Nem olyan rég értekeztünk arról, hogy adott esetben Novak Djokovic szerdán született kisfia, Stefan lehet az, aki eldönti az év végi világelsőség kérdését.
Most annyit tennénk hozzá, hogy ő és Roger Federer. Vagy esetleg még Rafael Nadal.
A jelenleg a második helyen álló svájci klasszis az ATP honlapjának nyilatkozott a számára hazai, bázeli torna előtt arról, mennyire meglepte, hogy egyáltalán a lehetősége megvan még annak, hogy ő év végi világelső lehet.
ATP Monte Carlo
Az ihletett formában lévő Rublev először verte meg Nadalt salakon
13 ÓRA
"Mindannyian azért játszunk, hogy világelsők legyünk, de az, hogy most ilyen közel vagyok hozzá, meglepett, mert idén nem nyertem Grand Slamet. Persze Wimbledonban nagyon közel voltam hozzá, és azóta sikerült kiegyensúlyozottan játszanom, máskülönben nem lennék ebben a helyzetben. Kicsit más így ez a szezonvég, mint amit előzetesen gondoltam, de mivel ezeken a tornákon, amiken indulok, amúgy is szoktam versenyezni, nagy különbség nincs. Maximum annyi, hogy ha megnyerem őket, világelső lehetek"
- mondta Federer, aki korábban ötször zárta már a világranglista élén az évet (2004-07, 2009), összesen pedig 302 héten keresztül kezdődött az ő nevével a rangsor.
A svájci annak ellenére bizakodhat a jó bázeli szereplésben, hogy ott van a mezőnyben Rafael Nadal is, hiszen korábban tíz alkalommal játszott finálét szülővárosában, melynek tornáján 1998-ban, Andre Agassi ellen mutatkozott be a főtáblán. "A rajtam lévő nyomás azért sokat változott az elmúlt 16 évben, hiszen fiatalon minél jobban akartam itthon játszani, de most, hogy ennyi tornán részt vettem, már erre is tudok úgy tekinteni, mint bármelyik másik versenyre. Rengetegszer játszottam már itt, tudom, milyen érzés ezen a pályán játszani, ami nagy előny. Persze a honfitársaim előtt mindig van rajtam nyomás, de ennyi rutinnal a hátam mögött amikor kilépek a center pályára, egyszerűen csak élvezni akarom a meccseket" - zárta gondolatait a 17-szeres Grand Slam győztes svájci klasszis.
És akkor most számolgassunk egy kicsit. Djokovicnak (aki ezen a héten pihen, és erősen kérdéses, hogy jövő héten, címvédőként elindul-e Párizsban) jelenleg 11510 pontja van. Mögötte Federer 9080-nal a második, Nadal 8105-tel a harmadik. Megvédendő pontokban messze a szerb áll a legrosszabbul, hiszen egy évvel ezelőtt mind Párizsban, mind a vb-n győzött (utóbbin veretlenül), így 2500 pontot kell óvnia. Ha abból indulunk ki, hogy Párizsban nem indul el, de a vb-t megnyeri, akkor is "csak" 10510 pontja lesz.
Nadal helyzete teljesen tiszta: ő gyakorlatilag csak abban az esetben lehet világelső, ha az előtte lévő kettő betlizik minden versenyen, ő pedig megnyeri az összeset (3405 pont a hátránya a spanyolnak jelenleg).
Federernél jóval többet számolgathatunk. A svájci tavaly döntőt játszott Baselben (300), elődöntőt Párizsban (360) és a világbajnokságon is (400), azaz 1060 a megvédendő pontja. Ha egy bázeli győzelmet (500) és egy párizsi döntőt (600) megelőlegezünk neki, akkor ezzel a két versennyel megszerzi megvédendő pontjai számát, azaz amit a vb-n hozzátesz, azzal már a különbséget csökkenti közte és Djokovic között. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Davis Kupa döntőjében - ha mindkét egyes meccsét megnyeri - további 150 ponttal gazdagodhat, és extrém esetben akár pont ez a plusz lehet az, ami a ranglista tetejére repíti őt. Ha ez megtörténik, két újabb rekordot ad át a múltnak Federer: a legöregebb év végi világelső Ivan Lendl volt 1989-ben (29 év 299 nap), a legöregebb világelső pedig Andre Agassi (2003-ban, 33 évesen és 131 naposan) volt. Federer most 33 éves és 75 napos, de ha megkaparintja az első helyet, azt jövő januárig biztosan nem fogja elveszíteni. Az pedig még messzebb van, mint 60 nap...
Tenisz
Bombameglepetésre kiesett Nadal Monte-Carlóban
14 ÓRA
ATP Monte Carlo
ATP Monte-Carlo: Ruud vs Fognini összefoglaló
17 ÓRA