Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wilander szerint Swiatek nem fog annyira dominálni, mint Serena, vagy Steffi Graf

Minich Réka

Publikálva 11/03/2023 - 10:31 GMT+1

Iga Swiatek az utóbbi bő egy évben szinte verhetetlen volt a pályán, de az idei évet néhány meglepő vereséggel kezdte. Mats Wilander szerint ezek a vereségek felvillanyozhatják a vetélytársakat, ráadásul az Eurosport szakértője szerint egyértelműen megvan Swiatek kriptonitja. A lengyel világelső jelenleg arra készül, hogy 32 év után elsőként védjen címet Indian Wellsben.

Iga Świątek w Indian Wells

Fotó: Getty Images

Utoljára 1991-ben Martina Navratilova tudta megvédeni a címét Indian Wellsben, most Iga Swiatek megismételheti ezt, de nem lesz könnyű dolga.
Mats Wilander szerint egyértelmű, hogy Iga Swiatek komoly gondokkal küzd a pályán bizonyos típusú ellenfelekkel szemben. A United Kupában Jessica Pegula győzte le, az Australian Openen Elena Rybakina, Dubaiban pedig Barbora Krejcikova.
„Szerintem nagyon jó, hogy Iga próbál megszabadulni attól a nyomástól, hogy sokan azt várják tőle, hogy annyira domináljon, mint Graf vagy Serena tette néhány éve. Talán szenvedni fog a füvön, vagy a gyors, kemény borításokon, de az is lehet, hogy azok ellen fog szenvedni, akik nagyon keményen ütik meg a labdát.
Krejcikova lehet számára a példa, hiszen nagyon tisztán üti meg a labdákat, ráadásul mindkét oldalon. Ha megnézed Rybakinát, ő is nagyon erős a pálya mindkét oldalán. Pegula szintén; minden oldalról keményen üti vissza a labdákat.
Swiatek számára tényleg az lenne a legjobb, ha minden meccshez ugyanúgy állna, akármilyen borításon játszik. Csak magára kell koncentrálnia, tudja, hogy ő az egyik legjobb a világon, de ha nyerni akar, akkor mindig teljesítenie kell.
Ha igazán jól játszik, akkor talán sokan olyan mérföldkövekre gondolnak vele kapcsolatban, amihez még túl fiatal.
Nagyon jó játékos, óriási bajnok, szerintem még nagyon sok Grand Slamet fog nyerni, de ő is csak ember. Sokszor megmutatta már a gyengeségeit is, a mentalitásában, a frusztrációiban, de ha ezek nem történtek volna meg, akkor most nem ugyanaz a játékos lenne.
Igenis egészséges számára, ami most történik vele. Egyértelmű, hogy vannak olyan stílusú ellenfelek, akik ellen szenved, főleg a gyors pályákon.”
picture

iga swiatek crying

Fotó: Eurosport

Iga Swiatek – az élsportban igen ritkának mondható módon – rendkívül nyíltan beszél arról is, hogy élsportolóként milyen mentális kihívásoknak kell megfelelnie. Nyilatkozataiban és tetteiben is központi téma számára a mentális egészség.
„Remek dolog, hogy ennyire nyílt, nem csak saját magának, hanem az egész világnak is. Mindenki számára inspirációt jelent, hogy ő is elismeri, hogy nagy a nyomás rajta és kihívás ezzel megbirkóznia. Nagyon fontos, hogy felismerte, hogy az óriási nyomással meg kell küzdenie. Szerintem jó döntés, hogy nyíltan beszél erről, ráadásul felvállalta, hogy talán ez a gyengéje, de tudja, hogy dolgoznia kell ezen is.
Sokat fog segíteni neki hosszú távon, hogy ezt felismerte. Senki sem tökéletes, de ha dolgozik rajta és sikerül fejben is a legjobbnak lennie, akkor megismételheti a 37 meccses veretlenségi sorozatát is, mint, amit tavaly összehozott.
A vetélytársak számára ez nem túl jó hír, hogy ha összejön neki minden, akkor mindent meg fog nyerni, bárhol is kell játszania. Ha viszont nem jön minden össze, akkor azért vannak néhányan, akik kemény pályán meg tudják verni.”
Iga Swiatek tavaly a Sunshine Double-t is megnyerte, vagyis idén címvédőként léphet pályára Indian Wellsben és Miamiban is. Az előbbi tornán utoljára 1991-ben került sor címvédésre, ezzel pedig a leghosszabb sorozatot tudhatják magukénak a WTA 1000-es tornák közül.
A két tornagyőzelem miatt Swiateknek 2000 pontot kéne megvédenie a világranglistán, ahol jelenleg 4485 pontos előnye van. Tavaly Sabalenka és Jabeur is gyengélkedett, így mindkettőjük számára itt a lehetőség, hogy felzárkózzanak a világelső mögé.
Forrás: eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés