Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy az újragondolt világranglista számítási rendszer finoman szólva sem aratott osztatlan sikert az ATP Tour mezőnyének körében. Amíg azonban eddig csak a magukat áldozatként látó játékosok morogtak a dolgon és kárhoztatták a sorsukat, a minap a német sportági szövetség egyik magas rangú tisztségviselője tett le az asztalra egy meglehetősen dörgedelmesre sikeredett, haladó szintű konteókat sem nélkülöző magyarázatot.


A férfi teniszezők friss világranglistája alapesetben mindig hétfőn jelenik meg, s magában foglalja az előző nappal lezárult hét tornái során megszerzett pontokat. A koronavírus-járvány kitörése, és a közvetlen okozataként beiktatott majd féléves szünetet követően azonban világos volt, hogy valamilyen formában módosítani kell a rendszert, változtatás nélkül ugyanis úgy estek volna ki a játékosok pontjai, hogy azokat nem tudták volna új versenyeken elért eredményekkel kompenzálni. A döntés értelmében végül a szokásos egyéves időtartam helyett a 2019-2021 augusztusa közötti kétéves periódus eredményei alapján áll össze a heti ranglista, a játékosok számára minden esetben az adott versenyről gyűjtött jobb eredményt figyelembe véve.
Amíg a járványidőszak utáni újraindulás során az ATP mezőnye azzal volt elfoglalva, hogy majd félévnyi kényszerszünetet követően végre újra versenykörülmények között is teniszütőt foghat a kezébe, az utóbbi egy hét során hárman is felemelték a hangjukat a szerintük igazságtalan ranglista kérdését illetően. Alexander Zverev, Andrey Rublev és Denis Shapovalov egyaránt azt sérelmezi, hogy amíg ők sok meccset játszva és megnyerve alig tudnak előrelépni a ranglistán, addig a pontok bentmaradása miatt sok játékos jóformán játék nélkül is megtartja a pozícióját. Kérdés, hogy az újraindulást követően miért csak bő félév múlva merül fel ez a dilemma, a magunk részéről arra tudunk gondolni, hogy a szünetet követően ennyi idő elteltével vált ismét természetessé a Tour körforgása, ami szükségszerűen teret nyitott a pályán kívüli kérdések megvitatásának is.
Tokyo 2020
Djokovic szörnyen érzi magát, Zverev szerint a világelső minden idők legnagyobb teniszezője
5 ÓRÁJA
Zverev katasztrofálisnak tartja a pontszámítást, mert Federer egy év kihagyás után is előtte van a sorban | Eurosport
Alexander Zverev nyilvánosan kritizálta az ATP világranglistás rendszerét, amit a világjárványra való tekintettel, ideiglenes jelleggel átalakítottak. A változtatásoknak az volt a célja, hogy egyetlen játékos se veszítsen pontokat az elhalasztott versenyek vagy épp az átalakított naptár miatt. A módosításnak azonban kétségkívül vannak nyertesei is, köztük a több mint egy évet kihagyó Federerrel.
A fent nevesített játékosok után a minap egy, a sportág nemzetközi körforgásában jól csengő név is megszólalt az ügyben. Dirk Hordorff, aki korábban többek között Janko Tipsarevic edzőjeként is tevékenykedett, manapság pedig a Német Tenisz Szövetség alelnöke, saját Facebook-oldalán publikálta a ranglista számításával kapcsolatos magyarázatát.
„Néhányan nem értik az ATP pontszámítási rendszerét, pedig nagyon egyszerű.
Roger Federer játék nélkül is megválaszthatja a helyezését. Mellesleg, Roger a Játékostanács tagja, és ez boldoggá is teszi.
Rafa Nadalnak, aki szintén tagja a Tanácsnak, nincs ellenére, hogy bizonyos versenyek pontjai három évig is bent maradjanak.
Novak Djokovicot, aki a legjobb játékos, tökéletesen nem érdekli, hogy kik vannak mögötte, vagy hogy mit dönt a Játékostanács. 
Murray nem nyer mérkőzéseket, ellenben szabadkártyákkal minden versenyre eljut. Amíg ez így van, nincs szüksége arra, hogy előrébb jöjjön a ranglistán.
Mégis kit érdekelnek a többiek? Daniil Medvedev már a második, mégis sokan még csak nem is tudnak erről. Alex Zverev és Andrey Rublev mérges, mert a győzelmeik ellenére nem tudnak javítani a helyezésükön. Denis Shapovalov nem is tudja, hogy egyáltalán játsszon-e, mert rájött, hogy előrébb nem tud jönni a listán, ráadásul nem ízlik neki a buboréklét.
A többiek pedig szenvednek és fogalmuk sincs, hogy mit tegyenek.
Kiket érdekelnek ők? Az égvilágon senkit.”
Mielőtt megpróbálnánk elemezni az állításokat, szögezzük le: Hordorff úrnak nem először van baja a számítási szisztémával. Decemberi írásunkban mi is hírt adtunk arról, hogy a német szövetségi vezető akkor egyenesen azzal vádolta az ATP-t, hogy Roger Federer kénye kedve szerint alakítgatja a világranglista szabályokat. Most ennél is továbbment.
A rendszer nyilván hagy maga után kívánnivalót, de ha körülnézünk a sport világában, kevés kivétellel mindenhol találunk olyan megoldásokat, amelyeket a járványhelyzet okozta körülmények között kellett életre hívni. Bármilyen szisztéma mellett tette volna le a voksát az ATP (a hírek szerint 19 különböző verzió volt az asztalon), azt nehéz látni, hogy a Nagy Hármas tagjai, valamint a TOP 10 mezőnye bárhogyan is rosszul járt volna. Tegyük gyorsan hozzá: azok, akik ilyen magasságokba értek, ne is járjanak rosszul. Alexander Zverev kritikája annyiban valóban jogos, hogy Grand Slam-döntősként és a párizsi 1000-es finalistájaként valóban szemet szúr, hogy egy hellyel még így is hátrébb áll, mint a Dohában 405 nap után visszatérő Roger Federer. Az is igaz azonban, hogy ha nem számítanának be a 2019-es eredmények, akkor a német hátrébb állna, hiszen 2019-ben Rómában és a Roland Garrosson is jobban szerepelt, mint 2020-ban. Összességében tehát nem is annyira sötét ez a kép.

000_9349XD.jpg

Fotó: Eurosport

Andrey Rublev is inkább a nyertesek oldalára kívánkozik, 2020-ban aratott öt tornagyőzelme közül a három 500-as sikerét már az újraindulás után aratta, mint ahogyan a 2021-es rotterdami sikere és a dubaji elődöntője is ide számít. Az ő esetében tehát inkább az a nézőpont lehet igaz, hogy sikerszériájával nemcsak betört a TOP 10-be, hanem nagy valószínűséggel legalább egy évig ki sem tud onnan esni.
A Hordorff által említett többiek döntő többsége köszöni, szintén nem elégedetlen. Jannik Sinner két tornát is nyert az újraindulás óta, aminek következtében jövő héttől már TOP 30-as játékos lesz, valamint jó eséllyel kiemelt lehet a Roland Garrosson. Számunkra örömteli módon a győzelmeket az utóbbi időben szépen szállító Fucsovics Márton is lépked előre, jövő héttől már a TOP 40-ben találja magát, és vétek lenne kihagyni Aslan Karatsevet, aki a semmiből előbújva, messze a TOP 100-on kívülről indulva manapság már a TOP 30-at ostromolja.

000_92M3K4.jpg

Fotó: Eurosport

Dirk Hordorff vádjai némi igazságot hordoznak magukban, a tálalás azonban teljesen elferdíti az üzenetet. Azokban az időkben, amikor (még) egyszerre élvezhetjük, hogy a Nagy Hármas mindhárom tagja aktív, a sportágnak is elementáris érdeke, hogy valamennyiüket a tűz közelében tartsa. Ez a fajta „beavatkozás” már önmagában is kellő legitimációval bír, a járványidőszak és a gazdasági válság uralta időkben pedig minden további magyarázatot is fölöslegessé tesz. A lényeg mindezzel együtt változatlan ─ a folyamatos győzelmek, a begyűjtött pénzdíjak mellett, az elfoglalt ranglista pozícióban is megmutatkoznak. 
via Essentialy Sports
Tokyo 2020 mixed doubles
Djokovicnak vegyespárosban is elúszott az arany, orosz házidöntőt rendeznek
11 ÓRÁJA
Tokyo 2020 men's doubles
Cilicék kikaptak a horvát páros házidöntőben
11 ÓRÁJA