• Rafael Nadal talán még sohasem tűnt ennyire sebezhetőnek a salakszezonban
  • Novak Djokovic még sosem nyerte meg a Roland Garrost
  • Roger Federernek nemrégiben ismételten ikrei születtek - ezúttal két fiú
  • Andy Murray hátműtétje óta még mindig nem az igazi
Bár az idei év eddigi egyetlen Grand Slam tornáját Stanisas Wawrinka nyerte - aki azóta behúzta a Monte Carlo-i 1000-es versenyt is, továbbá már a világranglista harmadik helyénél tart - mégsem véletlen, hogy egy ilyen írás bevezetőjébe még mindig nem ő kerül, hanem az az Andy Murray, aki uralkodó wimbledoni bajnokként is mindössze hetedik.
Pedig Stannek kétségtelenül több esélye van messzire jutni Párizsban, mint a skótnak, akinek azért soha nem ment olyan igazán salakon. Kedvet csinálni egy GS-hez azonban még mindig a nagy négyessel lehet, ahogyan lehetett az elmúlt években is bármikor. Rafa akkor is Rafa, amikor sérülés miatt hátrébb jegyzik, mint ahogyan Feddel és Andy-vel is ez a helyzet.
French Open
#StarsBirthday : Highlights of Sharapova's last GS win in Roland-Garros against Halep
18/04/2020 20:01
Nole meg ugye az egyetlen, aki közülük 2007 nyara óta nem esett ki a legjobb négyből egyszer sem.
Éppen ezért az ember úgy pillant egy Grand Slam torna táblájára, hogy négy nevet keres. Az övékét. Kettőt közülük mindig megtalál alul, illetve felül, az első illetve a második kiemelt helyén.
Alapjáraton azt keressük, ki került kihez. Federer mondjuk Nadal vagy Djokovic ágán van-e? Pedig hát olyan Slam, hogy ők lettek volna az első négy kiemelt, a 2012-es wimbledoni torna óta nem fordult elő. Valaki vagy hiányzott, vagy valaki hátrébb volt éppen. Persze, ha valaki hátrébb volt éppen, akkor is ugyanezt a négy nevet kerestük, csak azt vizsgáltuk, pórul járt-e valaki közülük, mint idén Murray Melbourne-ben, ahol már a nyolcban találkozhatott Federerrel.
És ha már találkozhatott, ki is kapott tőle.
Most úgy akarta a sors, hogy - elméletileg legalábbis - bejuthassanak a négy közé mindannyian, noha ezúttal nyilván nem fognak. Nadal-Murray és Federer-Djokovic elődöntő lehetne egyébként, ha ez mégis összejönne, de a mezőny talán még soha ennyire közel nem volt hozzájuk, mint most.
Talán soha nem kellett még akkora kockázatot vállalnia annak, aki meg szeretné mondani, hogy négyük közül melyik lesz ott biztosan a döntőben. Vagy melyik kettő a négyben. Hovatovább, odáig merészkednék, hogy az, hogy a négyből hárman is elődöntőt játszanak, az már meglepetés volna.
És a tavalyi szezon fényében ez szinte feldolgozhatatlan. Az, hogy realitásként kelljen beszélni arról, hogy Nadal úgy jár, mint 2009-ben Söderling ellen, és a legfőbb érv a címvédése mellett az, hogy itt három nyert szettre mennek a meccsek? Ezt ki hitte volna pár hónapja, amikor az Ausztrál Openen a döntőre készülődött. Hiába nyerték meg ők ketten Djokoviccsal az utolsó két 1000-es versenyt, és hiába döntőzött Federer Monte-Carlóban, azt látni kell, hogy ők négyen úgy érkeznek most Párizsba, hogy összesen 20 vereségük volt a szezonban. És köztük olyan játékosoktól is kikaptak, akik pár éve még rájuk sem mertek nézni.
Bár legyünk őszinték, az előző mondatot illendőbb lett volna úgy fogalmazni, hogy hármójuknak - Nole kivételével - van 18 zakója. Merthogy a szerb idén csak Wawrinkától és Federertől kapott ki, és behúzott az utolsó négy 1000-es versenyből - amin indult - hármat.
De ami miatt nem tettük, az az, hogy az ő torkán is ott volt nagyon sokszor a kés, ugyanolyan "rásemmereknézni" játékosok ellen, mint akiktől a többiek kikaptak, csak ő megúszta.
Még megúszta.
Merthogy ezúttal talán először, hosszú-hosszú idő óta neki van a legnehezebb sorsolása a négy közül. Cilic jöhet a harmadik körben, Tsonga a negyedikben (két éve meccslabdája volt Nole ellen a Garroson, ne feledjük) aztán Nishikori a maga két salakos döntőjével, meg azzal a tudattal, hogy amíg meg nem sérült, leütötte a pályáról Nadalt a madridi döntőben. Aztán Federer, végül Nadal, mondanánk, ha ez egy rendes év volna, de ez nem az.
Stan alighanem elhitette a mezőnnyel, hogy ez nem az.
Almagro, Ferrer, Dolgopolov, Chardy, Nishikori, Hewitt, Giraldo, Fognini, Raonic, Dimitrov, Cilic és Florian Mayer megy úgy neki a Garrosnak, hogy ebből a négyesből megverte valamelyiket. Ez 12 játékos.
És akkor ott van még Wawrinka.
Aki legyőzte valamennyit.
French Open
Djokovic? Federer? Murray?
08/11/2014 10:52
French Open
Djokovic - Federer után
06/07/2014 20:53