A feltörekvő olasz első példaképe Rafael Nadal volt, de idővel egyre inkább Roger Federer került hozzá közelebb. Ma már a svájcit tartja a legnagyobbnak.

Lorenzo Musetti tehetsége ma már mindenki számára nyilvánvaló a profik között. Pedig a 19 esztendős olasz játékos csak néhány hónapja tűnt fel az ATP Touron, amikor is a római 1000-es salakpályás tornán egészen a nyolcaddöntőig menetelt. Akkor még 250-en kívül jegyezték a ranglistán, így a kvaliban is csak szabadkártyával indulhatott, ám a felkínált lehetőséggel sikerült élnie, rutinos salakpályás játékosokon keresztül főtáblára jutott.
Rögtön az első fordulóban megkapta a lehetőséget, hogy egy világszár ellen bizonyítson, a kemény pályás versenyeket kihagyó, így a salakszezonra készülő Stan Wawrinkával találkozott. Ahol – általános meglepetésre – nem csak a tisztes helytállásra futotta tőle, de két szettben búcsúztatta a korábbi Roland Garros-bajnokot, miközben egy 6:0-s szettet is kiosztott a svájcinak. Egy körrel később a sérülés után visszatérő Kei Nishikorit búcsúztatta, így két korábbi top 10-est is legyőzött.
ATP Cagliari
Musetti kiejtette az első kiemeltet
08/04/2021 18:31
Musetti azóta többször bizonyította, hogy ez nem egyszeri fellángolás volt, rá egy hétre megnyerte a forli Challenger-tornát, majd a szardíniai, ideiglenes licensszel rendelkező 250-es versenyen elődöntőbe jutott. 2021 elején felemás érzelmek kavaroghattak benne, hiszen lejátszott két újabb Challenger-döntőt (Antalyában Jaume Munar, Biellában Sonwoo Kwon verte meg), az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon viszont már a selejtező első körében elvérzett.

Lorenzo Musetti első példaképe Nadal volt, de közben átpártolt Federerhez

Fotó: Getty Images

Acapulcóban viszont selejtezősként egészen az elődöntőig menetelt, mások mellett Diego Schwartzman és Grigor Dimitrov legyőzésével. Ezzel egyébként sikerült áttörnie a top 100 kapuját. Az olasz tenisz fényes jövőjét sejteti, hogy a világ 100 legjobb játékosa között két tinédzser található, Musetti mellett Jannik Sinner, aki mostanra inkább már a top 20 felé kacsintgat, az éves rangsorban pedig top 10-ben van. Musetti szerint az eredményeik kölcsönösen inspirálják a másikat.
„Sinner olyan nekem, mintha tükörbe pillantanék. Ha jó eredményt érek el, neki is jól alakul a hete. Ezt gondolom, hogy egymást stimuláljuk. Rivalizálásról azonban nem beszélhetünk. Közel állunk egymáshoz, ám anélkül, hogy barátok lennénk, nincsenek közös emlékeink a juniorok között, ő ugyanis sosem játszott a fiatalok között. Rendszeresen beszélünk. Csak egyszer játszottunk egymással, Rómában, az egy fantasztikus meccs volt. Remélhetőleg újra összecsapunk.”
Nem véletlenül került szóba a rivalizálás, ugyanis Musetti egyike lehet azon játékosoknak, akik a következő években, évtizedben meghatározzák a férfi teniszt. Várhatóan Sinner és a 17 éves Carlos Alcaraz társaságában, akit – csak semmi nyomás! – már Rafael Nadal utódjaként is emlegettek. „Jól ismerem Carlost, elvégre sokszor edzettünk együtt. Jó barátok vagyunk. Edzőjével, Juan Carlos Ferreróval egyeztetve igyekszünk egyszerre szervezni a tréningjeinket.”
„Legutóbb Miamiban voltunk. Hétvégén nem találkozhattunk, azt gondoltam, hogy majd a selejtezőben lép pályára, pénteken azonban kapott egy szabadkártyát a szervezőktől. Carlos nagyon keményen dolgozik, rendkívül tehetséges és nagyszerű csapat veszi körbe. Remélhetőleg kialakul majd egyfajta rivalizálás köztem, Alcaraz és Sinner között” – fogalmazott Musetti, aki a barcelonai 500-as tenisztornán a második fordulóig jutott.

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

A torna előtt Musettit a példaképeiről is kikérdezték. „Nadal volt az első, talán a balkezessége okán, no meg azért, mert gyerekként könnyű azzal azonosulni, aki gesztikulál a pályán és hangosan biztatja magát. Nagyon tisztelem Rafát. Később azonban Rogerre váltottam az egykezes fonákja miatt. Őt tartom a legnagyobbnak az eredményei és az elegáns játékstílusa miatt. A pályán és azon kívül is példaképnek tartom” – fogalmazott, majd egy személyes élményét is megosztotta.
„Tavaly velem melegített be az Ausztrál Openen az egyik meccse előtt. Felejthetetlen emlék, mert a Rod Laver arénában edzettünk. Nagyon izgatott voltam, hogy személyesen találkozhattam a példaképemmel. Ljubicic volt a kapocs, aki ismeri az edzőmet, beszél olaszul. Este tíz körül megkérdezte tőle, tudnék-e edzeni Rogerrel. Nyilván szabad voltam, mert egy körrel korábban kikaptam, és szerencsés vesztesnek jelöltek. Nagyszerű volt az a nap.”
via Tennishead
ATP Rome
Álomdöntő Rómában: jön az első idei Djokovic-Nadal!
11 ÓRA
ATP Rome
Nadal az első döntős Rómában
12 ÓRA