Andrey Rublev a Miami Open negyedik kiemeltje, és pályafutása első 1000-es tornagyőzelmére hajt. Mikor legutóbb 2019-ben megrendezték a tornát, az orosz nagyon mély gödörben volt. Azóta rengeteget változott a helyzete, és egy ideje a mezőny egyik legjobb formában lévő teniszezője, noha ezt ő maga még mindig nehezen hiszi el.


Tavaly a járvány miatt elmaradt a miami tenisztorna, azaz utoljára 2019-ben került sor a versenyre. Andrey Rublev eléggé mélyponton volt akkor pályafutásában. A 99. helyen jegyezték a világranglistán, egy évvel korábbi sérüléséből próbált kikecmeregni, és selejteznie kellett Miamiban. Nem gondolta volna, hogy két évvel később negyedik kiemeltként vághat neki a versenynek.
„Abbahagytam, hogy azon gondolkozzam, hogyan lesz, mit várjak el magamtól, mert előtte talán picit túl gyakran tettem ezt meg. Egy évvel korábban azt gondoltam: ’Ha jól megy, talán hamarosan a top 20-ban leszek, vagy gyorsan még előbbre jutok.’ A végén nem lett ebből semmi, megsérültem, kiestem a legjobb 100-ból. Ettől a perctől kezdve abbahagytam, hogy azon gondolkozzam, mi lesz. Arra gondolok, mit tehetek, hogy jobb legyek, és ennyi” - emlékezett vissza két évvel ezelőtti helyzetére Rublev.
Australian Open
Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice
16 PERCE

ARublev.jpg

Fotó: Eurosport

A mentalitásváltás bejött az orosznak, hiszen alaposan előrejött a ranglistán, hónapok óta top 10-es, a 2020-as év kezdete óta hat ATP-trófeát emelhetett magasba, és hétről hétre jól megy neki a tenisz. Rublev azonban továbbra is úgy érzi, hogy rengeteget kell még fejlődnie.
„Még jobb és jobb akarok lenni. Nem arról van szó, hogy mit csinálok most, vagy mit csináltam, hanem, hogy hosszú távon szeretném ezt a szintet fenntartani. Folyamatosan jobb akarok lenni” - árulta el az ATP honlapjának az orosz teniszező.
„Félek, hogy talán csak szerencsém van, hogy talán nem vagyok elég jó. Ezért akarok ennyit dolgozni, hogy lássam, hosszú távon is képes vagyok-e ezen a szinten teniszezni.”
Rublev korábban is több alkalommal beszélt meglehetősen szerényen, vagy inkább önostorozó módon magáról és remek formájáról. Az elmúlt hónapokban összegyűjtött győzelmek sorát nehezen lehet csak a szerencsével magyarázni. De miért van az, hogy Rublev ennyire visszafogottan értékeli saját teljesítményét?
„Van egyfajta félelmem, hogy mindez nem lesz elég. A félelem, hogy nem jön össze az áttörés, vagy, hogy hosszú távon nem leszek elég jó. Ez a félelem végül segített, hogy fejlődjek, ezért akarok jobb és jobb lenni. Ha hibázom, addig gyakorlok, amíg tökéletes nem lesz. Mindennek tökéletesnek kell lennie. Ez egy picit beteges mentalitás, de eddig segített nekem”
- engedett betekintést gondolataiba Rublev.

Andrey-Rublev.jpg

Fotó: Eurosport

A járvány miatt ranglistarendszer eddig nem túlságosan segítette az orosz játékost, hiába nyerte az 500-as tornákat, viszonylag keveset jött csak előre. Ő maga is panaszkodott emiatt. Hamarosan megváltozhat Rublev helyzete, hiszen korábban mindössze egyszer játszott negyeddöntőt 1000-es tornán, bőven lesz tehát alkalma a következő hónapokban, hogy gyűjtögesse a pontokat.
„Még ha nem is szerepelek jól Miamiban, pár hét múlva Monte Carlóban javíthatok. Monte Carlo után jön Róma, Madrid és a Roland Garros. Lesznek lehetőségeim, meglátjuk. Ha nem teljesítek jól mindegyik tornán, akkor ott a következő év, és még év végén is lesz lehetőségem.”
Rublev erőnyerő a Miami Open első fordulójában, a második körben Tennys Sandgren vagy Pedro Martinez lehet az ellenfele, a harmadik fordulóban pedig, ha mindketten eljutnak odáig, jöhet a Fucsovics-Rublev párharc újabb fejezete. 
via ATPTour.com
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
3 ÓRÁJA
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
4 ÓRÁJA