Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic vs Alcaraz? Pokoli erős mezőny érkezett az örök városba, de ki távozik győztesként?

Eurosport Magyarország

Publikálva 10/05/2023 - 17:34 GMT+2

A világ legnagyobb teniszes sztárjai ezen a héten Rómába utaznak az Internazionali BNL d'Italiára, azaz a római tenisztornára. Ez a szezon harmadik és egyben utolsó salakpályás ATP Masters 1000-es versenye, amit idén 12 naposra bővítettek, és ahova mindig nagy örömmel (és reményekkel) érkeznek meg a legjobb játékosok. Mutatunk 10 olyan dolgot, ami miatt érdemes lesz velünk tartani ezen a 12 napon.

Az 1001. győzelem meghozta a 87. trófeát is Djokovicnak

Carlos Alcaraz nagy lendülettel érkezik a Foro Italicóra, miután Barcelonában és Madridban is győzni tudott, de az olasz fővárosban ismét egy sor lelkes ellenfél - köztük világelső Novak Djokovic - várja, hogy épp ő legyen az, aki majd megállítja. Az ATPTour segítségével megnéztünk 10+1 dolgot, amire érdemes lesz figyelni ebben a tizenkét napban.
1) Alcaraz olaszországi hadjárata: A spanyol srác elképesztő formában van, és ahogy elnézi az ember, egy kicsit sem tűnik úgy, hogy egy-egy győztes torna után kevésbé lenne éhes a sikerre. Alcaraz már korábban is versenyzett Olaszországban, 2021-ben itt, Milánóban nyerte meg a Next Gen ATP Finalst, de ez a mostani római vakáció lesz azon kívül az első ATP-tornája. A már éppen hogy nem tinédzser teniszező teljesen biztos, hogy megpróbálja megszerezni az ötödik trófeáját egy ezres tornáról, a barcelonai és a madridi címvédés után pedig nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki ellene fogadjon.
2) Djokovic újra akcióban: A hatszoros római bajnok Djokovic először tér vissza a pályára Banja Luka óta. A szerb idén mind a két salakpályás tornáján korán búcsúzott, Monte-Carlóban Lorenzo Musetti ejtette ki a nyolcaddöntőben, Banja Lukában pedig a negyeddöntő volt a végállomás, ott Dusan Lajovic küldte haza (két győzelem, két vereség a mutatója). Rómában viszont minden oka megvan arra, hogy magabiztosan lépjen pályára, zsinórban 17. alkalommal teszi ezt meg, és még soha nem kapott ki a negyeddöntő előtt. Sőt, egészen emlékezetesre sikerült, hogy tavaly épp itt szerezte meg pályafutása 1000. győzelmét is.
picture

Mérföldkő a javából: ilyen volt Djokovic ezredik győzelme az ATP Touron - videó

3) Hely-csere-bere: Djokovic a világranglista első helyezettjeként indul Rómában, de nagy valószínűséggel nem az élről fog távozni. A szerb címvédőként a legjobb esetben is 6775 pontig juthat, Alcaraz viszont egy erős héttel összegyűjthet magának egy egészséges előnyt a rangsorban (most 6550 pontja van).
4) Hazai pálya: 1976-ban Adriano Panatta volt az utolsó olasz, aki Rómában magasba emelhette a trófeát, ez pedig igencsak fájó pont a hazai közönségnek. Most azonban vagy egy fiatal srác, aki véget vethet a negyvenhét szűk esztendőnek: Jannik Sinner remek formában van idén, Indian Wellsben és Monte-Carlóban elődöntőbe jutott, Miamiban pedig döntőt játszott, szóval akár most is benne lehet egy szép eredmény a pakliban. Egy másik fiatal olasz, Lorenzo Musetti is egész jó formában van, Djokovic monte-carlói legyőzésével és Stefanos Tsitsipas barcelonai megszorongatásával eléggé felhívta magára a figyelmet ahhoz, hogy ne csak az olasz nézők legyenek különösen kíváncsiak rá.
5) Befejezetlen ügy: Stefanos Tsitsipas tavaly Rómában három háromszettes győzelmet aratott azért, hogy bejusson a döntőbe, méghozzá úgy, hogy egy sor kőkemény ellenfelet - Grigor Dimitrov, Karen Khachanov, Sinner és Alexander Zverev - kellett maga mögött hagynia az odáig vezető úton. Idén megpróbál még egy lépéssel tovább jutni, ha ez sikerül, harmadszor is 1000-es bajnok lehet, a két monte-carlói címe mellett különösen jól mutatna egy római siker.
picture

A Tsitsipas-Zverev folytatásos teleregény legújabb epizódja - videón a római elődöntő

6) Exek: A korábbi világelső Andy Murray 2016-ban megnyerte a római tornát, így korábbi bajnokként és friss tornagyőztesként érkezik a bámulatosan szép helyszínre. A skót a múlt héten Aix-en-Provence-ban megszerezte a 175. Challenger-trófeáját, de mivel 2005 óta ez volt az első győzelme ezen a szinten, mindenképpen emlékezetes lett. A döntőben ráadásul a világranglista 17. helyén álló Tommy Pault győzte le. Murray 2017 óta először lép pályára Rómában, az első fordulóban az olasz Fabio Fognini ellen játszik.
7) Szép emlékek, szép remények: Alexander Zverev 2017-ben Rómában szerezte meg első Masters 1000-es címét. De hogy ez az év lesz az, amikor hozzácsap még egyet? A világranglistán korábban a 2. helyen is megforduló német 16-5-ös mutatóval áll Rómában, 2018-ban is döntőt játszott itt, szereti is a környéket, és ha tényleg annyival jobban van a bokája, ahogy mondja, akár még le is vadászhatja a 20. tornagyőzelmét. A sorsolása nem tűnik megugorhatatlannak, a Luca Nardi-David Goffin mérkőzése győztese lesz az első ellenfele.
8) A lesipuskások: Ne feledkezzünk meg a friss monte-carlói bajnok Andrey Rublevról, a jelenleg világranglista-3. Daniil Medvedevről, valamint a negyedik Casper Ruudról sem. Utóbbi salakon érzi magát a legjobban, bár az idei szezonját nézve nem úgy tűnik. Ő az első 1000-es tornagyőzelmére hajt, 2020-ban és 2022-ben az elődöntőig is eljutott Rómában, ha egész tavasszal erre (és nyilván a Garrosra) tartogatta a formáját, akár még valami jó eredmény is kisülhet belőle.
9) A közelgő mérföldkő: A korábbi világranglista-7. Richard Gasquet Rómában próbál visszajutni az elit közelébe. A francia két győzelemre van pályafutása 600 tour-szintű sikerétől, ezzel ő lehet a negyedik aktív játékos, akinek összejön ez a bravúr: Rafael Nadal (1068), Djokovic (1048) és Murray (725) jár előtte. Gasquet az első fordulóban Wu Yibing ellen lép pályára, ha továbbjut, akkor a 24. kiemelt Francisco Cerundolo ellen szerezheti meg a bűvös hatszázast.
10) Párosan szép: A kétszeres római címvédő Nikola Mektic-Mate Pavic páros a szezonban második tornagyőzelmére hajt (Auckland), de a mezőny első kiemeltje Wesley Koolhof és Neal Skupski kettőse sem feltett kézzel indul a csatába: ők az elmúlt hat tornán legalább a negyeddöntőig jutottak. Ráadásul ezúttal a páros világranglista 13. helyén álló, az egyesben fickándozó Khachanov és Rublev kettőse is ott lesz. Ők múlt héten Madridban ünnepelhettek már egy győzelmet, és nagyon úgy néz ki, meghosszabbítanák a sikeres időszakot még Rómában is.
+1) Mindent, mindenhogy, mindig: Igen, az Eurosport Rómából is bejelentkezik, sőt, az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban az összes ATP meccset, az egyeseket és a párosokat is élőben közvetítjük, reklámmentesen, visszanézhetően és sok esetben magyar kommentárral. Tartsatok velünk!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása