Fabio Fognini számára nemcsak a járvány miatt volt zaklatott 2020. Az olasz teniszező mindkét bokáját 

megműtötték

 májusban, bízik benne, hogy idén fájdalmak nélkül tud játszani, legfőbb célja az év végi torinói ATP-világbajnokság.


Fabio Fognini esetében gyakran nem az a legfőbb kérdés, hogy egy adott nap milyen a tenyerese, sokkal inkább, hogy van-e éppen kedve játszani, mennyire tud odakoncentrálni a mérkőzésre. A 33 éves olasz két bokaműtét után idén szeretne egy nyugodtabb szezont. Úgy érzi, a két beavatkozás pozitív hatással volt mentalitására, higgadtabb lett, mint korábban.
„Tudom, hogy ez furcsán hangzik tőlem”- mondta nevetve az ATP újságírójának az Antalya Open első fordulójában aratott győzelme után.
Roland-Garros
Sloane Stephens - Diane Parry - Roland-Garros
23 PERCE
Fognini azonban céljait illetően már nem viccel, komolyan úgy érzi, hogy éhesebb, mint valaha, és szeretné kvalifikálni magát az év végi ATP-világbajnokságra, melyet 2021-től Torinóban rendeznek meg. Hazai környezetben léphetne tehát pályára az olasz. Tudja persze, hogy a visszatérés sérülései után nem lesz egyszerű, de elfogadja, hogy a felzárkózás esetleg lassabban zajlik, és nem minden úgy alakul majd, mint ahogy ő azt szeretné.
„Mikor műtéten esel át, főleg ha 33 éves vagy, sosem tudhatod, mi fog következni”- fogalmazta meg, hozzátéve, bízik abban, hogy új fejezetet nyit pályafutásában.
Mindkét bokáját megműtik az olasz klasszisnak | Eurosport
Fabio Fognini a közösség médiában bejelentette, hogy nem szűnő fájdalmai miatt kés alá fekszik. Mindkét bokáját műteni kell. A világranglistán 11. helyen álló olasz teniszklasszis évek óta küzd sérülésekkel, kezdetben csak a bal, később már a jobb bokájában is fájdalmat érzett.
A műtétek előtt a bal bokájával három éve bajlódott, a jobb két éve nehezítette dolgát, még ha ez játékán nem is látszódott. Fognini pályafutása legszebb időszakát élte meg, és egyre jobb eredményeket ért el. 2019-ben 32 évesen tört be a legjobb 10-be, jelenleg a 17. helyen áll. Szerencséjére a járvány és a befagyasztott rangsor miatt nem nagyon csúszott hátra a sok kihagyás ellenére sem.
2019-ben Monte-Carlóban megszerezte pályafutása egyetlen 1000-es győzelmét, de fájdalmat érzett a bokáiban. Pár hónappal később Rafael Nadal adott neki tanácsokat, a spanyol ugyanis maga is küszködött hasonló problémákkal. Fognini eleinte ódzkodott a műtéttől, de végül mégis elszánta magát. A sikeres beavatkozás után sem volt biztos benne, hogy jó döntést hozott, teste jól fog-e reagálni. Szeptemberben a salakszezonra visszatért, de az aligha nyugtatta meg, hogy csak egy mérkőzést nyert négy vereség mellett. A Roland Garros után be is fejezte a 2020-as évet.
Visszatérése után nem támasztott túl nagy elvárásokat magával szemben, és azzal is tisztában volt, hogy bal lába csak 75, a jobb pedig 50 százalékos, mégis zavarta, hogy nem tud úgy játszani, mint korábban.
„Azt gondoltam: Mi történik, ha nem érzem jól magam, és újra olyan rossz lesz, mint korábban? De mindenki azt mondta, hogy nyugodtnak és türelmesnek kell lennem. Tudtam, hogy ebben az időszakban, a salakszezonban nem voltam 100%-os állapotban, úgyhogy el kellett fogadnom a visszatérésem utáni eredményeimet.”
Fabio Fognini: "Teniszezőként és apaként is ez életem legszebb időszaka" | Eurosport
Annak ellenére, hogy a napokban Fabio Fognini mindkét bokáját meg kellett műteni, az utóbbi pár évben az olasz a pályán, és azon kívül is megtalálta a boldogságot. Fognini és felesége, a US Open-bajnok Flavia Pennetta az ATP Tennis United című sorozatában mesélt 2019-es monte-carlói győzelemről, és többek között arról, hogy milyen szülőnek lenni.
2021-et győzelemmel kezdte az olasz. Az Antalyában zajló 250-es torna első körében a világranglista 311. cseh Michael Vrbensky ellen kemény küzdelemben, 6:4, 7:6-ra tudott nyerni. Alapvetően egy 300-on kívüli játékos nem kellene, hogy problémát okozzon számára, jelen helyzetben azonban tudja Fognini, hogy a hátrébb rangsorolt játékosok ellen is nehezebben jönnek majd a győzelmek. Ezt (egyelőre) türelmesen el is fogadja.
„Tudom, hogy sokat kell küzdenem, ez sosem jön könnyen. Szükségem van ezekre a meccsekre, főleg az év elején. Természetesen nem vagyok 100%-os a műtétek után. Boldog vagyok, mert minden mérkőzés fontos, főleg, ha szoros meccseket tudok megnyerni.”
Fognini magabiztos a szezon előtti munkáját illetően. Héthetes alapozáson van túl, ebből kettő a rehabról szólt, szép lassan tette hozzá a teniszt is a programhoz. A kihagyás pedig fejben is erősebbé tette. Végre hosszabb időt együtt tudott tölteni családjával, feleségével, a US Open-bajnok Flavia Penettával, és két gyermekükkel.
„Otthon voltam velük az ünnepekkor. Edzettem, otthon aludtam, viccelődtem a gyerekekkel, azt hiszem, ez a legfontosabb. De a tenisz a munkám, tennem kell a dolgomat, hiszen szeretnék még elérni ezt-azt.”
via ATP.com
Roland-Garros
Nadal ismét elvarázsolta a párizsi közönséget a játékával - videó
EGY ÓRÁJA
Roland-Garros
Felix Auger-Aliassime - Filip Krajinović - Roland-Garros
EGY ÓRÁJA