Roger Federer 405 nap kihagyás után, remek játékkal, és nem utolsósorban győzelemmel tért vissza a teniszpályára. A világranglista 28. helyén álló Daniel Evans nem okozott csalódást, és óriási küzdelemre kényszerítette a svájcit, akinek pont az ehhez hasonló mérkőzésekre van most szüksége. Nem véletlen, hogy Federer is elégedetten nyilatkozott a szerdai meccset követően.


"Összességében nagyon boldog és elégedett vagyok. Sok javítanivaló akad még, de mindent figyelembe véve, nagyon örülök a teljesítményemnek. Elmondtam már a versenyt megelőzően, hogy az eredmény nem számít, mindegy, ha kikapok 6:2, 6:2-re, ugyanolyan boldogan ülnék itt, mint egy döntő szett 7:5-re megnyert meccs után. Mert hát több mint 400 napja, hogy utoljára teniszpályára léptem, ami elég hosszú idő" - értékelt vidáman Federer, miután 7:6 (8), 3:6, 7:5 arányban legyőzte Daniel Evanst a dohai torna második fordulójában.
Hogy mekkora várakozás övezte Federer visszatérését, tökéletesen visszaköszön abban a videóban, amit a dohaival párhuzamosan futó santiagói versenyen rögzítettek. A várakozásra kijelölt szobában a játékosok, az edzők és a személyzet egy emberként figyelték a meccset, amely saját jogán is szórakoztatónak bizonyult. Federer teniszén nem érződött a sok kihagyás, ugyan a fonákja időnként cserben hagyta, és hozott pár rossz döntést is, a meccs egészét figyelembe véve nagyszerűen adogatott, emellett a fontos pontoknál is jól játszott.
Tenisz
A nagy Salakblog-díjátadó: Nadal az év visszatérője, Ferrero a szezon edzője
8 ÓRÁJA
Az első szettben például magabiztosan hárította Evans egyetlen bréklabdáját, majd az sem zavarta meg, hogy ellenfele 4-2-re vezetett ellene a tie-breakben, és egy bravúros fonák elütéssel szerezte vissza az elveszített adogatópontját. Federer adogatásainak hatékonysága a második szettben visszaesett, amire a játszma is ráment, de gyorsan összerakta a játékát a folytatásra. Ekkor már kezdett ráérezni a fogadásokra, Evans adogatójátékai egyre szorosabban alakultak, és épp a legvégén sikerült is megtörnie ellenfelét.
"Nagyon elégedett vagyok, hogy így tudtam kezelni a nehéz pillanatokat" - jegyezte meg Federer. "Nem volt olyan érzésem, hogy a játékom megingott volna, ahogyan a fontosabb pontokhoz értünk. Úgy gondolom, sikerült úgy játszani, ahogyan azt szerettem volna, ami mindig jól jel és nagyszerű érzés. Különösen az edzéseket követően, mert ott nem számít, ha elhibázol bréklabdánál egy fonák egyenest. Itt viszont nagyon is lényeges. Egyetlen kettőst sem ütöttem két óra 20 perc alatt, ami annak a jele, hogy jól működik a térdem a szerváknál."
Federer a harmadik szettre elfáradt, de képes volt ehhez igazítani a játékát, és feljebb kapcsolta a tempót. "Miután hosszabb lett a meccs, rájöttem, hogy többször kell támadnom, és ezt sikerült megvalósítanom, sokszor voltam a hálónál, kihasználtam ott a lehetőségeimet. Ez nagyobb terhelés a testnek, mert megpróbálod végrehajtani azokat az ütéseket, és nem csak a labdamenetben maradás a cél, ami az én szememben könnyebb. Örülök annak, hogy robbanékony voltam, még akkor is, amikor már egymást érték a nehezebb és a jobb szakaszok."
Tizenhárom ásszal és győzelemmel tért vissza Federer | Eurosport
A második helyen kiemelt Roger Federer három szettben legyőzte a brit Daniel Evanst az 1,1 millió dollár (333 millió forint) összdíjazású dohai keménypályás férfi tenisztorna szerdai nyolcaddöntőjében. A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes, 39 éves svájci játékosnak az első fordulóban nem kellett pályára lépnie, ezért ez volt az első tétmérkőzése azóta, hogy tavaly január 30-án elveszítette az ausztrál nyílt bajnokság elődöntőjét.
A svájcit arról is megkérdezték, hogyan készül a következő meccsére. "Egy régi vágású emberről beszéltek. Csak egyszer vettem jégfürdőt, és nem szerettem. Szóval azt nem próbálom ki újra. Fájdalomcsillapítókat sem szedek be csak úgy, legfeljebb akkor, ha már nagyon muszáj. Most azért nem ez a helyzet. Talán kilenc hónapja vettem be legutóbb fájdalomcsillapítót, a műtét után. Innen nézve egészséges vagyok. Kajálok egyet, nyújtok, vagy előtte inkább zuhanyzom, mert azt a helyszínen nem lehet, masszíroztatok, alszom, holnap pedig bemelegítek."
Federer következő ellenfele Nikoloz Basilashvili lesz.
via Tennis Majors
Tenisz
Roger Federert a bátyjának tekintve mesélt kettejük kapcsolatáról Stan Wawrinka
10 ÓRÁJA
Tenisz
Generációk csatája - összecsap Nadal és Alcaraz, a spanyol tenisz két nagyágyúja
12 ÓRÁJA