Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Még mindig ő az a játékos, akit meg kell verni" - Świątek egy lépéssel a többiek előtt jár

Gecsei Dina

Publikálva 07/03/2023 - 17:23 GMT+1

A tizennyolcszoros Grand Slam-bajnok és korábbi világelső Chris Evert az Eurosportnak azt nyilatkozta, szerinte még mindig Iga Świątek az a játékos, akit meg kell verni a női teniszben. Świątek ezen a héten Indian Wellsben címvédőként lép pályára, ahol a második fordulóban Claire Liu vagy Alison Van Uytvanck lesz az ellenfele.

US Open : Top 5 Iga Swiatek

Az Eurosport szakértője, Chris Evert úgy véli, hogy Iga Świąteknek "céltábla van a hátán", és még mindig "ő az a játékos, akit meg kell verni" a WTA Touron.
Świątek számára az idei év elég vegyesen indult, hiszen az Australian Open negyedik fordulójában némi meglepetésre kikapott Elena Rybakinától, majd utána februárban egy pokoli erős héten átgázolt mindenkin a dohai tornán, és gyorsan be is gyűjtötte az első 2023-as trófeáját. Ezután, amikor már úgy tűnt, ismét egy verhetetlen sorozattal sokkolja majd az ellenfeleit, Dubajban elveszítette a döntőt Barbora Krejčíková ellen.
Lassan egy év telt el azóta, hogy Świątek Ashleigh Barty meglepetésszerű visszavonulása után világelső lett, azóta azonban simán vezet a WTA világranglistáján. A lengyelek háromszoros Grand Slam-bajnoka 10 585 ponttal áll az élen, mögötte, jócskán lemaradva, Aryna Sabalenka áll a második helyen a 6100 pontjával.
„Tudjuk, hogy fizikálisan megvan benne a játék" - mondta Evert az Eurosportnak. „Tudjuk, hogy nagyszerű teniszező, és nagyszerű sportember. Csodálatos tehetsége van, és csodálatos képességekkel rendelkezik a teniszben. De úgy tűnik, az elveszített meccsein érzelmileg megtört kicsit."
picture

Iga Świątek

Fotó: Eurosport

„[Novak] Djokovic szinte olyan, mint egy gép. Kimegy a pályára, és tudja, hogy képes szinte csőlátással csak a meccsre koncentrálni, nem hagyja, hogy az érzelmei az útjába álljanak. Azt hiszem, Iga néhány mérkőzésén megmutatta, hogy néha hagyja, hogy érzelmei átvegyék az irányítást."
Szóval ezzel tisztában kell lennie neki is, de ennek ellenére még mindig ő az a játékos, akit meg kell verni, akárki akármit mond.
„Egyszer-egyszer veszíteni fog, de még mindig ő az a játékos, akit le kell győzni, a skalp, aki továbbra is a célkeresztben van. Senki sem tudhatja, milyen nyomás van a világelsőn addig, amíg nem lesz belőle is világelső. Egyszerűen nem ismerheti ezt az érzést az ember előtte, és beletelik egy kis időbe, amíg ehhez alkalmazkodni tud."
Miután február végén a dubaji döntőben kikapott Krejčíkovától, Świątek egy üzenetet tett közzé a közösségi médiában, amiben azt írta:
„Látom, hogy néhányan nagyobb elvárásokat támasztanak velem szemben, de hát... én is csak ember vagyok".
Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Świątek ezt ilyen nyíltan kimondta, Evert azt mondta:
„Azt hiszem, Iga egy érzelmes ember, és szerintem a tenisz lelki és érzelmi oldala időnként kihívások elé fogja állítani a jövőben is, úgy, ahogyan ez a múltban is megtörtént.
„Ő nem egy gép. Ő egy fiatal nő, mély érzésekkel, és szerintem nagyon fegyelmezett, mert megtanult nyugodt maradni a mérkőzéseken. Ahhoz is fegyelem kell, hogy megtanulja, ne essen pánikba, és ne szorongjon. Ráadásul korábban ő már beszélt arról, hogy a mindennapi életben és a teniszpályán is hajlamos szorongani.
picture

Iga Świątek wygrała finał WTA w Stuttgarcie

Fotó: Eurosport

Egy évvel ezelőtt Świątek egy hihetetlen sorozat elején járt, akkor 37 mérkőzésen maradt veretlen, ami a legtöbb, amit ebben az évszázadban bármelyik játékos elért.
Ezután egy kis formahanyatlás következett, de aztán megnyerte a US Opent, a harmadik GS-t pályafutása során. A többiek pedig nem akartak lemaradni, Aryna Sabalenka, Jessica Pegula, Caroline Garcia, Coco Gauff, Maria Sakkari, Rybakina és mások is megérkeztek a világelső nyakába, mindegyiküknek egyértelmű célja lett, hogy megközelítsék a lengyelt.
Evert azonban úgy érzi, hogy Świątek még mindig egy lépéssel a többiek előtt jár, és azt mondja, hogy még nem látta a lengyelt olyan jól játszani, mint most.
„Szerintem jobban játszik, mint valaha" - magyarázta Evert. „Ez nyilvánvaló volt, amikor az a hihetetlen sorozata volt, egyszerűen megsemmisítette az ellenfeleit. Aztán Pegula ellen nem játszott már olyan jól, és talán Krejčíková ellen sem."
„Olyan, mintha időnként lenne egy-egy olyan meccse, amikor nem 100%-os, de még mindig úgy gondolom, hogy ő a legmegbízhatóbb játékos és a legkövetkezetesebb a mezőnyben."
„Azzal, ahogyan képes ártani az ellenfeleinek már azzal, ahogy átveszi az irányítást, és persze az atletikusságával. Amikor épp semmi extra nincs a játékában, akkor is tíz meccsből kilencet meg fog nyerni. Szerintem jobban játszik, mint eddig bármikor."
„Ráadásul van egy sportpszichológusa is a csapatában, mert az érzelmi és a mentális rész nagyon fontos most a teniszben, és egyszerűen tudnod kell, hogyan kell ezt kezelni. Szerintem ebben egyre jobb és jobb lesz."
picture

04.06.2022 | Iga Świątek wygrała turniej Roland Garros

Fotó: Eurosport

Forrás: Eurosport
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés