Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Medvedev örömmel játszana Wimbledonban, de ha marad a kitiltás, keres másik versenyt magának

Nánási Antal

Publikálva 17/05/2022 - 19:23 GMT+2

Kéthónapos kihagyást követően Genfben tér vissza az ATP Tourra Daniil Medvedev. A világranglista második helyezett orosz teniszező legutóbb Miamiban versenyzett, ahol Hubert Hurkacz ellen elveszítette a negyeddöntőt. Azóta átesett egy kisebb műtéten, a Roland Garrosra való versenyszerű felkészülését pedig egyetlen tornán abszolválja.

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Sok minden történt a tenisz világában, amióta Medvedev legutóbb pályán volt, így bőséggel akadt téma, amiről faggatni lehetett őt.
“Nagyon jól érzem magam. Sikerült nagyjából két hetet könnyebben, további egy hetet pedig keményebben edzeni. Úgy döntöttem, hogy néhány mérkőzés ezen a tornán fogja a leginkább szolgálni a Roland Garrosra való felkészülésemet. Remélem legalábbis, hogy nem csak egy meccsem lesz.”
A fentiekkel “csekkolt be” Daniil Medvedev Genfben, ahol karrierje során először szerepel a helyi ATP 250-es tornán. A világranglista második helyezett orosz teniszező alapesetben minden bizonnyal hanyagolná a salakpályás Grand Slam előtti héten való versenyzést, mivel azonban égetően szüksége van néhány mérkőzésre, szabadkártyát kért a szervezőktől. Kérése teljesítésének természetesen nem volt akadálya, Roger Federer egy évvel ezelőtti próbálkozása után így Genf egymás után második évben szolgál egy nagy sztár felvezető tornájaként.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

Medvedev igencsak messziről indítja az idei salakszezont, 2021-ben Stefanos Tsitsipas ellen elveszített Roland Garros-negyeddöntője után ugyanis kedden lép majd először hivatalos mérkőzésen pályára ezen a borításon. Ellenfele a pályaja csúcsán már túljutó Richard Gasquet lesz, biztosra azonban nem mehet Medvedev, a francia teniszezőnek ugyanis órisái rutinja van salakon is, ami jelen helyzetben komoly előnynek számít. Ismerve ráadásul a US Open-győztes orosz (v)iszonyát a salakhoz, valamint átböngészve a genfi verseny fotáblájának nem kiemelt játékosait, elmondhatjuk, hogy sokkal erősebb első körös ellenfelet aligha kaphatott volna.
“Soha nem volt könnyű dolgom salakon, most is nehéz lesz jól indítani a szezont ezen a borításon” – nyilatkozta Medvedev Genfben. A Grand Slam-győzteseket képviseli még a mezőnyben rajta kívül Dominic Thiem, az osztrák teniszező azonban továbbra is hiába üldözi a sérülése utáni első győzelmét, mindez Svájcban sem jött neki össze. Rajta kívül ott van még a mezőnyben Denis Shapovalov, valamint a címvédő Casper Ruud is, jó kis mezőny jött tehát össze a Fucsovics Márton által 2018-ban megnyert tornán.
Minthogy az orosz (és fehérorosz) játékosokat érintő legfontosabb fejlemény, azaz Wimbledoni kitiltásuk Medvedev betegszabadsága közben került nyilvánosságra, a moszkvai születésű játékos véleményét még nem ismertük a témával kapcsolatban. A genfi torna sajtóeseményén nem meglepő módon így ezzel kapcsolatban is kapott kérdést, válaszában pedig igyekezett diplomatikus maradni.
Fura egy helyzet, mert ha megkérdezel erről 100 játékost, akkor ugyananyi féle véleményt fogsz hallani. Ha végül úgy alakul, hogy játszhatok, akkor örömmel részt veszek a tornán. Ha marad a tiltás, akkor körülnézek, hogy hol versenyezhetnék abban a két hétben Wimbledon helyett.
Daniil Medvedev
A jelenlegi helyzetben, bő egy hónappal a Wimbledoni rajtot megelőzően abszolút nincs benne a levegőben, hogy az AELTC (All England Lawn Tennis Club) végül engedné versenyezni az orosz és a fehérorosz játékosokat, Medvedevnek így maradhatna a Challenger Tour arra a két hétre. A tiltással ráadásul ugrik számára Queen’s Club is, a füvespályás szezonja így Halléra korlátozódhat.
Medvedev hozzátette, a rehabilitációja során a távolból figyelte az eseményeket, most pedig amiatt is izgatott, hogy végre személyesen is találkozhat játékostársakkal és így megtudhatja, hogy mit gondol a szakma az angliai GS-szervezőinek döntéséről.
“Szombat óta vagyok Genfben, itt végre találkozhatok másokkal is a csapatomon kívül. Ha szóba jön a kitiltás, akkor nyilván beszélni fogunk róla. Nem tudom pontosan, hogy mi történik és hogy mi fog történni, hogy ez a döntés már végleges, vagy még változhat. “
A topjátékosok közül Novak Djokovic és Rafael Nadal, valamint Stefanos Tsitsipas is bírálta a Wimbledoni döntést, a gyermekáldás elé néző Elina Svitolina pedig azzal a javaslattal állt elő, hogy azokat az orosz és fehérorosz játékosokat, akik nyilvánosan elítélik az orosz agressziót, engedjék versenyezni az All England Clubban. Arra egyébként a kitiltást bejelentő közlemény is kitért, hogy amennyiben a versenyig végetér a háború, a szervezők felülvizsgálják a döntésüket. Erre azonban jelen körülmények között csekély esély mutatkozik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés