Most már tényleg nem kell sokat várni, hogy Roger Federert ismét teniszpályán láthassuk - technikailag ez meg is történt, hiszen a közösségi oldalain igencsak aktív volt az előző napokban. Bár a visszatérésig vezető út hosszabb volt a tervezettnél, a svájci a dohai 250-es verseny előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: nem igazán gondolkodott el a visszavonuláson.


Több mint 400 napja, hogy Roger Federer legutóbbi profi teniszversenyen ütőt ragadott, a lázas várakozásnak azonban a héten vége szakad. A 20-szoros Grand Slam-győztes svájci Ausztrália helyett ezúttal inkább a Közel-Keletet jelölte ki a visszatérés helyszínéül, azon belül is a 250-es eseménynek otthont adó Dohát. Maga a verseny nem ismeretlen a számára, hiszen fiatalabb korában gyakori vendég volt itt, három alkalommal meg is nyerte azt. Most kilenc év szünet után vállalta ismételten a játékot az eseményen.
Ez a hét kiváló alkalom lehet, hogy tesztelje, hol is tart a mezőnyhöz képest, akik ráadásul már hetek óta játékban vannak. 250-es eseményhez mérten Dohában hagyományosan erős mezőny szokott összegyűlni, és nincs ez másként most sem. Federer mellett Dominic Thiem, az 500-as tornákon lassan verhetetlenségi mítoszt építő Andrey Rublev, Denis Shapovalov és Stan Wawrinka is rajthoz áll. Federer a visszatérése utáni első meccset Jeremy Chardyval vagy Daniel Evansszel játszhatja, minden bizonnyal komoly médiaérdeklődés mellett.
Tenisz
Húsz Grand Slam-meccs, amitől hátast dobtunk 2022-ben - Salakblog Évértékelő Podcast
16 ÓRÁJA
Már csak néhányat kell aludnunk, és újra láthatjuk Roger Federert játszani | Eurosport
Régóta várjuk már, hogy Roger Federer végre visszatérjen a tourra. De természetesen a svájcinál ezt senki sem várja jobban, úgyhogy érthető, hogy igyekszik kiélvezni a dohai torna kezdete előtti néhány napos időszakot. Ahogy a Twitter-bejegyzéséből is kiderült, Federer rendkívül izgatott, hogy bő egy év után végre újra tétmérkőzést játszhat a Katar Openen.
Federer szenvedélyét a két térdműtét, a világjárvány és a több mint 400 nap kihagyás sem törte meg. "A visszavonulás sosem volt ott a lehetőségek között. Erről csak abban az esetben kell beszélni, ha a térdem hónapról hónapra fájni fog. Akkor elő fogjuk hozni. Most viszont nem időszerű ezen gondolkozni" - hangsúlyozta a svájci. "Úgy érzem, ez a történet még nem ért véget. Nincs egy konkrét oka annak, hogy folytatni akartam, azt leszámítva, hogy élvezem a teniszt és az utazásokat" - hangsúlyozta a svájci.
"A munka még mindig folyamatban van, de a visszatérés mellett szólt az is, hogy szerettem volna ismét magas szinten, a legnagyobb játékosokkal játszani a legnagyobb versenyeken, lehetőleg meg is nyerni azokat. Remélhetőleg lesz még lehetőségem közönség előtt játszani."
A svájci terveit innentől kezdve az alapján fogják módosítani, hogyan reagál a terhelésre a műtött térde. "Nem érzem úgy, hogy megtört ember lennék. Úgy gondolom, hogy a helyzet még jónak is mondható azzal összehasonlítva, milyen volt négy-öt hónappal ezelőtt. Innentől kezdve a térdem fogja meghatározni, hogy mit teszek legközelebb. Azt tudom, hogyan kell teniszezni. Ha van valami, ami miatt aggódom, az a térdem" - mondta Federer, aki azt is hozzátette, napról napra értékelték a térde állapotát, de mostanra zöld utat kapott.
"Tudom, elég ritka dolog, hogy valaki 40-hez közel, egy év kihagyás után visszatér. De most az a fontos, hogy sérülés- és fájdalommentes vagyok. Teljes mértékben kontroll alatt tartjuk a fájdalmat. Azt is tudom, hogy miután itt befejeztem, vissza kell mennem az edzőpályára, vagyis innen nézve ez a mostani csak arról szól, hogy felépítsem magam, erősebb, jobb, fittebb, gyorsabb legyek. Abban bízom, hogy Wimbledonban már 100%-os állapotban leszek, és ott kezdődhet a szezon számomra."
Ennek megfelelően jelenleg nincsenek nagy elvárásai magával szemben, még azt követően sem, hogy a kezdeti visszajelzések pozitívak voltak. "Nagyon alacsonyak az elvárásaim, de akár meg is lephetem magamat és a többieket. Igazából ez már meg is történt az elmúlt három hétben az edzéseken. Meglepett, hogy mennyire jól ment a játék. De azt pontosan tudjuk, hogy a tétmérkőzések külön kategóriába tartoznak, szóval napról napra fogok haladni. Örülök, hogy ismét a Touron lehetek."
Federer hiányában Nadal és Djokovic egyaránt növelni tudta Grand Slam-győzelmeinek a számát, előbbi megszerezte a 20. címét, utóbbi pedig 18-nál jár. A svájci ugyanakkor leszögezte: nem a visszavágás motiválja elsősorban. "Leginkább a saját játékom és az egészségem jár a fejemben, nem ezek a számok. Úgy gondolom, ez talán nekik fontosabb, mint nekem, elvégre nekem is rettentő fontos volt, hogy utolérjem Pete-et, akár túl is szárnyaljam. Számukra talán én vagyok a mérce, mint ahogyan Pete volt nekem."
Tenisz
A tétlenül töltött idő döbbentette rá igazán Zverevet, mennyire fontos számára a tenisz
19 ÓRÁJA
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
29/11/2022 - 19:18