Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tavaly már megmutatták, milyen lehet a jövő tenisze, idén folytatódhat a rivalizálás

Németh Dániel

Publikálva 17/03/2023 - 21:49 GMT+1

Carlos Alcaraz és Jannik Sinner 2022-ben háromszor is összecsapott egymással, és mind a három találkozó elképesztő izgalmakat hozott. Juan Carlos Ferrero a US Openen lejátszott 5 óra 15 perces thrillerüket követően úgy fogalmazott: olyan volt az a meccs, mintha a jövő teniszét láttuk volna. Indian Wellsben pedig tovább folytatódhat az ígéretesen induló rivalizálás.

A meccslabda, amivel történelmet írt Alcaraz a US Openen

Négy meccs, kettő ide, kettő oda – Indian Wellsben újabb fejezettel bővül Carlos Alcaraz és Jannik Sinner párharca.
A tenisszel kapcsolatos diskurzust hosszú ideje meghatározza, mi lesz majd a nagy hármast követő időszakban. Nincs olyan sportág a világon, amely ne érezné meg a Federerhez, Nadalhoz és Djokovichoz hasonló klasszisok hiányát, vannak azonban olyan pillanatok, amik arra utalnak: nem kell aggódni, jó kezekben lesz a sportág utánuk is. Amikor Carlos Alcaraz 5 óra és 15 percnyi szédületes tenisz után beütötte a mérkőzéslabdát Jannik Sinner ellen a US Openen, az egyértelműen ilyen volt.
Juan Carlos Ferrero, Alcaraz edzője a találkozót követően úgy fogalmazott: helyenként olyan érzése volt, mintha a jövő teniszébe nyert volna betekintést, mindketten észveszejtő sebességgel ütötték a labdát. Alcaraznak olyan mélyre kellett ásnia, mint talán soha korábban: Sinner az elveszített első játszma után kiharcolt és megnyert két tie-breaket, a negyedik játszmában pedig 5:4-nél adogatott a továbbjutásért, ráadásul meccslabdája is volt.
Alcaraz azonban megfordította a meccset, ami több szempontból kulcsfontosságú volt: egyfelől ez volt a legnehezebb meccse a US Open-győzelemig vezető úton, másfelől pedig elkerülte, hogy Sinner a mumusává váljon. Noha a legelső mérkőzésüket Alcaraz nyerte 2021 végén Párizsban, a 2022-es idény során 2-0 volt az egymás elleni mérleg a negyeddöntőt megelőzően – sorozatban három vereség pedig egy még egy Alcaraz-szintű versenyző fejében is nyomot hagy.
Bennünk, nézőkben pedig a három egymás elleni meccsükkel hagytak nyomot, a maga módján mindegyik emlékezetes maradt. Wimbledonban például Sinner először mutatta meg, hogy ha javít egy kicsit az adogatásain, akkor egészen jó játékos válhat belőle füvön, és ott még az sem zavarta meg, hogy Alcaraz meccslabdát hárítva kiharcolta a negyedik szettet. Umagban aztán egy döntőben nyert ellene, méghozzá szetthátrányból felállva, kilencből kilenc bréklabdát hárítva.
picture

A meccslabda, amivel történelmet írt Alcaraz a US Openen

„Nyilvánvalóan nagyon boldog vagyok. Nehéz évem volt mostanáig, akadt pár szerencsétlen pillanat, de minden alkalommal azért dolgoztunk, hogy jobban menjen a játék, jobb teniszezővé és emberré váljak” – mondta a győzelmét követően Sinner. New Yorkban érthető módon egészen más érzések dolgoztak benne, elvégre hajszálnyira volt karrierje első Grand Slam-elődöntőjétől (és talán nem csak attól).
Volt már néhány fájdalmas vereségem, de ez van a lista tetején. Szerintem egy darabig még fájni fog.
Sinnernek azóta volt egy másik fájdalmas veresége is, az Australian Openen ugyanis hiába sikerült 0-2-ről kiharcolnia a döntő szettet Stefanos Tsitsipas ellen, ott végül alulmaradt a göröggel szemben. Az összkép mégis pozitív: a top 5-ös játékosokkal szemben lejátszott mérkőzései közül az első 13-at elveszítette, a legutóbbi hat alkalomból viszont háromszor győztesen hagyta el a pályát. Köztük Indian Wellsben, ahol a címvédő Taylor Fritzet búcsúztatta szédületes sebességű tenisszel.
picture

Alcaraz jött ki vesztesen a NextGen csatából, Sinner bejutott a legjobb nyolc közé

A sorozat alatt egyetlen szettet veszített csak el (épp a nagyot küzdő Fritz ellen), Alcaraz pedig még annyit sem, sőt: Felix Auger-Aliassime volt az egyetlen, aki el tudta venni a szerváját. Noha nyert már két 1000-es tornát a karrierje során, ennyire simán még sosem jutott el a verseny végéig – innentől viszont vélhetően mindent bele kell adnia, kezdve a Sinner elleni meccsel.
„Nagyon örülök annak, hogy ismét vele játszhatok, nagyszerű csatáink voltak. Élvezem a mérkőzéseinket. Azt mondanám, hogy ez is remek találkozó lesz a nézők számára, de a saját szempontomból is. Próbálom majd a legjobb játékomat elővenni, 100%-ot nyújtani. Jannik nagyszerűen játszik, élvezni fogom ezt a meccset” – fogalmazott Alcaraz az Auger-Aliassime elleni negyeddöntőjét követően.
„Sokkal jobb helyzetben vagyok, mint egy évvel ezelőtt” – jelentette ki Sinner a 2022-es sérüléseire utalva. „Mindenre próbálunk figyelni. Jobban ismerem már a testemet is, tudom, mikor kell edzenem vagy edzőterembe mennem. Mentálisan is nehéz volt az előző év, de most sokkal-sokkal jobban érzem magam ilyen szempontból. Jobb helyzetben vagyok, de úgy érzem, hogy még mindig sok munka vár ránk.”
picture

Jannik Sinner és Carlos Alcaraz umagi döntőjének összefoglalója

Sinnernek minden mozdulatán látszik, hogy jobb teniszező, mint akár csak egy évvel ezelőtt volt, amit ő szerényen a Darren Cahill-hatásnak tulajdonított. Mint mondta: eleinte nehezen bújt ki a bőréből, manapság viszont egészen könnyedén alkalmazkodik az ellenfeleihez, ha az kell. Ez mindenki számára intő jel lehet, Sinnert eddig sem volt egyszerű legyőzni, innentől pedig még nehezebb lehet – ami az Alcaraz elleni, még mindig csak kezdődő rivalizálásukba is új színt hozhat.
„Minden egyes ütésre koncentrálnom kell. A legjobb játékomra lesz szükségem. Ez azért van, mert Jannik is nagyszerű játékos. Nem csak azért, mert nagyszerűen szervál és mozog, de képes arra, hogy az ellenfelei határait feszegesse. Agresszíven próbál játszani, nagyszerű ütésekkel, így az ellenfeleinek nagyon nehéz dolguk van, hogy egy meccs során végig összeszedettek maradjanak mentálisan és fizikálisan egyaránt” – magyarázta Alcaraz.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés