Először is szögezzük le gyorsan, hogy a challenger tornákon belül is akadnak szintek. Különbözhet az összdíjazás és természetesen az összdíjazás változásának megfelelően változó mennyiségű pont is szerezhető. A challenger tornák teteje, az ahol az összdíjazás eléri a 100 000 dollárt, az ilyen tornákon nem ritka vendégek azok a játékosok, akik a legjobb százban vannak a világranglistán, mivel az ilyen tornákon szerezhető 100 világranglistapont már az ő szintjükön sem elhanyagolható. Ezen a héten az aptosi challengeren, Kaliforniában, Kukushkin az első kiemelt, aki az 54. helyezésével nevezett, és Baghdatis a második, aki ugye már Grand Slam döntőt is játszott.
Fucsovics Marci pedig a nyolcadik!
Soha nem fordult még elő Marcival, hogy ekkora tornán kiemelt lett volna, de a múlt héten, amikor a kiemelésekről döntöttek, már 154. volt a világranglistán - ami élete eddigi legjobb helyezése -, és ezzel a helyezéssel már járt ez a pozíció. És hogy milyen jó dolog adott esetben kiemeltnek lenni, az érződött is rögtön, hiszen így garantáltan elkerülte Marci az első két fordulóban a torna legjobbjait. Az első körben egy szabadkártyás amerikaival játszhatott, a másodikban pedig egy kínaival, aki a tartalékok közül lépett elő.
Roland-Garros
A döntő leglátványosabb labdamenetei - Pazar ejtésekből nem volt hiány
9 ÓRÁJA
De ami a legfontosabb: Marci élt a kínálkozó lehetőséggel, könnyedén hozta mindkét meccset és ott van a negyeddöntőben!
Ahol ma este nyolckor a japán Soedával, a negyedik kiemelttel játszik. Soedának komoly múltja van, volt már a legjobb 50-ben is, 2012-ben játszott két ATP elődöntőt is (Chennai, Atlanta), és olyan játékosokat győzött le, mint Roddick, Haas, Wawrinka vagy Nishikori. Ámde ettől még korántsem verhetetlen. Pláne ha arra gondolunk, hogy Marci még 2011-ben szoros meccsre kényszerítette őt a wimbledoni selejtező második körében. Pedig akkor Marci csak az előző évi junior bajnok jogán indulhatott.
Ráadásul azt sem szabad feledni, hogy a japán koránt sincs olyan állapotban, mint amikor a legnagyobb sikereit aratta, és bár kétségtelen nemrégiben nyert egy challengert Kínában, nagy általánosságban elmondható, hogy az elmúlt egy évet ugyanolyan versenyeken játszotta végig, mint Marci.
És az is biztos, hogy ha Marci nyer, akkor életében először bekerül a legjobb százötvenbe a világranglistán, bő fél évvel azután, hogy bejött a  200-ba, ami azért feltétlen figyelemreméltó teljesítmény. Mint ahogyan az is, ahogyan Marci wimbledoni búcsúját megemésztette, teljes mértékben indokolatlannak minősítve akkori aggodalmaimat.
Számolgatva egyébként, szinte biztos, hogy ez a 150 meglesz valamikor novemberig, ehhez nem kell mást tennie, mint a aptosihoz hasonló kötelező győzelmeket behúznia a következő hetekben. Egy-két bravúrral azonban eljuthat oda, hogy a következő évnek már legrosszabb esetben is olyan pozícióból vághat neki, mint ahol most tart. Onnan pedig el lehetne jutni oda, hogy jövőre valamelyik Grand Slam tornán Marci már alanyi jogon lehessen főtáblás. Erre pedig a fiúknál Sávolt Attila óta nem volt példa.
Szóval így állunk most, de mielőtt nagyon előreszaladnánk, drukkoljunk Marcinak ma este, Soeda ellen itt a hosszabbitas.hu-n. Csak egy kattintás!
Roland-Garros
Federer visszatérése, Musetti-show, gigászi elődöntők - A férfi torna legjava
10 ÓRÁJA
Roland-Garros
A bevállalós fiataloktól a szupersztárokig: a 2021-es Roland Garros 10 legszebb ütése a nőknél
11 ÓRÁJA