Greg Sharko, az ATP honlapjának statisztikusa érdekes összehasonlítást végzett Roger Federer számait illetően.
Az idén 33 éves teniszező a számok alapján (is) elképesztő fejlődésen ment át a 2013-as szezonhoz képest annak ellenére, hogy nem nyert Grand Slam tornát.
Az egy dolog, hogy már szeptember közepén 21 mérkőzéssel többet nyert, mint tavaly egész szezonban, és hogy több, mint kétszer annyi győzelme van keménypályán, de a világbajnoki pontversenyben az elmúlt évben összesen szerzett 3055 ponthoz képest is már most 7000 felett jár. Ám mindemellett 2014-ben játszott nyolc döntőt a tavalyi kettőhöz képest, miközben az élmezőnnyel szemben is igencsak pofás a mutatója: míg egy szezonnal korábban egyetlen Top 10-es skalpja volt, addig idén 12-4(!) a mérlege.
Tokyo 2020 women
Tokió 2020 - Sorribes Tormo (ESP) - Pavlyuchenkova (ROC) - Tenisz – Olimpiai főhírek
13 PERCE
Ráadásul a többiekkel szemben is döbbenetes a fölény: az ATP Touron idén senki nem nyert ennyi mérkőzést, pláne nem keménypályán, senki nem volt ennyiszer érdekelt tornadöntőben, és senkinek nincs ilyen Top 10-es játékosok elleni mérlege.
A játéka nem csak általánosságban és a győzelmek szempontjából mutat fejlődést, hanem a szerva javulását is mutatja. A nagyobb fejű ütő segített: már most több, mint százzal előrébb jár az ászok számát tekintve, mint a tavalyi összes ásza, javult az első adogatások százalékának, illetve az első és második adogatások mögött megnyert pontok tekintetében is 2013-hoz képest (utóbbi kategóriában a második legjobb a világon), plusz idén 90%-ban nyerte az adogatásait, és az esetek 70%-ában hárította a bréklabdákat - ez is előrelépés.
(A statisztikai összehasonlítás elegánsan nem tér ki a kihasznált bréklabdák mutatóira, mely hagyományosan gyenge pontja szokott lenni Federer teljesítményének.)
Ráadásul mindezt ennyi idősen! Az elmúlt 30 évben, azaz 1984 óta mindössze ő az ötödik férfi teniszező, aki harmincon túl egy szezonon belül 50 győzelem fölé tudott jutni. Jimmy Connors 32 és 35 évesen is produkált ilyen évet (1984, 1987), Ivan Lendl szintén kétszer (1991-92), André Agassi 2002-ben, David Ferrer tavaly, míg Federer a 2012-es szezonja után (akkor 31 volt) szintén másodszor.
És hogy mi kell ehhez? Stefan Edberg, a precíz alapozás, a kiegyensúlyozottság, és a sérülések elkerülése, egy jól időzített ütőváltás, az önbizalom és a játékba vetett hit.
Na meg persze valószínűleg az is, hogy te legyél Roger Federer.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Osaka - Vondrousova összefoglaló
2 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Kellemetlen meglepetés a hazaiaknak, Osaka kiesett a nyolcaddöntőben
2 ÓRÁJA