Legutóbb Yannick Noah tudott Grand Slam-tornát nyerni férfi egyesben Franciaország színeiben. Ez a Roland Garros volt 1983-ban. Mindezt úgy, hogy az elmúlt évtizedekben az ország ontotta magából a szupertehetségeket, az áttörés azonban nem sikerült senkinek. Gilles Simon nemrég megjelent könyvében igyekezett feltárni az okokat, melyek között komoly szerep jut Roger Federernek is.


A francia tenisz top 10-es játékosok egész garmadáját termelte ki az elmúlt időszakban, akik tehetségesek voltak, mint a Nap, igazán nagyot dobni, nevezzük nevén: GS-t nyerni azonban egyiküknek sem sikerült. 
Azt gondolhatnánk, hogy a kudarcok sorozata rengeteg kérdést előhozott az illetékesekből. Azt gondolhatnánk, hogy a szövetség emberei igyekeztek brainstormingot és mélyreható elemzéseket folytatni annak érdekében, hogy kiderítsék, a játékosok téthelyzetben vajon miért nem tudnak igazán jól teljesíteni. 
Wimbledon
Mint forró kés a vajon - Nadal esélyt sem adott ellenfelének a harmadik fordulóban
11 PERCE
Szó nincs erről. Ahelyett, hogy cselekedtek volna, abban bíztak, hogy a szerencse majd megfordul, és előbb-utóbb mégiscsak elkezdenek jönni azok az eredmények.
"Nyilvánvaló, hogy ez a stratégia nem volt eredményes az elmúlt 40-50 évben"
- mondta
Gilles Simon
.
"A francia rendszer elég jól működött ahhoz, hogy sok játékost eljuttasson a top 100-ig, ahhoz azonban nem elég jól, hogy ezek a játékosok komoly tornákat nyerjenek."
Simon maga 14 trófeát nyert és közel két évtizede versenyez a világ legfontosabb tornáin. Tapasztalatait a Ce sport qui rend fou (A sport, amely megőrjít) címmel megjelent önéletrajzi könyvében gyűjtötte össze. 
A 36 éves francia lassan egyébként fontolgatja pályafutása befejezését, az azonban már most bizonyos, hogy a világranglista korábbi hatodik helyezettjét nem emlegetik majd generációja legnagyobbjai között. Eredményei nem érnek föl Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic sikereihez. 
A Federer körüli hype rossz hatással van a teniszre a korábbi top 10-es francia szerint | Eurosport
Meg kell dőlnie néhány rekordnak, hogy újra fejlődni tudjon a sportág, a svájcinak nagy az árnyéka - nyilatkozta a valaha volt top 10-es francia játékos, Gilles Simon. Gilles Simon többek között az úgynevezett Federer-mítoszról is ír nemrég megjelent önéletrajzi könyvében, aminek címe Ce Sport Qui Vous Rend Fou ( A sport, ami megőrjít).
Persze franciaként nincs ezzel egyedül. Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils és Richard Gasquet mind birtokában voltak azoknak a képességeknek, amelyekkel egész nyugodtan Grand Slam-győztesek lehettek volna. De nem lettek, az utolsó akadályok valamelyikében mindannyian elbuktak. 
Simon szerint az a rendszer, amelyik a top 10-be röpítette őket, képtelen volt felvértezni őket azokkal az eszközökkel, készségekkel, amelyek GS-bajnokot csinálhattak volna belőlük. 
Ehelyett a svájci, a spanyol és a szerb, Federer 2003-as wimbledoni győzelmétől kezdődően megnyertek a következő 68 Grand Slamből 56-ot. Sőt, meglehetős dominanciát mutattak be az 1000-es tornákon is. 
Simon szerint a könyve ad néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy a következő generációk férfi teniszezői hogyan használhatják ki jobban az esélyeiket. Hogyan léphetnek szintet és szerezhetik meg a tenisz legfontosabb trófeáit. 
A tehetség és az ambíció mindig is ott volt, ami Simon szerint hiányzott az az alázat, a hit és némi útmutatás a játékosoknak. Egy kis segítség ahhoz, hogy bízni tudjanak a játékuk eredményességében. 
"Nem dolgoztunk a dolgok mentális részén, mert nem fogadtuk el magát a tényt sem, hogy bizony dolgoznunk kell a dolgok mentális részén. Abban hiszünk, hogy ez olyasmi, ami belülről jön. Hogy vagy úgy születsz, hogy ez neked működik, vagy ha nem, akkor így jártál, mert ezen nem lehet változtatni. Szerintem azonban ezen igenis lehet és kell is dolgozni."
"Egy rémálom"- a korábbi top 10-es teniszező elmeséli, milyen a Nagy Négyessel egy időben születni | Eurosport
A Nagy Négyes árnyékában számtalan többre hivatott teniszező fejezte/fejezi be pályafutását Grand Slam-győzelem nélkül. Az ATP honlapján Gilles Simon egy blogbejegyzésben osztotta meg, milyen érzés egy olyan korszakban pályára lépni, mikor minden idők talán három legnagyszerűbb játékosát kellene legyőzni. „35 éves vagyok, 14 ATP tornát nyertem, és a világranglistán a 6.
"Egy ponton félni fogsz. Amikor tanultam teniszezni, és kérdeztem, hogy mit csináljak, a válasz az volt: 'Ne félj!' Azt mondták, hogy fölül kell kerekednünk az ellenfelünkön azzal a tenisszel, amit játszunk. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy GS-eket nyerjünk. Megvoltak hozzá a játékosaink, és most is megvannak."
Simon szerint Federer megjelenése és sikerei sem tettek jót a francia tenisznek.
"Roger tökéletesen passzolt a franciák teniszről alkotott gondolkodásmódjába. Már az ő föltűnése előtt is az volt az elképzelés, hogy a teniszt így kell játszani. Aztán megjelent és sorra aratta a nagyobbnál nagyobb győzelmeket. Támadó teniszt játszott, még a nehéz helyzetekben is ment előre és nagy százalékban meg is nyerte a pontokat."
Federert imádták a stílusa miatt, ráadásul eredményes is volt, hisz jelenleg 20 GS-címnél jár. Keresett egy rakat pénzt, és sokak szerint ő minden idők legnagyobb játékosa. 
"De tudjuk persze, hogy Nadal és Djokovic is tud nyerni. Ha én edző lennék, és látnám, hogy egy srác természetéből adódóan úgy játszik, mint Novak, lebeszélném vajon róla? Megpróbálnám rávenni a Roger-féle teniszre? Vagy azt mondanám neki, játsszon úgy mint Novak és lehet, hogy fog nyerni 17 Slamet?
"Senki ne értsen félre, Federer csodálatosan játszik, de bizony ő a problémáink egyik oka. Ha nem Roger tartja majd a GS-rekordot, az segíteni fog a francia fiataloknak. Mert akkor azt fogják mondani, hogy 'oké, Roger fantasztikus, de én máshogy is nyerhetek nagy trófeákat'."

Gilles Simon, Roger Federer

Fotó: Eurosport

Simonnak nem az a célja, hogy a reformpárti gondolataival a francia szövetség vezetője legyen. Edző azonban talán mégiscsak lenne.
"Ha edző lennék, biztos, hogy 14-20 éves srácokkal készülnék. Ilyenkor még bőven kell fejleszteni a játékot, a technikát is, közben ugyanakkor a fiatal játékosnak meg kell ismernie magát mint embert, mint játékost is."
Yahoo Sports
Wimbledon
Kissé indulatossá vált Tsitsipasék meccse - Wilander szerint nem ezzel kellene reklámozni a teniszt
32 PERCE
Wimbledon
Brandon Nakashima - Daniel Elahi Galán - Wimbledon - a mérkőzés legjobb pillanatai
EGY ÓRÁJA