Néhány hónapot még biztosan várni kell, hogy Roger Federert ismét a teniszpályán láthassuk, a 20-szoros Grand Slam-győztes ugyanis visszalépett az Ausztrál Opentől. Marc Rosset és Yves Allegro, Federer honfitársai és korábbi DK-csapattársai egyetértettek abban, hogy a klasszis teniszező elsősorban elővigyázatosságból döntött így, és csak akkor vállalja a játékot, ha 100%-osnak érzi magát.


Federer legutóbb a 2020-as Australian Open elődöntőjében lépett pályára tétmérkőzésen, amikor három szettben kikapott Novak Djokovictól. A svájcit azóta kétszer is meg kellett műteni térdproblémák miatt, így a teniszszezon újraindítását követően sem indult versenyeken, hogy a rehabilitációval foglalkozhasson. Bár a stábjától úgy tudni, hogy Federer egyre és egyre jobb állapotba kerül, a tervezettnél három héttel később rajtoló Australian Opentől kénytelen volt visszalépni, ugyanis kevésnek ítélték a rendelkezésére álló időkeretet.
"Mint mindenki más, én is nagyon vártam, hogy felkeljek reggel és megnézhessem az ausztrál napsütésben teniszező Federert. Ez már az egyik év eleji hagyományunknak számított" nyilatkoztaMarc Rosset. Az 1992-es olimpián aranyérmet szerző svájci ugyanakkor azt is hozzátette, bár szomorú honfitársa döntése miatt, egyáltalán nem lepte meg, hogy így alakult, hiszen Federer mindig is óvatos volt, ha az egészség szóba került. Ebben egyetértett a svájci jó barátja és korábbi párospartnere, Yves Allegro is.
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
3 ÓRÁJA

Federer és Rosset egy 2003-as, ausztrália elleni DK-párharc alatt.

Fotó: Eurosport

"Logikus, hogy nem utazott el Ausztráliába, ahol 40 fok és három nyert szettre menő mérkőzések várnák. Rog az egész karrierjében csak abban az esetben indult el versenyeken, ha 100%-os állapotban volt erőnlétileg" - mondta Allegro. "Rog azt mondta, hogy a második operáció megakasztotta és lemaradásban volt. Ő és Nadal mindig az igazat mondják, érdemes figyelni rájuk. 39 évesen talán több időre van szüksége, hogy teljesen nyugodt legyen. Úgy gondolom, 100%-ig biztosra akar menni, hogy ne kelljen újra megállnia" - folytatta Rosset.
Az olimpiai bajnok teniszező szerint nem kell attól tartani, hogy a sok kihagyás nyomot hagyott Federer teniszén. "Ne felejtsük el, hogy furcsa éven vagyunk túl, amelyben nagyon kevés versenyt rendeztek. Most pedig lesz egy mini ATP-kupa és egy Australian Open a 2021-es idény elején, szóval Roger legfeljebb egy-két versennyel lesz a többiek mögött" - véli Rosset. "Láttuk Del Potrót hosszú idő után visszatérni, és rögtön versenyképes volt. Ha rendben lesz a teste, majd a felkészülés is, a helyén lesz a játéka."
Rosset - aki a párosok között a Roland Garrost is megnyerte - úgy gondolja, hogy valamelyik fedett pályás versenyre időzítheti Federer a visszatérését, például a március 1-jén kezdődő rotterdami tornára. "Ez az a verseny, ahol 2018-ban megszerezte a világelsőséget és ahonnan szép emlékei vannak. Valószínűleg azokat a versenyeket fogja favorizálni, amelyekkel van valamilyen története" - jelentette ki. Allegro ezzel kapcsolatban elárulta, Federer a junior GS-bajnok Dominic Strickerrel készül Dubajban, és folyamatosan növelik az edzések intenzitását.
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
4 ÓRÁJA
Tenisz
Hosszú kihagyás után visszatér a teniszpályára Dominic Thiem
5 ÓRÁJA