Szívhez szóló levelet küldött Frances Tiafoe elődjének, Arthur Ashe-nek, miután az ATP év végi döntése szerint átvehette a róla elnevezett humanitárius díjat. A 22 éves amerikai teniszező rajongása a nagyok iránt valóban magával ragad.

Az ATP szokás szerint idén év végén is kiosztotta éves díjait legjobbjainak. Ezen Novak Djokovic lett az év játékosa, Andrej Rublev a legtöbbet fejlődő, Vasek Pospisil pedig a legnagyobb visszatérő. Több más díj mellett, ahogy 1983 óta mindig, idén is kiadták az Arthur Ashe Humanitárius Díjat, amit a tenisz világában valamilyen jószolgálati tevékenység után adnak.
A díjazott teniszező, Frances Tiafoe egy nyílt levélben köszönte meg a díjat, persze csak képzeletben, az 1993-ban elhunyt, szintén amerikai teniszcsillagnak. Tiafoe levelében hálás mindazért, ahová eljutott. Sierra Leone-i bevándorló család gyermekeként nagy szegénységből került a teniszpályák köré, ahol megragadva a lehetőséget játszhat ma már a legnagyobbak között.
National Bank Open
Haddad Maia lesz Halep ellenfele Torontóban
42 PERCE
„Itt vagyok 22 évesen, és éppen azzal szembesülök, hogy megnyertem az Arthur Ashe Humanitárius Díjat. Ez a fiatal srác vagyok én nagy álmokkal, és most együtt említik a nevünket. Ez őrületes” – írja levelében a játékos.
De mégis mit tett, amiért kiérdemelte ezt a díjat? A nyáron az Egyesült Államokban indult, majd fokozatosan az egész világon teret hódító Black Lives Matter mozgalom részeként barátnőjével, a szintén fekete teniszező Ayan Broomfielddel kiállásra szólította fel társait, hogy felemeljék szavukat a történtek láttán, lehetőséget teremtve ezzel talán annak is, hogy később hozzájuk hasonló nagy teniszjátékosok kerüljenek ki az amerikai fekete közösségekből. „Racquets Down, Hands Up”, vagyis Le az ütőkel, fel a kezekkel című videójukban olyan ikonikus játékosok is szerepelnek, mint Serena Williams, Coco Gauff, Sloane Stephens vagy Európából Gael Monfils és Jo-Wilfried Tsonga.
Ahogy ő mondja: rájött, milyen szerencsés, hogy szegény sorból felállva tud gondoskodni családjáról. De mi van azokkal a gyerekekkel, akinek ez nem adatik meg, mert nem jutnak hozzá lehetőséghez, hogy megmutassák tehetségüket?
Tiafoe hálája és köszönete mellett a sportoló gyermek rajongása is átüt. Erre jó példa, amikor a díj és egyben a US Open legnagyobb stadionjának nevét viselő Ashe-re emlékszik vissza.
„Mindenki tudja rólad, mennyi munkád van abban, hogy a világot jobb hellyé tedd. De Grand Slam tornát is nyertél mind emellé! Bárcsak beleláthatnék a fejedbe, hátha rájövök, hogy tudtál ilyen sikeres lenni a pályán és azon kívül is!”
Visszaemlékszik arra is, amikor két évvel ezelőtt az ausztrál Open nyolcaddöntőjében Grigor Dimitrovot verte (ez volt a legnagyobb GS-sikere), majd utána LeBron James-t imitálta. A kosárlabdázó linkjére levelében csak annyit reagált: „Gyerekkori hősöm, és ő tudja, mit csinálok én? Az ilyen dolgok mindig inspirálnak.”
Frances Tiafoe levelének angol nyelvű, teljes változata idekattintva olvasható. Az Arthur Ashe Humanitárius Díjat egyébként legelőször John McEnroe vehette át. Őt olyan teniszezők és a tenisz világán kívül i ismert emberek követték, mint Arthur Ashe :) (nyilván halála előtt még nem így hívták), Andre Agassi, Andy Roddick, Bob és Mike Bryan illetve Robert Finkelstein fizikus vagy éppen Nelson Mandela.
National Bank Open
Hurkacz és Carreno-Busta jutott döntőbe Montreálban
EGY ÓRÁJA
US Open
Djokovicnak elkezdték felfújni a mentőmellényt, de még nem biztos, hogy oda is dobják neki
EGY NAPJA