Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy az újragondolt világranglista számítási rendszer finoman szólva sem aratott osztatlan sikert az ATP Tour mezőnyének körében. Amíg azonban eddig csak a magukat áldozatként látó játékosok morogtak a dolgon és kárhoztatták a sorsukat, a minap a német sportági szövetség egyik magas rangú tisztségviselője tett le az asztalra egy meglehetősen dörgedelmesre sikeredett, haladó szintű konteókat sem nélkülöző magyarázatot.


A férfi teniszezők friss világranglistája alapesetben mindig hétfőn jelenik meg, s magában foglalja az előző nappal lezárult hét tornái során megszerzett pontokat. A koronavírus-járvány kitörése, és a közvetlen okozataként beiktatott majd féléves szünetet követően azonban világos volt, hogy valamilyen formában módosítani kell a rendszert, változtatás nélkül ugyanis úgy estek volna ki a játékosok pontjai, hogy azokat nem tudták volna új versenyeken elért eredményekkel kompenzálni. A döntés értelmében végül a szokásos egyéves időtartam helyett a 2019-2021 augusztusa közötti kétéves periódus eredményei alapján áll össze a heti ranglista, a játékosok számára minden esetben az adott versenyről gyűjtött jobb eredményt figyelembe véve.
Amíg a járványidőszak utáni újraindulás során az ATP mezőnye azzal volt elfoglalva, hogy majd félévnyi kényszerszünetet követően végre újra versenykörülmények között is teniszütőt foghat a kezébe, az utóbbi egy hét során hárman is felemelték a hangjukat a szerintük igazságtalan ranglista kérdését illetően. Alexander Zverev, Andrey Rublev és Denis Shapovalov egyaránt azt sérelmezi, hogy amíg ők sok meccset játszva és megnyerve alig tudnak előrelépni a ranglistán, addig a pontok bentmaradása miatt sok játékos jóformán játék nélkül is megtartja a pozícióját. Kérdés, hogy az újraindulást követően miért csak bő félév múlva merül fel ez a dilemma, a magunk részéről arra tudunk gondolni, hogy a szünetet követően ennyi idő elteltével vált ismét természetessé a Tour körforgása, ami szükségszerűen teret nyitott a pályán kívüli kérdések megvitatásának is.
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
4 ÓRÁJA
Zverev katasztrofálisnak tartja a pontszámítást, mert Federer egy év kihagyás után is előtte van a sorban | Eurosport
Alexander Zverev nyilvánosan kritizálta az ATP világranglistás rendszerét, amit a világjárványra való tekintettel, ideiglenes jelleggel átalakítottak. A változtatásoknak az volt a célja, hogy egyetlen játékos se veszítsen pontokat az elhalasztott versenyek vagy épp az átalakított naptár miatt. A módosításnak azonban kétségkívül vannak nyertesei is, köztük a több mint egy évet kihagyó Federerrel.
A fent nevesített játékosok után a minap egy, a sportág nemzetközi körforgásában jól csengő név is megszólalt az ügyben. Dirk Hordorff, aki korábban többek között Janko Tipsarevic edzőjeként is tevékenykedett, manapság pedig a Német Tenisz Szövetség alelnöke, saját Facebook-oldalán publikálta a ranglista számításával kapcsolatos magyarázatát.
„Néhányan nem értik az ATP pontszámítási rendszerét, pedig nagyon egyszerű.
Roger Federer játék nélkül is megválaszthatja a helyezését. Mellesleg, Roger a Játékostanács tagja, és ez boldoggá is teszi.
Rafa Nadalnak, aki szintén tagja a Tanácsnak, nincs ellenére, hogy bizonyos versenyek pontjai három évig is bent maradjanak.
Novak Djokovicot, aki a legjobb játékos, tökéletesen nem érdekli, hogy kik vannak mögötte, vagy hogy mit dönt a Játékostanács. 
Murray nem nyer mérkőzéseket, ellenben szabadkártyákkal minden versenyre eljut. Amíg ez így van, nincs szüksége arra, hogy előrébb jöjjön a ranglistán.
Mégis kit érdekelnek a többiek? Daniil Medvedev már a második, mégis sokan még csak nem is tudnak erről. Alex Zverev és Andrey Rublev mérges, mert a győzelmeik ellenére nem tudnak javítani a helyezésükön. Denis Shapovalov nem is tudja, hogy egyáltalán játsszon-e, mert rájött, hogy előrébb nem tud jönni a listán, ráadásul nem ízlik neki a buboréklét.
A többiek pedig szenvednek és fogalmuk sincs, hogy mit tegyenek.
Kiket érdekelnek ők? Az égvilágon senkit.”
Mielőtt megpróbálnánk elemezni az állításokat, szögezzük le: Hordorff úrnak nem először van baja a számítási szisztémával. Decemberi írásunkban mi is hírt adtunk arról, hogy a német szövetségi vezető akkor egyenesen azzal vádolta az ATP-t, hogy Roger Federer kénye kedve szerint alakítgatja a világranglista szabályokat. Most ennél is továbbment.
A rendszer nyilván hagy maga után kívánnivalót, de ha körülnézünk a sport világában, kevés kivétellel mindenhol találunk olyan megoldásokat, amelyeket a járványhelyzet okozta körülmények között kellett életre hívni. Bármilyen szisztéma mellett tette volna le a voksát az ATP (a hírek szerint 19 különböző verzió volt az asztalon), azt nehéz látni, hogy a Nagy Hármas tagjai, valamint a TOP 10 mezőnye bárhogyan is rosszul járt volna. Tegyük gyorsan hozzá: azok, akik ilyen magasságokba értek, ne is járjanak rosszul. Alexander Zverev kritikája annyiban valóban jogos, hogy Grand Slam-döntősként és a párizsi 1000-es finalistájaként valóban szemet szúr, hogy egy hellyel még így is hátrébb áll, mint a Dohában 405 nap után visszatérő Roger Federer. Az is igaz azonban, hogy ha nem számítanának be a 2019-es eredmények, akkor a német hátrébb állna, hiszen 2019-ben Rómában és a Roland Garrosson is jobban szerepelt, mint 2020-ban. Összességében tehát nem is annyira sötét ez a kép.

000_9349XD.jpg

Fotó: Eurosport

Andrey Rublev is inkább a nyertesek oldalára kívánkozik, 2020-ban aratott öt tornagyőzelme közül a három 500-as sikerét már az újraindulás után aratta, mint ahogyan a 2021-es rotterdami sikere és a dubaji elődöntője is ide számít. Az ő esetében tehát inkább az a nézőpont lehet igaz, hogy sikerszériájával nemcsak betört a TOP 10-be, hanem nagy valószínűséggel legalább egy évig ki sem tud onnan esni.
A Hordorff által említett többiek döntő többsége köszöni, szintén nem elégedetlen. Jannik Sinner két tornát is nyert az újraindulás óta, aminek következtében jövő héttől már TOP 30-as játékos lesz, valamint jó eséllyel kiemelt lehet a Roland Garrosson. Számunkra örömteli módon a győzelmeket az utóbbi időben szépen szállító Fucsovics Márton is lépked előre, jövő héttől már a TOP 40-ben találja magát, és vétek lenne kihagyni Aslan Karatsevet, aki a semmiből előbújva, messze a TOP 100-on kívülről indulva manapság már a TOP 30-at ostromolja.

000_92M3K4.jpg

Fotó: Eurosport

Dirk Hordorff vádjai némi igazságot hordoznak magukban, a tálalás azonban teljesen elferdíti az üzenetet. Azokban az időkben, amikor (még) egyszerre élvezhetjük, hogy a Nagy Hármas mindhárom tagja aktív, a sportágnak is elementáris érdeke, hogy valamennyiüket a tűz közelében tartsa. Ez a fajta „beavatkozás” már önmagában is kellő legitimációval bír, a járványidőszak és a gazdasági válság uralta időkben pedig minden további magyarázatot is fölöslegessé tesz. A lényeg mindezzel együtt változatlan ─ a folyamatos győzelmek, a begyűjtött pénzdíjak mellett, az elfoglalt ranglista pozícióban is megmutatkoznak. 
via Essentialy Sports
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
5 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
13 ÓRÁJA