Nick Bollettieri számos későbbi világsztár karrierjét indította el. Megtehetné, hogy lassít, ő azonban folyamatosan dolgozik és duzzad az energiától.

Az ő akadémiáján kezdett el teniszezni Szeles Mónika, Andre Agassi, Jim Courier és Mary Pierce, de dolgozott Maria Sharapovával, a Williams nővérekkel, sőt még Boris Beckerrel is.
Edzőként rengeteg siker fűződik a nevéhez. Amikor arra kérték, beszéljen a legkiemelkedőbbről, a legemlékezetesebbről, ő Agassi 1992-es wimbledoni győzelmét választotta.
Tenisz
Agassi: „A fiatalok nem tisztelhetik annyira a Nagy Hármast, mint eddig tették”
05/05/2021 15:17
„Nem sokszor álltam meg életem során és gondolkodtam el a pályafutásomról” – kezdte Bollettieri. „A tornák csak jöttek és jöttek egymás után. De Andre wimbledoni győzelme kétségtelenül egy különleges pillanat volt.”
„Sosem fogom elfelejteni Ivanisevic utolsó röptéjét, amely elakadt a hálóban. Micsoda pillanat volt az! És ott állt Andre, akinél soha nem lehetett tudni, mi fog történni a következő pillanatban. Többek között ezért is volt olyan izgalmas vele dolgozni. Az édesapja elképesztő munkát végzett, még akkor is, ha nagyon kemény volt vele. A csapat is mindig nagyon jó volt körülötte.”
Agassi a visszavonulása óta feleségével, Steffi Graffal együtt nagyon komoly munkát végez, hogy minél többet visszaadjon abból, amit ő ettől a sportágtól kapott.
„A tenisz rengeteg jó dolgot tud adni a világnak. Ő is nagyszerű munkát végez az akadémiáival. Nagyon jó volt vele dolgozni.”
„Amikor beiktatták a Hírességek Csarnokába, Andre azt mondta, ha nem lett volna Nick Bollettieri, akkor ő sem állhatna ott. Ez nagyon sokat jelentett nekem.”
Az elmúlt évtizedekben sok minden változott a teniszben. Hogy mást ne mondjunk, valószínűleg az elmúlt közel 20 évben láthattuk játszani minden idők három legnagyobb játékosát.

André Agassi_Wimbledon 1992

Fotó: Other Agency

„Sok minden változott, de ezek közül a legfontosabb a színvonal. És itt most nem csak a három nagyra, Federerre, Nadalra és Djokovicra gondolok, aki dominálták az elmúlt időszakot, hanem a ranglistán hátrébb lévőkre is. Régen a legnagyobbaknak volt 3-4 könnyű meccsük a nagy tornák elején, de ez ma már nem így van.”
„Ma már egy selejtezőből érkező játékos is megverhet bárkit, ugyanis ők is képesek nagy teniszre. A sportág számára komoly probléma, hogy hamarosan elveszítjük ezt a három nagyot. Szerencsére azonban a színvonal folyamatosan egyre jobb, így lehet ugyan, hogy változik majd a jövő tenisze, de nagyszerű lesz, az biztos.”
Bollettieri egy másik komoly sikersztorija Maria Sharapova volt, aki azonban a mester szerint nem kapja meg azt az elismerést a sportágtól, ami őt megilletné. Igaz, Mariát ez nem is biztos, hogy annyira érdekli.
„Ő pontosan tudja, mit ért el. Nem az a fajta, aki nekiáll fitogtatni az eredményeit. Maria egy csodálatos ember, egy szép nő, aki hagyja, hogy a rekordokat számon tartó könyvek önmagukért beszéljenek. A karrier Grand Slam azért elég extra, azt nem nagyon kell magyarázni.”

Maria Sharapova 2004 Wimbledon

Fotó: Getty Images

Annak is megvan az oka, ami ráadásul egy rendkívül prózai ok, hogy minden idők egyik legsikeresebb edzője, miért dolgozik még 89 évesen is ilyen elképesztő elánnal.
„Ha neked is nyolc feleségnek kellene tartásdíjat fizetned, akkor te is húznád az igát, barátom. Ennél nem kell nagyobb motiváció.”
Nem csak azokra a szupersztár tanítványaira büszke, akik elképesztő dolgokat alkottak a pályán. A kevésbé látványos eredményei legalább olyan fontosak neki.
„Büszke vagyok arra, hogy nagyon sok gyereknek segíthettem és segíthetek a mai napig, hogy küzdhessenek az álmaikért. Jó érzés, hogy hatással voltam az emberekre, és, hogy ez a hatás generációkon keresztül átível. Amikor az emberek azt mondják, megváltoztattam az életüket, azt nagyon jó hallani. Azt akarom, hogy így emlékezzenek rám.”
https://i.eurosport.com/2020/04/26/2811267.jpg
Bollettieri még mindig tele van ambíciókkal, és esze ágában sincs lassítani.
„Nem értem, miért kérdezik folyton, hogy néz ki a naptáram mára vagy holnapra. Egy nap 24 órából áll, csak úgy lehetsz sikeres, ha ezt megtöltöd tartalommal. A számlákat úgy nem lehet kifizetni, ha kifogásokat keresel. Én egy szerencsés ember vagyok, akinek mindenből kijutott egy kicsi az életében. Elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy boldog legyek. Van öt vérszerinti gyerekem, négy unokám, és van két örökbefogadott fiam Etiópiából. Számomra ez így tökéletes.”
Forrás: tennis365, tennis365
ATP Rome
Álomdöntő Rómában: jön az első idei Djokovic-Nadal!
10 ÓRA
ATP Rome
Nadal az első döntős Rómában
11 ÓRA