Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal nem spórol a Garrosra, már Rómában úgy fogja nyomni, mintha nem lenne holnap

Nánási Antal

Frissítve 10/05/2024 - 10:09 GMT+2

Győztes mérkőzéssel kezdte utolsó római szereplését Rafael Nadal. A Foro Italico tízszeres bajnoka a selejtezőből érkező, rendkívül tehetséges belga Zizou Bergs ellen nyitotta olaszországi búcsúversenyét, ahhoz pedig, hogy nyerni tudjon, igencsak mélyre kellett nyúlnia. A mérkőzés után a spanyol kiemelte, ezzel a mérkőzéssel véget ért a biztonsági tenisz időszaka.

Megszenvedett selejtezős ellenfelével Nadal a római első körben

Ha eddig bárkinek voltak kétségei a spanyol Garrosra vonatkozó terveivel kapcsolatban, Rafael Nadal most mindent tisztázott.
 Incredible honour, azaz hihetetlen megtiszteltetés.
Ezek voltak Zizou Bergs első szavai a hálónál, amikor gyakorlatilag megköszönte a lehetőséget az őt legyőző Rafael Nadalnak.
A spanyol teniszezőnek két hét alatt már másodszor köszönik meg a megszokottnál intenzívebben a mérkőzést, emlékezzünk csak Pedro Cachin madridi, póló-elkérős gratulációjára. Az argentin kérése kapcsán voltak, akik fanyalogtak, mondván, ilyet azért, Nadal ide vagy oda, profi létére mégsem csinálhat az ember, Bergs elismerő szavaiba azonban aligha köthet bele bárki is.
picture

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Bő fél éve tudjuk már, hogy 2024 valamely pontján Rafael Nadal lezárja hihetetlenül sikeres pályafutását. Az idő és a helyszín még kérdéses, de az európai Laver-kupa csapatba való bekerülése aligha lehet a puszta véletlen műve.
Furcsamód azonban az utolsó mérkőzés, történjen az a Laver-kupán, vagy egy későbbi, európai fedettpályás versenyen, formalitássá degradálódik a Roland Garros és a párizsi olimpia után. Nadal igazi otthona ugyanis, vagy ahogyan nevezni szokás, „a nappalija”, nem más, mint a Philippe Chatrier Stadion.
A spanyol versenyt fut az idővel, emellett pedig a testével hadakozik, és próbálja kiimádkozni, hogy legalább a salakszezonra, és ezzel együtt karrierje legfontosabb versenyére ne hagyja cserben. A Garrosra való felkészülés utolsó állomásaként most a spanyol, a világranglistán top 300-on kívüliként, Rómában is versenyez, ahol szerény ranglista helyezésének köszönhetően nem kiemelt, így pedig már az első körben is jelenése volt a pályán.
Egy alig top 100-as és egy top 300-on kívüli játékos ritkán kap centerpályás mérkőzést, Nadal és Bergs találkozója kapcsán azonban aligha merülhetett fel más opció a szervezők fejében, minthogy a Campo Centraléra vigyék a derbit.
picture

Nadal és Bergs meccse Rómában

Fotó: AFP

A mérkőzés pedig valóban derbi jelleget öltött, Nadal szetthátrányból fordítva (4-6, 6-3, 6-4) tudta csak legyőzni a fiatal belgát, akinek, kiindulva a fent már idézett, hálónál megeresztett vallomásából, ezen a napon az eredmény volt a legkevésbé fontos.
Győzelmét követően Nadal nem kertelt, nyíltan beszélt arról, hogy milyen állapotban érzi magát jelenleg, és hogy mennyire lehet még ideje lépésről lépésre haladni a visszatérés útján.
„Nincs mese, innentől kezdve 100%-on kell játszanom, és ki kell zárnom a játékomból az újabb sérülés veszélye miatt érzett félelmet. Alapvetően szükségem lenne még némi időre, hogy a műtött csípőm hozzászokjon a terheléshez, de időm egyáltalán nincs.”
A Rómában tízszeres bajnok spanyol 2024-et Brisbane-ben kezdte, ahol három mérkőzést játszott, majd kiújuló sérülései miatt sorrendben az Ausztrál Opentől, Indian Wellstől és Monte-Carlótól is visszalépni kényszerült. Ehhez képest óriási dolog, hogy Róma már a harmadik salakos versenye, és a barcelonai második kör, valamint a madridi negyedik forduló után már Rómában is biztosan van legalább egy megnyert mérkőzése.
A fejlődés tehát szabad szemmel is világosan látható, további próbálkozásokra azonban Nadal szerint már nincs idő, innentől kezdve mindent bele kell adni, ami a csövön kifér:
„Az elmúlt három hét során előre tudtam lépni, de eljött az a pillanat, amikor nem próbálgathatok tovább, mindent bele kell adni. Barcelonában és Madridban volt lehetőségem arra, hogy aprólékosan kielemezzem a fejlődést, és megfigyeljem, hogy a testem hogyan adaptálódik a terheléshez.
Ennek azonban már itt Rómában, a következő körtől vége, 100%-on kell pörögnöm. El kell fogadnom, hogy ez jár némi kockázattal, de sokkal inkább érzem úgy, hogy ennek most van itt az ideje, mint a korábbiakban. Ha pedig valami rosszul sül el, akkor azt el kell fogadni.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Bergs elleni győzelmét követően Nadal elmondta, bizakodóan „állítja magát teljes kapacitásra”, hiszen az előző két tornához képest Rómában már az edzéseken is jobban érzi a labdákat, és jóval bíztatóbb a pályán való mozgása is. Igaz, azt is hozzátette, hogy Bergs ellen nem jött ki belőle az a pozitív teljesítmény, amit edzéseken érzett, így azt, hogy mindez a következő körben már a pályán is látszon, nagy kihívásnak nevezte.
A római második fordulóban Rafael Nadal ellenfele a mezőny egyik legnagyobb adogatója, Hubert Hurkacz lesz, a spanyol így nagyon nehéznek ígérkező ellenfelet kapott. Igaz, tegyük hozzá, hogy a lengyelnek közel sem a salak a legerősebb borítása, bár erre jócskán rácáfol, hogy idén Estorilban a vörös borításon nyert tornát.
A Hubert Hurkacz-Rafael Nadal mérkőzést május 11-én (szombaton) rendezik Rómában.
Forrás: ATP
 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés