A naptári Grand Slam ugyan nem jött össze Novak Djokovicnak, de az év végi világelsőséget szinte biztosan megtartja. Ezzel egyébként újabb rekordot adhatna át a múltnak.


Az idény során több olyan időszak is akadt, amikor Daniil Medvedevnek reális esélye volt, hogy ha átmenetileg is, de megszerezze az első helyet a világranglistán. Ehhez leginkább egy közepesen erős salakpályás szezonra (esetleg egy mélyebb wimbledoni menetelésre) lett volna szüksége, Djokovic ugyanis sok pontot védett az 1000-es tornákról, az orosznak viszont jobbára csak első fordulós vereségei voltak 2019-ből és 2020-ből.
Tenisz
Federer: "Kivételes volt, amit Djokovic idén művelt"
7 ÓRÁJA
Bár a Roland Garroson összehozott egy szép negyeddöntőt, a salakos versenyekről többnyire a frusztráció és a korai búcsú jutott osztályrészül Medvedevnek, az amerikai kemény pályás és az európai fedett pályás sorozatban pedig neki is rengeteg pontot kellene megvédenie. „Ott van Párizs és a Masters (ATP-vb), amit meg kell védenem. Novaknak szerintem nincs annyira sok pontja, így aztán őszintén szólva ezt szinte lehetetlennek tartom” – mondta a világelsőségről az orosz.
Máskor egyszerű feladat lenne a számolgatás, a mostani világranglistán azonban még mindig nehéz eligazodni, hiszen a férfiaknál csak 2022 augusztusától térnek vissza a megszokott, 52 hetes formátumhoz. Idén egyébként a három Grand Slam-győzelemmel és a US Open-döntővel Djokovic gyűjtötte a legtöbb pontot, szám szerint 8370-et, durván tehát 2000 pontot ver a második helyen álló Medvedevre. Ők ketten már ki is jutottak a vb-re, csakúgy, mint Stefanos Tsitsipas.
A befagyasztott pontokkal együtt az idény hátralévő részében Medvedevnek 3840 pontot kellene megvédenie, hiszen a tavalyi győzelmei mellett profitál még a 2019-es sanghaji és szentpétervári sikereiből is. Djokovic 2193 pontot véd az év hátralévő részében, vagyis ha ezt, illetve a jelenlegi pontjaikat figyelembe vesszük (12.193 és 10.780), abból kijön, hogy nagyjából 3000 pontos deficitet kellene ledolgoznia Medvedevnek a hátralévő két és fél hónapban.

Daniil Medvedev a 2020-as világbajnokságon

Fotó: Getty Images

Ez alapján világos, hogy az orosznak nincs nagy mozgástere, szinte minden nagy versenyen győzelemre van szüksége, hogy egyáltalán érdemes legyen számolgatni. Szerencséjére ilyenből azért akad néhány, hiszen az Indian Wells-i tornát októberre halasztották (Sanghajban ellenben az idén sem rendeznek Masterst), ezen kívül pedig ott van a párizsi 1000-es és a világbajnokság, amit idéntől Torinóban tartanak meg. Azt már bejelentette az orosz, hogy Bécsben ezúttal nem lesz ott.
Bécs ugyanarra a hétre került, mint a szentpétervári torna. Az biztos, hogy nem fogok ott játszani, mint ahogyan az is valószínű, hogy Szentpéterváron sem – mondta Medvedev.
A három nagy verseny mellett a Laver-kupán tűnik biztosnak Medvedev indulása, ott azonban csak a pénzdíj magas, pontokat nem osztanak a győzelmekért. Ahhoz tehát, hogy az orosz megszerezze az előzéshez szükséges 3000 pontot, a két Masters és az ATP-világbajnokság közül legalább kettőt meg kell nyernie, úgy, hogy a harmadik versenyen is döntőbe jut. Láttunk már hasonlóan nagy sorozatot Medvedevtől, akár az idény vége felé is, de azért ez finoman szólva sem egyszerű feladat.
Ráadásul akkor sincs a saját kezében a sorsa, ha esetleg besöpri az összes fontos versenyt a 2021-es idény utolsó részében, hiszen Djokovic akár még növelheti is a pontjainak a számát. A fő kérdés most az, milyen céljai vannak még a 20-szoros Grand Slam-bajnoknak, aki Wimbledon óta fizikálisan és mentálisan egyaránt kimerültnek tűnt, és mennyire motiválja azt, hogy pályára lépjen még a mostani szezonban.
Miután megnyerte az Ausztrál Opent és bebiztosította, hogy megelőzi Roger Federert a világranglista élén töltött hetekben, Djokovic azt mondta: innentől kezdve minden erővel a Grand Slamekre összpontosít, és sokkal jobban megválogatja majd, milyen versenyeken vállalja az indulást. Tartotta is magát ehhez a kijelentéshez, Miamiban és Madridban sem indult (utóbbi egyértelműen taktikai kihagyás volt), és az olimpia utáni két 1000-es verseny helyett is a pihenést választotta.

Novak Djokovic a 2020-as világbajnokságon

Fotó: Getty Images

Djokovic tehát világossá tette, őt innentől kezdve nem motiválja a világelsőség (vagy legalábbis nem az az elsődleges), ám azt is nehéz elképzelni, hogy a szezon hátralévő részét teljesen kihagyja. 500 pont megszerzésével matematikailag is biztosítaná az év végi világelsőséget, amivel hetedik alkalommal zárhatná az első helyen az aktuális idényt. A mostani rekord a hat, amit jelenleg közösen tart Pete Samprasszal, vagyis ez egy újabb mutató, amiben egyértelműen a legjobb lehetne a tenisz történetében.
Várhatóan az Egyesült Államokba már nem utazik vissza, hiszen azt a US Opent követő sajtótájékoztatón is elmondta, szeretne több időt tölteni a családjával, ezzel Indian Wells kieshet a naptárból. Az európai kemény pályás szezon kezdetéig azonban még egy hónap hátravan, ha pedig csak Bécsben vagy Párizsban tér vissza, akkor másfél hónapot pihenhet a világbajnokság előtt, ami nála általában elég szokott lenni a feltöltődéshez.
Az pedig tiszta sor, hogy amennyiben Djokovic elindul néhány versenyen az év hátralévő részében, könnyedén összeszedhet annyi pontot, hogy Medvedevnek matematikai esélye sem legyen az előzésre, és ez valószínűleg tavaszig nem is változik érdemben. Ráadásul a jelek szerint egyelőre nem különösebben foglalkoztatja az oroszt ez a lehetőség. „Nem ez az elsődleges célom ebben az évben. Persze az nagyszerű lesz, ha egyszer eljutok odáig.”
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Fucsovics továbbra is top 50-ben, változatlan az élmezőny
13 ÓRÁJA
Tenisz
Vérprofi módjára tekint előre a Medvedet GS-győzelemhez segítő edző
17/09/2021 12:26