Bíztunk benne, hogy a túlságosan nyugodalmas első nap után lesz egy kis izgalom a Roland Garros hétfői napján. Hát lett.
Volt itt minden: esőszünet, brillírozó sztárok, rekordhosszúságú döntő szett, kieső kimeltek,és persze az első bombameglepetés: Stan Wawrinka kiesése.
Míg Nadal és Djokovic gond nélkül vették az első kanyart, az életében először Grand Slam bajnokként és harmadik kiemeltként a párizsi salakra lépő Wawrinka sokkoló vereséget szenvedett.
French Open
#StarsBirthday : Highlights of Sharapova's last GS win in Roland-Garros against Halep
18/04/2020 20:01
Erről az érzésről főleg a hasonló helyzetet átélt lányok tudnának mesélni - hiszen a fiúk közül nem sokaknak adatott meg mostanában az első GS bajnoki cím -, de tényleg nem könnyű friss bajnokként érkezni a következő Grand Slamre. Erről mindent elmond az is, hogy a férfi tenisz történetében soha senkinek nem sikerült első trófeája után a következő GS tornán is győznie. A jelen pillanatban első számú svájci teniszező számára már az első forduló is túl nehéz volt.
Igaz, Guillermo Garcia-Lopez ellen játszani az első körben nem éppen egy leányálom. Pláne nem salakon. Az első tíz kiemeltből talán senki nem kapott olyan trükkös ellenfelet, mint Wawrinka, hiszen GGL korábban közel volt a top 20-hoz és idén már nyert tornát a piros borításon. És nem éppen jellemző rá a sok ki nem kényszerített hiba.
Stan Wawrinka (igen, Stan, hivatalosan is így kell őt neveznünk mostantól) négy szettben kapott ki, úgy, hogy szinte egy pillanatig sem volt benne a levegőben - még a második szett után sem-, hogy győzni fog. Sőt, a 62 önhibával záró Wawrinka még a megnyert második szettben is öttel több hibát ütött, mint a spanyol.  Egyáltalán nem találta a tenyeresét, a harmadik és negyedik játszmában pedig a korábbi erőlködés már zavart bénultsággá változott.
Minden profi teniszező életében vannak olyan napok, amikor hiába keresi, nem találja el a pályát. Ez egy ilyen nap volt Wawrinkának.
Szintén nem jutott túl első mérkőzésén a 9. kiemelt Nishikori Kei, aki Martin Klizantól elszenvedett veresége után tördelmesen bevallotta, hogy a madridi döntő (és sérülés) után nem készült fel rendesen a Garrosra.
A hölgyeknél búcsúzott a világ legjobb páros játékosa, Roberta Vinci, de ennél nagyobb meglepetés nem történt. A nagy nevek simán vették az akadályt, igaz, Jelena Jankovic szetthátrányban kénytelen fordítani Fichman ellen kedden, mert rásötétedett a párizsi égbolt.
Ők többek között azért is kényszerültek késői kezdésre (sőt, még pályaváltásra is), mert az 1-es pályán összejött egy igazi maratoni, drámai csata, avagy a nap mérkőzése.
A hazai pályán játszó, ötszettes meccsekben igencsak otthonosan mozgó Julien Benneteau azzal a Facundo Bagnisszal csapott össze, aki a selejtezőből főtáblára jutva élete első Grand Slam mérkőzését játszotta.
Egy ideig úgy tűnt, hogy könnyedén meg is lehet a régóta várt első győzelem: Bagnis az első két szettet simán nyerte. Ám Benneteau egyenlített és kiharcolta az ötödik szettet.
5/4-es Benneteau vezetésnél Bagnis olyan helyzetbe került, ami egy edzetebb idegrendszer számára is megoldhatatlannak tűnt. A következő körülbelül két órában összesen 12-szer(!) volt kénytelen adogatni a mérkőzésben maradásért, és közben egy meccslabdát is hárítania kellett.
16-16-nál azonban megtört a másfél óráig görcsölve is hősiesen teniszező Benneteau, és elbukta az adogatását, melyet tapasztalt veteránokhoz méltó higgadtsággal használt ki Bagnis.
Élete első Grand Slam meccsén. Pont úgy ünnepelt, mint Rafa szokotta döntő után.

Fotó: Eurosport

A döntő szett 18/16-tal végződő 4 és fél órás mérkőzés beállította a Roland Garros legtöbb játékát hozó döntő szettjének rekordját, két éve ugyanis Paul-Henri Mathieu ezen állásnál tudott legendás pontot tenni a John Isner elleni mérkőzésére.
A sok eső és szünet miatt a hétfőre tervezett mérkőzések egy részét nem tudták lejátszani, így kedden zsúfolt lesz a program, de remélhetőleg befejeződhet az első forduló. Reméljük, mert most kezd csak igazán beindulni ez a Garros.

Fotó: Eurosport

French Open
Djokovic? Federer? Murray?
08/11/2014 10:52
French Open
Djokovic - Federer után
06/07/2014 20:53