Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába a lassú pálya, most minden összeállt Rybakinának, aki salakon is odatenné magát

Németh Dániel

Frissítve 20/03/2023 - 20:17 GMT+1

Az Australian Open-döntőt követően Indian Wellsben tornát nyert Elena Rybakina, aki idén egyértelműen bizonyította, hogy a legjobb játékosok közé tartozik. A kazah teniszező mindezt a pályán kívüli problémák megoldására és a remek felkészülésére vezeti vissza, és hasonló folytatásban reménykedik. Szerinte még a salakos versenyeken is lehet keresnivalója, ha elkerülik a sérülések.

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Elena Rybakina pályafutása során először győzött 1000-es versenyen.
A kazah színekben versenyző teniszező újabb mérföldkövet ért el a pályafutásában, a tavalyi Grand Slam-győzelem után ugyanis most az első WTA 1000-es címét is begyűjtötte Indian Wellsben. Noha a körülmények nem feltétlenül kedveztek neki, az elődöntőben simán legyőzte Iga Świąteket, a döntőben pedig visszavágott Aryna Sabalenkának az Australian Openen elszenvedett vereségért. Mostani sikerével egészen a 7. helyig jött előre a ranglistán.
„Nagyon boldog vagyok, mert sok döntőt játszottam, a statisztikám pedig nem igazán jó – többet veszítettem el, mint amennyit megnyertem. Igazán remek győzelem ez. Nagyon boldog vagyok, hogy végig tudtam játszani ezt a versenyt, mert a körülmények eléggé nehezek voltak. Folyamatosan azt mondogattam, hogy ez a pálya nekem egy kicsit lassú, szóval változtatnom kellett a véleményemen, és persze jövőre is visszajövök. Minden összeállt most.”
Rybakina tényleg csodálatosan kezdte a szezont, és már most bebizonyította, nem csak egyszeri alkalom volt a wimbledoni sikere, de valóban a topjátékosok közé tartozik. Ez az év főleg róla és Sabalenkáról szólt, de azért nem szabad megfeledkezni Świątekről sem, aki ugyan nem nyerte futószalagon a versenyeket, mint egy évvel ezelőtt, de a salakpályás szezonban egyértelműen az első számú játékos lesz. A kazah teniszezővel a WTA stábja beszélgetett a döntőt követően.
A héten megemlítetted, mennyire nagy szerepet játszott a felkészülésed a sikereidben.
Erőnléti szempontból egyértelműen, de azért az előző szezonok során összegyűjtött tapasztalat is fontos. Tavaly elég sok minden történt a pályán kívül, emiatt nehéz volt csak a teniszre összpontosítani.
Most rendben vagyok a pályán kívül, semmi miatt nem kell aggódnom, ez is szerves része a sikereimnek. Mentálisan kell felkészülni a meccsekre. Wimbledon után már nagyjából tudtam, mire számítsak a nagy győzelmek után. A tapasztalat terén minden összeállt, rendeződtek a pályán kívüli dolgaim is, így könnyebb szervezni, és persze ott van az erőnlét is.
Jól sikerült az előszezon, arra törekszünk, hogy fenntartsuk ezt a szintet. Ez nem mindig egyszerű, mert ha sok tornán veszel részt, kevés erőnléti edzést tudsz bevállalni, de egyéb feladatokat, például a megelőzés érdekében elvégezhetsz. Az is fontos, hogy egészséges maradj. Sajnos Dubajban egy picit szerencsétlen voltam, de jól sikerült kezelni a helyzetet.
Mi változott meg annyira a pályán kívül a 12 hónappal ezelőttihez képest?
Többé-kevésbé a pálya körüli teendők szervezése. Úgy gondolom, egészen jó eredményeim voltak, de rajtam kívülálló körülmények miatt megtorpantam egy kicsit – ilyen például a járvány vagy a versenynaptár. Nagyon sok minden történt egyszerre.
picture

Elena Rybakina

Fotó: Getty Images

Most úgy érzem, mindenre sikerült felkészülnöm. Plusz egy egész csapatot építettünk körém az edzőmmel: fiziós, erőnléti edző, ütőpartner. Ez nagy munka. Szerintem csak idő kérdése volt.
Ott volt beled a testvéred is Indian Wellsben. Úgy tűnik, hogy szerencsét hozott.
Mindig jók az eredményeim, ha ő is elutazik velem. Ott van a wimbledoni győzelem, az Australian Open-döntőre az egész család eljött, és Indian Wellsben is velem volt, ismét egy győzelem. Remek dolog őt magam mellett tudni.
Ami azt illeti: alapból nagyon nyugodt ember, amikor csak beszélgetünk, de láttam a meccs alatt készült felvételeket, és rá is kérdeztem, hogy mit csinált tulajdonképpen. Nagyon érzelmes és sokat segít.
Mit csináltak a Rybakina-testvérek, amikor el kellett ütni valamivel az időt Indian Wellsben?
Itt egy kicsit nehezebb volt, mivel egyikünk sem vezet, szóval az edzőink mellett ragadtunk.
De valami program mindig akadt. Kibéreltünk egy házat, többnyire ott voltunk, ő sokat főzött például. Talán egyszer vagy kétszer én is próbáltam besegíteni, de azért nem túl sűrűn. Rengeteget beszéltünk természetesen, mert az előző pár évben nem sűrűn láttam őt. Ha van rá ideje, akkor a szüleimmel is beszélget, és hoz néhány hírt otthonról. Élvezem a társaságát.
Még egy verseny van a salakpályás szezon kezdete előtt. Mit gondolsz, minden borításon veszélyt jelentesz?
Nagyon fontos, hogyan kezded az idény elejét, mivel ezáltal erősödik az önbizalmad, de nem mindig könnyű egyik borításról a másikra váltani. Hiszem, hogy mindegyiken jól tudok játszani, viszont az a lényeg, hogy mindig egészséges maradjak, mert ha nem, akkor nincs esélyem.
picture

Elena Rybakina

Fotó: Getty Images

Ezek a kisebb felkészülések nagyon fontosak a számomra, mindent beleadunk a csapattal, és aztán remélhetőleg az idény hátralévő része is ugyanolyan lesz, mint most.
Te, Aryna és Iga vezetitek az éves ranglistát, a három legnagyobb tornát is ti nyertétek meg. Elszakadtok a mezőny többi részétől, hogy érzed?
Szerintem ezt még korai lenne kimondani, mivel sok verseny van hátra. Az biztos, hogy mi hárman jól kezdtük az évet, de fennáll az a kérdés, ki tudja tartani ezt a szintet. Most épp így állunk, de a szezon még mindig hosszú, meglátjuk majd, hogy ér véget.
Forrás: WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés