Elsőként Dominic Thiem jutott az ATP-világbajnokság döntőjébe, miután egy rendkívül fordulatos mérkőzésen, döntő szett tie-breakben legyőzte a világelső Novak Djokovicot. A második szett rövidítésében a szerb klasszis mutatott be nagy fordítást, négy mérkőzéslabdát hárítva harcolta ki a folytatást, a mindent eldöntő tie-breakben viszont az osztrák fordított 0-4-ről.  


Egy évvel ezelőtt a két klasszis egy elképesztően színvonalas és sokáig emlékzetes mérkőzést játszott az ATP-vb csoportkörében (6:7, 6:3, 7:6), amely nagyban hozzájárult, hogy a versenyt könnyed győzelemmel kezdő Djokovic végül búcsúzott a világbajnokságtól. Azóta a 17-szeres Grand Slam-győztes szerb az Australian Open döntőjében visszavágott a pár hónappal korábban elszenvedett vereségért, és egy öldöklő, ötszettes mérkőzésen legyőzte Thiemet, megszerezve ezzel pályafutása 7. AO-címét.
A mérkőzés elején egyik játékos sem vállalt túl nagy kockázatot, Djokovic és Thiem is kereste a ritmust. Különösen az osztrák játékán érződött némi bizonytalanság, tenyeres oldalról szokatlanul sok hibát vétett, a ritmusváltásai látványosan nem működtek. Ennek ellenére adogatóként stabil játékot hoztak, az első nehezebb helyzetet Thiemnek kellett megoldania 3:3-as állásnál, amikor semmi-harmincról kellett fordítania, majd közvetlenül utána Djokovic is hasonló helyzetben találta magát. Ezt végül mindketten letudták bréklabda nélkül.
Roland-Garros
Temetni kell Rafael Nadalt a Roland Garros közeledtével?
9 ÓRA

Az első szettet 7-5-re megnyerte Thiem Djokovic ellen.

Fotó: Eurosport

Az első bréklehetőség 5:5-nél jött el, amit Thiem egy elütést követően kihasznált, így adogathatott az 1-0-s vezetésért. Az osztrák klasszis ezt is megoldotta, 51 percnyi játékot követően került előnybe.
A számok alapján inkább Thiem akarata érvényesült az első szettben, hiszen jóval több nyerőt ütött ellenfelénél (14-5), és az első szervái mögött szinte érinthetetlen volt: 58%-át még csak a pályára sem tudta visszatenni a világelső. Összességében pedig az osztrák szerváinak közel a felénél nem alakult ki labdamenet (47%), ami hatalmas előnyt jelentett a US Open-bajnoknak. Djokovicnak tehát mindenképpen változtatnia kellett a felfogásán, a stabilitásra épülő tenisz ugyanis nem működött Thiem ellen.
Djokovic láthatóan próbált is agresszívebben játszani, hamarabb befejezni a pontokat és jobban megmozgatni Thiemet. Ez azonban nem volt igazán egyszerű feladat, mivel az osztrák változatlanul érinthetetlen volt az első szervái mögött. 2:2-es állásnál ráadásul Thiem fogadólehetőséghez jutott, vagyis a világelsőnek - némi túlzással - az életéért kellett küzdenie ebben a játékban. A szerb fordított, amely egy kisebb fordulópontot hozott a mérkőzésben, egyre több esélye kínálkozott fogadóként, még bréklabdáig is eljutott, amit Thiem hárított.

Djokovic négy mérkőzéslabdát hárított a második szettben.

Fotó: Eurosport

A játszma végén többször is a határon táncolt az osztrák, 6:5-nél szettlabdákat kellett hárítania, hogy kiharcolja a tie-breaket. Ez sikerült is neki, a rövidítésben pedig rögtön minibrékkel kezdett, a következő négy pont viszont Djokovicé lett, így 4-2-nél cseréltek térfelet. A fordítást követően megint Thiem pillanatai következtek, fantasztikus játékkal kiegyenlített, és villámgyorsan a győzelem kapujába került. Összesen négy mérkőzéslabdát harcolt ki, kettőt adogatóként, a pontot azonban képtelen volt feltenni az i-re.
Djokovic 12-10-re ellopta a rövidítést Thiemtől, kiharcolva ezzel a folytatást.
Sok játékos ezen a ponton már összeomlott volna a világelső ellen, Thiem azonban hamar összekapta magát, és egy igen meggyőző adogatójátékkal indította el a döntő szettet. Amely kifejezetten színvonalas teniszt hozott: mindketten nagyon figyeltek a szerváikra; agresszíven, mégis pontosan játszottak; és ha esetleg valaki bajba került volna, előhúztak egy nagy adogatást vagy egy bravúros megoldást a kalapból. Sok lehetősége nem is volt a fogadóknak, úgy jutottak el a tie-breakig, hogy egyetlen bréklabdájuk sem volt a szett során.
A rövidítést Thiem egy csúnya kettős hibával kezdte, Djokovic ellenben mindkét adogatópontját magabiztosan hozta, majd egy újabb Thiem-hibát követően 4-0-ra elhúzott a világelső. Az osztráknak innentől hasonló bravúrra volt szüksége, mint egy évvel ezelőtt, amikor 1-4-ről fordított a tie-breakben Djokovic ellen. Thiem váltott is, kíméletlen erejű alapvonal-ütéseire támaszkodva sorozatban hat labdamenetet nyerve újabb mérkőzéslabdákat harcolt ki. Az elsőt ásszal hárította Djokovic, a másodikat viszont már kihasználta az osztrák. 

Thiem ismét lehetetlen helyzetből fordított Djokovic ellen a tie-breakben.

Fotó: Eurosport

"Valódi mentális csata volt, nagyon ideges voltam a második játszma rövidítésében. Legendák ellen mindig nehéz játszani, az ATP Finals ilyen szempontból is különleges verseny. Az, hogy New Yorkban sikerült nyernem, nyilvánvalóan segít ezekben a helyzetekben, de azon összességében nem változtat, hogy ezeket nehéz megoldani. Kevésen múlt a mérkőzés. Nagyon örülök a győzelemnek, igyekszem felkészülni a következő mérkőzésre" - nyilatkozta a győzelmét követően Thiem.
Az osztrák ismét bizonyította, hogy nagy versenyeken is megérkezett a legjobbak közé, ráadásul a kiegyensúlyozottsága is figyelemreméltó, hiszen 2019 után játszhat ismételten világbajnoki döntőt. "Nagyon keményen dolgoztam, hogy eljussak idáig. Kemény mérkőzéseket kellett megnyerni a csoportban is, és a mai sem volt kivétel, mindent kiadtam magamból. Az már most eldőlt, hogy új győztese lesz a sorozatnak, ez Nadalnak és Medvedevnek is nagy lehetőség. Mindketten oda fogják tenni magukat."
ATP Rome
Djokovicson az esőszünet okozta két órás várakozás sem fogott ki
10 ÓRA
ATP Rome
Djokovic továbbjutott Rómában
11 ÓRA