Roger Federer hétfőn bejelentette, hogy nem indul a március végén kezdődő Miami Openen. A svájci ügynökeként dolgozó Tony Godsick a döntést azzal indokolta, hogy a 20-szoros Grand Slam-bajnok fokozatosan próbálja felkészíteni a testét a tourra, és a visszatérő versenyét követően inkább az edzésekre helyezi a hangsúlyt. Dubajban ugyanakkor ott lehet a mezőnyben.


Továbbra is lassan halad Federer visszatérése: azok után, hogy a svájci kihagyta a teljes ausztrál szériát, újabb nagy versenyt mondott le erőnléti állapotára hivatkozva. Ezúttal a Miami Opentől lépett vissza, ahol - miután a torna az előző idényben elmaradt a koronavírus-járvány miatt - ő lenne a címvédő. Ez azt is jelenti egyben, hogy Miamiban megszerzett mind az 1000 pontját elveszíti, ezzel a 7. hely környékéig visszacsúszik majd a ranglistán. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy jelen állapotában ez most nem prioritás a svájcinál.
A cél továbbra is az, hogy minél jobb állapotban térhessen vissza a mezőnyhöz, a csúcsformát pedig vélhetően a füves pályás versenyekre próbálják időzíteni. Godsick szavai alapján úgy tűnik, elővigyázatosság miatt döntöttek a mostani idény első 1000-es versenyének kihagyása mellett. "Doha és talán Dubaj után visszamegy, hogy elvégezzen egy újabb adag edzésmunkát, próbálja lassan visszadolgozni magát a tourra" - fogalmazott az ügynök. A korábban bejelentett, 250-es kategóriájú dohai tornától tehát nem lépett vissza a 39 éves klasszis.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
3 ÓRÁJA
Erőnléti edzője szerint soha nem tapasztalt mennyiségű munka van a visszatérésre készülő Federer mögött | Eurosport
Túlzás nélkül állítható, hogy teniszrajongók milliói várják, köztük bőven olyanok is, akik nem Federer-fanok, hogy a dohai ATP-tornán több mint egyéves kihagyást követően a svájci legenda visszatérjen a Tourra. Azt követően, hogy 2020 januárjában Novak Djokovic ellen az elődöntőben búcsúzott az Ausztrál Openen, két térdműtét, néhány Instagram videó és mindenek feletti óvatosság jellemzi leginkább a jó eséllyel utolsó szezonjának nekivágó Federert.
Pierre Paganini, a svájci erőnléti edzője nemrég hosszú interjút adott a Tages-Anzeigernek, amelyben egyebek mellett arról is beszélt, Federernek milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az előző egy évben. Szerinte 2016-hoz képest az jelentette a különbséget, hogy akkor nagyobb izomtömeget tudott megőrizni a sérülését követően, most viszont gyakorlatilag a nulláról kellett felépítenie a testét. Ez jelentősen elnyújtotta a felkészülési időszakot, októberben a lehető legalacsonyabb intenzitással kezdték újra az edzéseket.
Mostanra Paganini elmondása alapján megfelelő állapotban van Federer, de sok múlik azon, hogyan viselkedik a szervezete a felkészülési időszak végén. Többek között ez az oka annak, hogy inkább egy kisebb, 250-es kategóriájú versenyt jelöltek ki a visszatérés helyszínéül, és nem valamelyik jelentősebb tornát, amelyen egyébként is nagyobb figyelem irányulna rá. Felhajtásból éppenséggel így is bőven kijut majd Federernek, hiszen sokan kíváncsiak arra, egy év kihagyás után milyen formában tud teniszezni.
James Blake, a Miami Open versenyigazgatója elmondta, megérti Federer döntését, és várják vissza 2022-ben. "Az biztos, hogy imádtuk volna, ha Roger visszatér Miamiba, hogy megvédje a címét. Korábbi játékosként azonban megértem, hogy személyre kell szabni az utazásokat és a versenynaptárat, hogy egy sérülést követően újra 100%-os állapotba kerüljön. Roger csodálatos nagykövete ennek a sportágnak, így minél tovább játszik a touron, az annál jobb a tenisznek" - fogalmazott Blake.
via Tennis Majors
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
19 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
19 ÓRÁJA