Iga Swiatek alig két hónapja azt találta mondani egy, a Tennis Channelnek adott rövid nyilatkozatában, hogy óriási példaképnek tartja az alpesi sí amerikai sztárját, Mikaela Shiffrint.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Roland Garros-győztes lengyel tinédzser főleg azért a sziklaszilárdságú mentális tartásért csodálja az amerikai sportolót, amely épp olyan megingathatatlan, mint a lejtők, amelyeken hétről-hétre lecsúszik szezon közben.
A csodálat híre eljutott Shiffrinhez, aki a közösségi médiában válaszolt dícsérőjének, megejtve ezzel a közvetlen kapcsolatfelvételt. A kapcsolatot pedig a napokban a feleknek sikerült új szintre emelniük, Shiffrin ugyanis saját Instagram oldalán tartott egy élő bejelentkezést, amelyben a vendége az otthonából bejelentkező Swiatek volt. Cikkünkben a majd háromnegyedórás beszélgetés legérdekesebb részleteit foglaljuk össze.
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
8 ÓRÁJA
Két egyéni sportág két különböző életfázisában lévő képviselője „találkozott” a hét elején közvetített beszélgetés során. A beszélgetést irányító Shiffrin rögtön az elején megjegyezte, hogy az alpesi sí igazából az egyéni sportágakon belül is csapatsportág, hiszen a versenyzők csakis a lejtőn vannak egyedül, egyébként csapatban készülnek, ami gyakran akár 20-25 fős stáb mozgatásának feladatát is rájuk rója. Ezzel szemben a tenisz valóban egyéni sportág, bár a játékos mögött itt is sok esetben állhat egy népesebb stáb.

Mikaela Shiffrin

Fotó: Getty Images

A téli sportszezon végeztével, valamint némi szponzori kötelezettségeket követően Shiffrin már otthonában pihen manapság, Iga Swiatek viszont épp a szezon számára leginkább érdemi része előtt, tehát még otthon van. Ezzel kapcsolatban a lengyel meg is jegyezte, hogy furcsa mód amikor otthon van, az tenisz szempontból talán még rosszabb, mint ha versenyen lenne, mert így kiesik a ritmusból. Most viszont mindenképpen szüksége volt egy kisebb szünet beiktatására, hiszen a most kezdődő salakszezon, annak is az európai versenyei képezik számára az idény legfontosabb részét, kiemelt helyen kezelve természetesen a Roland Garrost. Mindketten egyetértettek abban, hogy a családjukra nagymértékben támaszkodnak, míg Shiffrinnel az édesanyja, addig Swiatekkel általában az édesapja tart a versenyekre.

Mindenki a címvédőt figyeli

A kétszeres olimpiai, valamint hatszoros világbajnok, háromszoros összetett világkupa-győztes alpesi síző arról is érdeklődött a lengyelnél, hogy hogyan tekint a közelgő francia nyílt teniszbajnokságra. Swiatek itt áttért a beszélgetésben a mentális tényezők fontosságának hangsúlyozására, elmondása szerint ugyanis leginkább az okozza számára a legtöbb fejfájást, hogy hogyan fog megbírkózni azzal, hogy címvédőként érkezik majd Párizsba.
„Ez korábban még soha nem esett meg velem, nem csak Grand Slam-en, de egy normál versenyen sem. Nagyobbak lesznek velem szemben az elvárások, amikre még nem tudom hogyan fogok reagálni. ”
Válaszában Shiffrin a versenyzés élményként való megélését próbálta meg hangsúlyozni, azt javasolta ugyanis a lengyelnek, hogy élvezze a ’Garros-t, hisz végeredményben az is csak egy verseny. Nyilván számolva a presztízzsel és minden egyéb körülménnyel, de ugyanúgy rengeteg sportoló száll harcba a bajnoki címért, amelyet majd a verseny végén csak egyvalaki vallhat magáénak. A lehető legjobb mentális felkészülés az amerikai szerint a tapasztalat, a versenyélmény, a közvetlen emlékek megléte az adott versenyről, amelynek Swiatek tavalyi kiváló szereplésével már a birtokában van. Minden olyan kommentárt, amit csak egy picit is hasznosítani tud, magába kell szívnia, ellenben a romboló, nyomást gyakorló hangokat ki kell zárnia.

Iga Swiatek a Roland Garros trófeával

Fotó: Getty Images

„Elképesztően menő dolog címvédőként érkezni egy versenyre, élvezd ki a helyzetet!” – tanácsolta újdonsült barátnőjének Shiffrin.

Olimpia

Az amerikai síző arról is érdeklődött Switeknél, hogy mennyire határozza meg a felkészülését a nyári tokiói olimpia. A lengyel válaszában, talán némi meglepetést keltve kijelentette, természetesen várja az olimpiát, de nem az esemény köré szervezi az évet. Egyrészt a tenisz nem annyira olimpia központú sportág, a Grand Slamek értéke a sportágon belül hangsúlyosabb.

Iga Swiatek

Fotó: Eurosport

Másrészt pedig a lengyel előtt annyi minden van még, amit nem próbált teniszezőként, hogy rövidtávon inkább azokra próbál koncentrálni. Ilyen teljesítetlen bakancslistás tétel például, hogy nem szerepelt még Wimbledonban. De ha már olimpia, tizenkilenc évesen úgy érzi, négy olimpia bőven benne lehet a pályafutásában, első körben pedig ő inkább 2024-re és Párizsra koncentrál, ahol minden bizonnyal a Rolad Garros alkalmával megszokott központban, salakon rendezik majd az olimpiai tenisztornát.

Hagyaték

A beszélgetés utolsó fázisában mindkét sportoló beszélt arról is, van-e, s ha igen milyen konkrét terveik vannak arra vonatkozóan, hogy mit hagynak maguk után hazájukban, ha befejezik az élsportot. Swiatek itt kitért arra, hogy rengeteg a fejleszteni való hazája teniszéletében, amelyhez igyekszik ő maga is hozzátenni a magáét, kérdés persze, hogy ez mire lehet elegendő. Bár erről nem esett szó az adásban, tegyük hozzá, hogy azért rövidtávon már látszik némi fejődés, hiszen hosszú évek után idén Lengyelország ismét WTA-tornát rendez Gdyniában, ahol minden bizonnyal Swiatek is elindul. Igaz, az indulásnak kicsit keresztbe tesz a tervezett időpont, amely közvetlenül az olimpia előtti hétre esik. Ha pedig idevesszük Hubert Hurkacz Miamiban aratott tornagyőzelmét, láthatjuk, hogy a lengyel tenisznek sokat ígérő jelene és bíztató jövője is van.
A beszélgetés végén maguk mögött hagyva a komoly mentális, valamint motivációs témákat, szó esett példaképekről, illetve egymás versenyeinek meglátogatásáról is. Kiderült, hogy Shiffrin a két évvel ezelőtt visszavonult Marcel Hirscher nagy rajongója, míg Iga Swiatek kedvenc teniszezője Rafael Nadal. Utóbbi kijelentést szemmel is láthatóvá tette a lengyel, aki megmutatta a szobája falán függő aláírt és bekeretezett Nadal-pólót. Érdekesség, hogy miközben a telefonján váltott az elő- és a hátlapi kamera nézete között, azt is megmutatta a nézőknek, hogy manapság két edzés között puzzle kirakással múlatja az időt otthon, jelenleg egy Mona Lisát ábrázoló, ránézésre is minimum ezer darabos kirakón dolgozik. Emlékezhetünk, hogy nem ez az első különös hobbija, Adelaide-ben ugyanis kiderült róla, hogy előszeretettel lazít legózással két mérkőzés között. Shiffrinről kiderült, hogy járt már teniszmérkőzésen, ráadásul nem is akárhol, hiszen egy Rafael Nadal-Dominic Thiem Roland Garros-döntőt volt szerencséje a helyszínen végigizgulni, amire nagyon kellemes emlékként tekint vissza. Swiatek azon melegében meg is hívta az amerikait egy versenyére, aki a meghívást elfogadva hozzátette, hogy Wimbledon még mindenképpen szerepel a bakancslistáján. Viszonozva a gesztust Swiatek is hivatalos egy alpesi sí hévégére, Shiffrin még azt is megígérte, hogy az egyik sídzsekijét is neki adja, nehogy megfázzon.

Shiffrin síelés közben

Fotó: SID

Mikaela Shiffrin és Iga Swiatek egyaránt jelölést kapott a sport Oscar-díjaként is emlegetett Laureus-díj egy-egy kategóriájában. Az amerikai síző “Az év visszatérője” kategória egyik jelöltje, elismerve azt a kemény periódust, amelyet édesapja elvesztése után átélve vissza tudott térni a világkupa mezőnyébe. A lengyel teniszező pedig “Az év felfedezettje” cím egyik lehetséges várományosa, köszönhetően a már említett 2020-as Roland Garros-győzelemnek. A Laureus díjakat május 21-én, egy virtuális gála keretében adják át Sevillában.
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
10 ÓRÁJA
Tenisz
Zverev nem számít zökkenőmentes visszatérésre súlyos bokasérüléséből
TEGNAP - 20:17