és a WTA-val, hogy lássuk, milyen lehetőségeink vannak." Hunze ugyanakkor nyitott más időpontokra is. "Az nagyszerű lenne, de minden lehetőség nyitva áll, ennél többet nem mondhatok. Jövő hétre valószínűleg több konkrétum lesz."

Az LTA, vagyis a Brit Teniszszövetség, amely a nottinghami tornáért felel, közleményt adott ki, amelyben az áll: vizsgálják, milyen lehetőségeik vannak.

A halasztásnak - feltételezve, hogy az érintett eseményeket végül megrendezik - a mezőny összetételére lehet a legnagyobb hatása. Topjátékosokkal például biztosan nem tudnak előre megegyezni, hiszen ők azt várják maguktól, hogy a második héten is ott legyenek a Garroson. Habár azokra még így is számíthatnának, akik a vártnál korábban búcsúznak, a szponzori megállapodásokat Stuttgartban már az meghatározhatja, hogy Alexander Zverev indulása a párizsi eredményeitől függ.
Mivel a L'Equipe szerint a francia szövetségnek kompenzálnia kell a füves versenyeket, vélhetően alaposan átgondolták a döntést. A halasztástól elsősorban azt remélik, hogy az új időpontban már nézőket is engedhetnek be a Grand Slam-torna helyszínére. "A szurkolók, a játékosok és az atmoszféra szempontjából is lényeges a nézők jelenléte" - hangsúlyozta Gilles Moretton, az FFT-elnöke. Az sem mellékes, hogy a szövetség bevételeinek nagy része a Garrosból származik.

Roland Garros-döntő 2020-ból

Fotó: Eurosport

A naptár szempontjából érdekes lehet a csúszás miatt felszabadult hét, a 250-es kategóriájú versenyeknek ugyanis dönteniük kell, kitartanak-e a mostani dátumnál, avagy inkább követik a Roland Garrost. Az ATP naptárában Genf és Lyon szerepel (ezek rendszerint közvetlenül a GS előtt zajlanak le), a WTA-nál pedig Strasbourg mellett két új helyszín, Belgrád és Kölnt jöhet szóba. Strasbourgban hajlandóak megfontolni, hogy eltolják a versenyüket.

Danis Naegelen, a torna tulajdonosa akár három-négy hetes csúszást is bevállalna, ha azzal biztosíthatná, hogy nézők is mehessenek a meccsekre.

Genfben viszont már nem szívesen variálnának a dátummal. "Egyelőre nem tervezünk változtatást" - mondta a versenyigazgató, aki a kiskaput nyitva hagyva jelezte, hogy rugalmasan állnak a kérdéshez. "Mindegy, hogy a Roland Garrost vagy egy 250-es genfi versenyt szervezel, a tenisztért dolgozol." Azzal egyébként, hogy több idő lesz a Roland Garros és a genfi torna között, a 250-es esemény olyanokat is célba vehet, akik egyébként a GS előtt közvetlenül nem játszanának.
"Erre azért nem szeretnénk túlzott mértékbentámaszkodni. Elvégre most még nem engedhetünk be nézőket. Mivel nem adunk el jegyeket, a pénzdíjak csökkentek, így nehéz topjátékosokat elcsábítani" - folytatta. Genfben rendszerint Stan Wawrinkát próbálják megszerezni, ám a svájci közönségkedvenc nem mindig vállalja az indulást, jelenleg pedig sérüléssel bajlódik.
Végezetül Thierry Ascione, a lyoni verseny szervezője csak annyit mondott: mivel az ő szemükben a Roland Garros a legfontosabb, ők nem bánják, hogy egy héttel elcsúsztatták a versenyt.
via Tennis.com
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
18 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
19 ÓRÁJA