A játékos, aki lenni szeretne?
Az, aki világelső. Jelenleg ettől még eléggé messze vagyok. Az utolsó vonatot értem el, hogy egyáltalán eljussak valahová. Még két évvel ezelőtt is rengeteg rossz döntést hoztam. Három hónapnyi kiegyensúlyozott játék után valamiért megőrültem, hazamentem Lettországba, és hülye módon kivettem tíz nap szabadságot. Nem azért, mert megijedtem volna vagy ilyesmi. Sokkal inkább, mert dühös voltam. Frusztrált és kifacsart.
A környezet, amit a legjobban szeret?
French Open
#StarsBirthday : Highlights of Sharapova's last GS win in Roland-Garros against Halep
18/04/2020 20:01
Valahol egy lettországi vidéken. A semmi közepén, közel a tengerparthoz. Egyetlen szomszéd sincs húsz kilométeres körzetben. Ne is keresse, neve sincs a  helynek. Imádom a természetet, amikor igazán zöld. Amikor érezni lehet az erdő illatát. Ha el tudok ott tölteni két-három napot havonta, az rendbe rakja a lelkemet. Szerencsére elég sűrűn sikerül.
Amit nem szeret saját magában?

Fotó: Eurosport

Türelmetlen vagyok. Mivel nincs nagy toleranciám a hülyeséggel kapcsolatban, elég sűrűn keveredek vitákba. Ez odáig is elmehet, hogy már az is kiakaszt, ha egy taxisofőr mond nekem valamit, ami nem tetszik. Ha hallok valami baromságot, azonnal vitatkozni akarok, bebizonyítani a másiknak, hogy nekem van igazam. Nem vagyok az a típus, aki csak úgy hagyja, hogy a dolgok a maguk útján haladjanak (Közbevetik, hogy az edzője egy nap azt mondta róla, gondjai vannak a tekintély tiszteletben tartásával). Valóban ezt mondta? Most azonnal fel is hívom. Köszönöm, mára is megvan a konfliktusom. Nem. Azért mára már nyugodtabb vagyok.
A zene, amit szeret?
Tudja mit jelent egy megabyte? Egy terrabyte, az ezer megabyte. Nekem 5 terrabiyte-nyi zeném van. Mindent gyűjtök, minden operát, minden klasszikus zenét, jazzt, bluest, a régi rockzenéket. Az egyetlen, amit nem szeretek, az a techno és a house. Zenével élek. Egy fél évig orosz rockot hallgatok, utána bluesra váltok. Jelenleg leginkább rapet hallgatok.
Az élet, amilyet a karrierje után élni szeretne?
Anyagilag függetlent. A célom, hogy minden szempontból kényelmesen éljek. A pénz nem cél, de egy eszköz, hogy ezt elérjem. Az én elvárásaimhoz és a szabadsággal kapcsolatos elképzeléseimhez viszont többet kell keresnem, mint jelenleg.
A francia játékos, akit a leginkább kedvel?
Hogy őszinte legyek, pályafutásom elején nem kedveltem a franciákat. Azt gondoltam róluk, hogy túlságosan nagyképűek. Mostanra már sokkal jobb lett a viszonyom velük. Llodrával például. Amikor ide kerültem, még nagyon fiatalon, mindennel megpróbált untatni és felidegesíteni. De most már nagyon jól elvagyunk. Szeretem a franciákat, mert olyanok, mint az oroszok - abban az értelemben, hogy nem olyanok, mint az amerikaiak. Tudja, mit akarok ezzel mondani? Nincs meg az az állandó, erőltetett mosolyuk.
Az a fajta tweet, amit nem szeret?
Nem tudom, hiszen nem vagyok fent sem Twitteren, sem Instagramon, sehol sem vagyok fent. Igazából eléggé régimódi vagyok. Nem szeretem az újságokat számítógépen olvasni. A e-book sem jöhet szóba. Úgy gondolom, hogy a papírra nyomtatott szavak más erővel bírnak.
Korábbi teniszezők, akiknek a játékát nem szerette nézni?
Azokét, akik hatalmas szervával rendelkeztek. Semmi bajom Raonic-csal, Isnerrel, Janowicz-csal, de nézni őket... köszönöm nem! A labdameneteket szeretem. Hozzáteszem, sosem néztem olyan nagyon sok teniszt.
A fiatal, akit kedvel?
Dominic Thiemet, nyilvánvalóan. Közös az edzőnk, Günther Bresnik. Bírom a srácot. Nagyon keményen dolgozik, ami engem is motivál. A tornákon nem kérdés, hogy egy körrel tovább jut mint én. Nagyon fontos az ő jelenléte számomra. Előtte előfordult, hogy teszteltem az edzőt, megváltoztattam a terveket, hogy kevesebbet kelljen csinálnom. De ez manapság Güntherrel már nem megy. Ez ilyen osztrák dolog, ha érti, mire célzok...
Gulbis számokban
6: Ennyi tornát nyert eddig Ernest Gulbis pályafutása során, a nizzait leszámítva valamennyit kemény pályán.7: Ennyi mérkőzés óta veretlen salakon. Nizzában négy, a Garroson három meccset nyert eddig.8: A nyolcadik Francia Nyílt Teniszbajnokságán vesz részt. Eddig mindig búcsúzott az első vagy a második fordulóban, leszámítva 2008-at, amikor Novak Djokovic verte a negyeddöntőben.
Forrás: L'Équipe, Frank Ramella
French Open
Djokovic? Federer? Murray?
08/11/2014 10:52
French Open
Djokovic - Federer után
06/07/2014 20:53