Szombaton az elődöntőkkel folytatódik a londoni ATP-világbajnokság. A délutáni összecsapást a világelső Novak Djokovic vívja a US Open-bajnok Dominic Thiem ellen, míg este az első vb-címére hajtó Rafael Nadal mérkőzik a brutális formában teniszező Daniil Medvedevvel.


Djokovic és Thiem esetében nagy kérdés, hogy vajon a mai meccsükre vonatkozóan levonhatunk-e bármilyen következtetést az előző három találkozójukból. Mert ha igen, akkor magas színvonalra és kőkemény csatára készülhetünk.
Az idei Ausztrál Open döntőjében a világelső 1-2-es szetthátrányból fordított, amivel megszerezte 17. Grand Slam-címét. Egy évvel ezelőtt, a világbajnokság csoportkörében Thiem győzött döntő szett tie-breakben. A tavalyi Roland Garros elődöntőjében pedig vívtak egy emlékezetes klasszikust, amit öt szettben végül Thiem húzott be.
Roland-Garros
Temetni kell Rafael Nadalt a Roland Garros közeledtével?
10 ÓRA
Nem sok játékos tudja leütni Djokovicot a pályáról, Thiem azonban képes lehet rá. Ahogy képes volt például a tavalyi vb-n is. Néhányszor a világelsőnek is leesett az álla attól, amit az osztrák művelt vele azon a meccsen. 
Thiemtől ma is hasonlóra számíthatunk. Az első két csoportmeccsén látszott, hogy nagy formában van, aztán a harmadik egy kissé tartalékosra sikerült Andrey Rublev ellen. Ettől függetlenül látszik, hogy friss, jó erőben van és készen áll arra, hogy megszerezze első vb-címét. 
Paul Annacone szerint kulcsfontosságú lesz, mennyire működik majd Thiem fonákja. Tavaly hihetetlen érzékkel és precizitással váltott keresztből egyenesbe komoly gondokat okozva a világelsőnek. Djokovicnak szüksége lesz az agresszív, kiváló időzítéssel meghúzott ritörnjeire, ha ezek működni fognak, védekezésre tudja majd kényszeríteni az osztrákot. 

Novak Djokovic, Dominic Thiem

Fotó: Eurosport

Eddig tizenegyszer találkoztak egymással, és bár a mérleg 7-4 Djokovic javára, fontos megemlíteni, hogy legutóbbi hat meccsükből négyet az osztrák nyert. A fogadóirodáknál egy hajszállal, de a szerb az esélyes, viszont a csoportmeccsek alapján Thiem volt valamelyest meggyőzőbb. Talán az is az osztrák mellett szól, hogy most először léphet pályára Grand Slam-bajnokként Djokovic ellen.
Aztán este jön Nadal és Medvedev, és bár az egymás elleni mérleg egyértelműen a spanyol felé billen, az ő meccsükön is hatalmas csatára van kilátás. Annál is inkább, mert az orosz iszonyatosan motivált lehet arra, hogy három elvesztett meccs után életében először végre le tudja győzni Rafát. 
Az első találkozójukat még simán nyerte Nadal tavaly Kanadában, utána azonban jött a US Open döntője, ahol a hullafáradt Medvedev fölállt 0-2-ről és döntő szettre kényszerítette a spanyolt. Végül kikapott, de nagyon komoly versenyzői erényeket csillantott meg magából, ráadásul reális esélye is volt a győzelemre. Ezt követte a tavalyi vb csoportmeccse, amelyet az orosz döntő szett 5:1-ről bukott el a spanyollal szemben.
Ezek után el tudjuk képzelni, Medvedev milyen irgalmatlanul vágyhat arra, hogy végre legyőzze Nadalt. Persze a spanyol motivációját sem szabad egy pillanatra sem megkérdőjeleznünk. Az igazán fontos tornák közül ugyanis a vb-cím az egyetlen, mely még hiányzik a gyűjteményéből. 

Rafael Nadal, Daniil Medvedev

Fotó: Eurosport

A fogadóirodák inkább Medvedevet tartják esélyesnek, ami nem meglepő, hisz az orosz mindhárom csoportmeccsét megnyerte. Ráadásul amellett, hogy az orosz brutális formában van, azt se felejtsük el, hogy Nadal védjegyes tenyeres keresztje épp kellemes magasságban érkezik Medvedev fonákjára, amelyik az ő kedvenc ütése. 
Mindketten nagy formában vannak és mindketten borzasztóan motiváltak. Az eddig látottak alapján inkább Medvedevre tennénk, de Nadal az Nadal, ellene pedig sokszor a legjobb forma sem elég a győzelemhez.
részben tennis.com
ATP Rome
Djokovicson az esőszünet okozta két órás várakozás sem fogott ki
10 ÓRA
ATP Rome
Djokovic továbbjutott Rómában
11 ÓRA