Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világranglista-4. Jabeur az Ausztrál Open és a műtétje után Indian Wellsben teniszezik újra

Takács Márton

Frissítve 08/03/2023 - 15:11 GMT+1

Ons Jabeur, Wimbledon és a US Open tavalyi finalistája közel két hónapja nem lépett pályára a WTA Touron. Az Ausztrál Openen már a második fordulóban kiesett, majd kisebb operáción esett át, és több tornától is visszalépett. Indian Wellsben tér vissza a pályára, ahol talán még korai lenne tőle kiemelkedő szereplést várni.

Australian Open: Vondrousova - Jabeur - a mérkőzés legjobb pillanatai

A kényszerű szünetet tartó Ons Jabeur Kaliforniában tér vissza a pályákra.
Annyira boldog vagyok, hogy visszatértem! Köszönöm mindenkinek a folyamatos támogatást!
Wimbledon és a US Open tavalyi döntőse, Ons Jabeur tweetelte ezt a két mondatot még március 5-én. A világranglista-4. tunéziai az Ausztrál Open óta nem játszott meccset, de az Indian Wells-i tornán újra láthatjuk teniszezni.
A WTA Tour egyik legszimpatikusabb alakja február elején szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy egy kisebb operáció vár rá, így visszalépett a dohai és a dubaji tornától is.
Bő egy hónapos kihagyásra kényszerült (meccset már közel két hónapja nem játszott), és idővel talán újra a tavalyi fényes formájában láthatjuk őt játszani, Melbourne-ben ugyanis Jabeur láthatóan küszködve játszott az Australian Openen, és nem tűnt önmagának, amikor második kiemeltként a Rod Laver Arénában Marketa Vondrousovától szenvedett meglepő és korai vereséget a második fordulóban. Pedig előtte Adelaide-ben az elődöntőig jutott, miközben úgy tűnt, térdsérülés hátráltatta.
A Facebookon és az Instagramon februárban posztolt egy nagyon szép fotót és az alábbi, megható szöveget, amiben bejelentette a kényszerű szünetét:
"Az egészségi állapotom rendezése érdekében az orvosi csapatom úgy döntött, hogy egy kisebb műtétre van szükségem ahhoz, hogy újra pályára léphessek, és jól teljesíthessek. Dohától és Dubajtól vissza kell lépnem, és ezért megszakad a szívem. Szeretnék bocsánatot kérni minden szurkolótól a Közel-Keleten, akik vártak erre a találkozásra! Ígérem, hogy erősebben és egészségesen térek vissza hozzátok!"
A február 9-én publikált, róla szóló cikkünkben úgy fogalmaztunk, "remélhetőleg március elején a Sunshine Swing-tornákon, Indian Wellsben és Miamiban esetleg már újra láthatjuk a pályán!"
Így lesz.
picture

Australian Open: Zidansek - Jabeur - a mérkőzés legjobb pillanatai

Indian Wellsben erőnyerőként a második kanyarban mutatkozik be, a sorsolás eredményeként a Lauren Davis (USA)-Maryna Zanevska (Belgium) mérkőzés győztese ellen kezd majd.
Ezen a kaliforniai tornán Jabeur az ötödik főtáblás szereplésére készül. 2021-ben produkálta eddigi legjobb szereplését ott, amikor az elődöntőig jutott, ahol kikapott a később a tornát is megnyerő Paula Badosától. Tavaly Jabeur nem sok sikert aratott Indian Wellsben, mivel a második körben meglepő vereséget szenvedett Daria Saville-tól.
Figyelembe véve, hogy Jabeur két hónapja nem játszott (a Sunshine Double két felkészülési tornájának egyikén, Monterreyben és a Marta Kostyuk által behúzott Austinban sem indult), kissé irreális elvárás lenne, hogy rögtön az első visszatérő tornáján, ráadásul ezen a majdnem-Grand Slamen a legjobb formáját hozza.

Addig is, a pályán kívül nagyon is remekelt.
Szolidaritási üzenetét küldte ugyanis az afrikai menekülteknek a tunéziai elnök bevándorlásellenes szövege után, amelyben leszögezte, büszke arra, hogy egyszerre arab és afrikai.
Üzenetének hátterében Kais Saied tunéziai elnöknek az illegális afrikai migránsokról elmondott beszéde áll. Jabeur egy olyan képet is mellékelt a tweetjéhez, amelyet az 1960-as években az Afrika napját ünneplő bélyegre rendeltek.
"Ma van a diszkriminációmentes nap. Büszke tunéziai, arab és afrikai nőként ünneplem mindenkinek a méltóságteljes élethez való jogát" - írta Ons Jabeur a Twitteren.
Saied még februárban lendült támadásba a tunéziai politikai ellenfelei, és a menekültek vélt hada ellen, akik szerinte azért özönlenek az országba, hogy megváltoztassák annak demográfiai összetételét (ismerős?), amit terrorcselekménynek minősített.
Ons Jabeur a múltban már felszólalt az elnyomott és marginalizált csoportok mellett, és Tunéziában népszerű személyiségként elismerést kapott az álláspontja miatt.
A mostani kiállásáért mi is emeljük előtte kalapunkat, és sikeres visszatérést kívánunk neki a teniszpályán!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés