Rafael Nadal minden idők egyik legnagyobb teniszezője, a Nagy Hármas oszlopos tagja. Elárulta, mennyire fontos neki, hogy végül melyikük nyeri majd a GOAT-versenyt.

Rafa számtalan céggel és szervezettel áll partneri kapcsolatban, néhány nappal ezelőtt azonban életében először egy sörmárkával, nevezetesen az Amstellel is megállapodást kötött. Nekünk, magyaroknak ez annyiból lehet érdekes, hogy épp a napokban nyithatnak újra a vendéglátóipari egységek teraszai. Ez azt jelenti, hogy hamarosan újra együtt szórakozhatunk a barátainkkal a kocsmákban, pubokban. És akár sörözhetünk is.
"Fontos, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba, hogy egy kicsit boldogabb világban éljünk" – mondta Nadal arra reagálva, hogy Európa-szerte egyre több helyen kezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat.
ATP Madrid
Nadal továbbjutott, két kiemelt kiesett
15 ÓRA
Ha a spanyolokat megkérdezik, legszívesebben kivel dumálnának és gurítanának le egy sört, a legtöbben Nadal nevét mondják, bár gyakran hangzik el válaszként Penélope Cruz is. Mindkét választást meg lehet érteni. Mi sem tudnánk könnyen választani.
Amikor arról kérdezték Rafát, milyen gyakran szokott sörözni, nem adott teljesen kitérő választ.
Nos, én is szeretem élvezni az életet. Amikor a pályán vagyok, kőkeményen dolgozom, de azon kívül szeretek én is lazítani. Már nem vagyok 18 éves, 34 vagyok, szóval mondjuk úgy, találok rá alkalmat.
Alig múlt 15, amikor az első profi meccsét játszotta. Őt magát is meglepi, hogy még mindig ott van a világ élvonalában. Közeledik a pályafutása végéhez, és mivel a legutóbbi szponzori szerződése 2024-ig szól, eszünkbe juthat, hogy ez valamiféle jel arra nézve, meddig szeretne még játszani.
Nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Nyilván nem fogok 45 éves koromig játszani, vagy ilyesmi, de azért szeretnék minél tovább teniszezni. Imádom ugyanis ezt a játékot, úgyhogy szeretném minél tovább élvezni.

Rafael Nadal

Fotó: facebook

Elképesztő az eredménysora. A teljesség igénye nélkül ott a húsz Grand Slam-címe, 209 hét, amit világelsőként töltött, olimpiai aranyérem egyesben és párosban is. Vajon mi motiválhatja még őt? A nyilvánvaló válasz az lenne: a harc a legnagyobbságért Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal.
A svájci korábban beszélt arról, tisztában van vele, hogy nem ő lesz az, aki a legtöbb GS-címmel fejezi be a pályafutását. De, mint mondta számára ez teljesen rendben is van. A szerb azonban többször hangsúlyozta, az a célja, hogy a lehető legtöbb teniszrekord az ő nevéhez fűződjön. Rafa álláspontja Federeréhez áll közelebb.
"Élvezem, amit csinálok, és további GS-trófeákat akarok még nyerni, ez egyértelmű. De nem vagyok olyan megszállott, mint Novak, és ezt nem rossz értelemben mondom. Ő sokkal inkább összpontosít ezekre a dolgokra, mint én, neki ezek fontosabbak. Ő folyamatosan ezekről a rekordokról beszél, nekem azonban más a viszonyulásom ehhez."
"Van bennem egy egészséges ambíció, ha nem volna, most nem tartanék ott, ahol. Én elégedett vagyok a pályafutásommal, de nem csak most, már évekkel ezelőtt is az voltam. De ettől még nem lett kisebb a motivációm. A hozzáállásom változott egy kicsit, már nem frusztrál annyira, ha elveszítek egy tornát."
https://i.eurosport.com/2021/04/12/3033951.jpg
A soron következő GS a Roland Garros lesz, melyet ha Nadal 14. alkalommal is megnyer, 21 major-címével ő lesz minden idők legeredményesebb teniszezője.
"Tudom, hogy ezek teljesen eszement számok, nem is álmodtam ilyenekről. Ugyanakkor viszont nincs túl sok időm agyalgatni a számokon, gyorsan jönnek a tornák egymás után. Igen, az évnek ebben az időszakában sokat szoktam nyerni, de ez egy új év, nem lehet tudni, mit hoz."
Sokan gondolják úgy, hogy a Nagy Hármas attól is lett ilyen nagy, hogy folyamatosan űzték, hajtották egymást a fejlődés és a rekordok felé. Vajon ezek a rekordok ettől a rivalizálástól lettek ilyen brutálisan nagy rekordok?
"Nyilvánvaló, hogy ha ilyen nagyszerű ellenfelek állnak ott a háló túloldalán, az téged is fejlődésre ösztönöz. De én szeretném azt hinni, hogy az én személyes motivációm túl van azon, hogy kik ellen kell pályára lépnem. A csapatért játszom, a családomért, a rajongókért, és persze magamért. Nem mások miatt. Nem a riválisaim miatt."

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

"Számomra azt jelenti a sport, hogy minden nap fejlődni akarok. Úgy értem meg igazán a teniszt, ha megpróbálok egyre jobb és jobb lenni benne."
Nadal pontosan tudja, hogy a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. Talán ezért is figyelt elsősorban mindig befelé, és nem az eredményekre koncentrált.
"Amikor Sampras elérte a 14 GS-es rekordját, a legtöbben úgy gondolták, ezt egy jó darabig senki sem fogja tudni megdönteni. Aztán viszonylag rövid időn belül hárman is túlszárnyalták. Ezért is fontos, hogy más szemszögből nézzük azt, amit az elmúlt 15-20 évben elértünk. Nyilván nehéz lesz ezzel konkurálni, de ne feledjük, Pete rekordjánál is mindenki így gondolta. Aztán jöttünk mi."
A fiatalok közül egyedül Dominic Thiemnek van major-trófeája, már amennyiben a 27 éves osztrákot fiatalnak kell még tekinteni. Neki is úgy, hogy a US Open-győzelméig tartó úton a három nagy egyikét sem kellett legyőznie. A NextGen-kritikusok pontosan ezt hányják a szemükre, mármint, hogy nem nyertek még nagy tornát úgy, hogy a trófeáig vezető úton megverték volna a nagy öregeket.

Dominic Thiem és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

"Számunkra ez nem olyan fontos" – mondta viccesen Nadal. "De persze, mi ugye öregszünk, a fiatalok meg jönnek, ez normális. Ez most egy rendkívül érdekes időszak. Hogy ki a legjobb közülük? Nem akarok egy nevet mondani. Medvedev, Zverev, Tsitsipas, Thiem, de ott van Shapovalov, Felix és Rublev is. Ez egy nagy generáció, nagyszerű játékosokkal. Most azon múlik minden, melyikük tud a közeljövőben a legtöbbet fejlődni."
"Járják a maguk útját, mi is ezt tettük annak idején. De még itt vagyunk, hogy megküzdjünk velük. Mindig rendkívül izgatott vagyok, amikor ellenük játszhatok."
Rafa csak a közeljövőre összpontosít, a salakszezonra, azon belül is leginkább a Garrosra. Ki tudja, ha 14-edszer is megnyeri, talán egy jó sörrel ünnepel majd.
via Metro
ATP Madrid
Nadal könnyedén verte szülinapos honfitársát
TEGNAP 17:20
Tenisz
Agassi: „A fiatalok nem tisztelhetik annyira a Nagy Hármast, mint eddig tették”
TEGNAP 15:17