Gaël Monfils utolsó győzelmét 2020 februárjában szerezte. Akkor verhetetlennek tűnt, azóta azonban rég látott, mély gödörben van. Vajon hol lesz ennek a vége? Vagy inkább: akkor ennek itt vége lesz?

Gaël Monfils vádlisérülés miatt nem vesz részt a héten zajló monte-carlói Masters-tornán, ezzel tovább húzódik a lassan másfél éve tartó kálváriája.
Pedig élete egyik legjobb formájában volt tavaly év elején, amikor visszakerült a top 10-be, immáron negyedszer. Februárban két tornát nyert meg, az egyiket Montpellier-ben, a másikat Rotterdamban, és a következő 500-as tornán, Dubajban is uralta a játékot a negyeddöntőben honfitársa, Richard Gasquet ellen. Az elődöntőben Novak Djokovic verte meg egy végletekig kiélezett meccsen 2:6 7:6 6:1-re, ahol a franciának három meccslabdája volt.
Rolex Paris Masters
20 éves karriert zárt le szépen az ellenfelek őrületbe kergetéséből hasznot húzó francia teniszező
07/11/2022 - 19:34

Gaël Monfils ATP Rotterdam 2020

Fotó: Getty Images

Csak két összehasonlítás a francia formájával kapcsolatban. Djokovic ekkor abban az évben még nem veszített meccset, ami egészen a Roland Garros októberi döntőjéig tartott (leszámítva a US Openen történt leléptetést). A másik nagy formában játszó teniszező Andrey Rublev volt, aki élete szezonját futotta tavaly, és ezt a formát át tudta menteni idénre is. A szerbet és az oroszt nem törte meg a koronavírus, Monfilsnak viszont kifejezetten rosszul jött.

Monfils a járvány utáni visszatérés óta hat egymást követő vereséget szenvedett el, és egyszer sem tudott nyerni.

Legutóbb az Ausztrál Open első fordulójában kapott ki egy ötjátszmás meccsen a finn Emil Ruusuvuoritól, ami után a sajtótájékoztatón sírva nyilatkozta, hogy nem tudja, mi történik. Pedig ez nem az első meccs volt, ami előtt értetlenül állt.

Australian Open : Monfils cry in press conf

Az újrakezdést követően a járvány miatt sokakhoz hasonlóan ő sem utazott át a US Openre, a szeptemberi római salakos Masters-tornán pedig a selejtezőből felkerült Dominik Koepfer verte, aki aztán a legjobb nyolcig jutott. Korán búcsúzott Hamburgban és a Roland Garroson is, előzőn a szabadkártyás Yannick Hanfmann, utóbbin Alexander Bublik verte.
Az október végi bécsi fedett pályás kemény borítású tornán már a második játszma elején - szett- és brékhátrányban - sérülés miatt feladni kényszerült a meccset Pablo Carreno Busta ellen. Szerencsére a szezon végével volt idő felépülni. Január végén edzőt is cserélt, és Dominic Thiem korábbi mesterével, Günter Bresnikkel folytatta. Azóta egyetlen meccset játszott, közben a salakszezonra készül, eddig nem sok sikerrel.
Szeretnék kiszállni ebből a rémálomból, de egyelőre nem tudok... Egy kis kegyelemért kiáltok. Teljesen elvesztem. Úgy edzem, akár egy állat, és mégsem látszik. Szeretnék végre felkelni, és azt mondani, hogy vége ennek a rémálomnak, de továbbra is benne vagyok, és nem tudom, mikor ér véget.
- fogalmazta erős szavait Monfils még az Ausztrál Openen.
A jelek szerint még nincs vége. Tegnapi, Twitteren megjelent nyilatkozatában ráadásul újabb dátumot sem közölt a visszatérésre. Monfils 34 éves, egy újabb sérülés és az abból való felépülés további kockázatokat is rejt, aminek nehézségeivel nyilván tisztában van. Az utóbbi időben Juan Martín del Potro, Stan Wawrinka, Andy Murray és Roger Federer is idős korában tért vissza hosszú sérülés után, felemás sikerekkel.
Hogy ebből mi sül ki a francia számára? Szeme sarkában talán már Roland Garrost látja, de hogy meg is érkezik-e oda, az egyelőre kérdéses.
Tenisz
Nadalék októberi baby boomja bizonyítja, hogy mostantól Melbourne a szerelem városa
18/10/2022 - 07:27
Tenisz
"Az emberek egyik nap még szurkolnak neked, a következő nap pedig már el is felejthetnek"
05/10/2022 - 13:28