Wimbledon és az olimpia - ezek a svájci fő célkitűzései 2021-re nézve. Úgy érzi, még mindig versenyképes lehet, másképp nem dolgozott volna ennyire keményen.

Federer mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kettéválassza a teniszt a magánéletétől. Amikor épp a versenyeket járja, készségesen teljesíti a sajtóval kapcsolatos kötelezettségeit, két torna között viszont akár hónapokra képes szinte teljesen eltűnni.
Most sincs ez másként, a 20-szoros Grand Slam-győztes svájci a dohai versenyt követően bejelentette, hogy erőnlétben még lenne min fejlesztenie, épp ezért kihagyja a dubaji és a miami tornákat. Ezt a két hírt leszámítva nem lehetett róla hallani, egészen mostanáig, amikor is egy francia magazinnak adott interjút.
Australian Open
Azarenka mindössze egy óra alatt ütötte ki Svitolinát
16 PERCE

Roger Federer Dohában tért vissza, de még sok munka vár rá.

Fotó: Getty Images

A fókusz természetesen gyorsan Federer állapotára került, elvégre most messze ez a legérdekesebb téma vele kapcsolatosan. Március elején, a dohai 250-es versenyen, több mint 400 nap kihagyást követően, visszatért a pályára, méghozzá a negyeddöntős veresége ellenére biztató játékkal.
"Nagy tornákat akarok nyerni, a világ legjobb játékosait szeretném legyőzni" - adott választ arra a kérdésre, milyen célok motiválják őt a felkészülés alatt. "Nem azért tértem vissza, hogy a semmi közepén második körös meccseket játszak. Úgy érzem, tudom, mit kell tennem, hogy eljussak a céljaimig."
"Ez részben logika, részben álom. Mondjuk úgy: egy logikus álom."
"Keményen dolgozom, noha erről nem beszélek sokat. Remélem, az emberek megértik, mennyire kemény munkát fektettem már most bele, ellenkező esetben nem jutottam volna el idáig. Sosem telt el annyi idő tenisz nélkül, mint amennyi 2020-ban a két térdoperációt követően. Nehéz volt mozgás nélkül."

A vereségekből tanulta a legtöbbet

1998 óta tartó profi pályafutása során 1251 alkalommal hagyta el győztesen a pályát, amely mellett szinte eltörpül az a 276 vereség, amit begyűjtött a több mint 20 év során. Federernek időbe telt magtanulnia, hogyan álljon hozzá a vesztes találkozókhoz, de sikerült eljutnia arra a szintre, hogy hamar túltegye magát ezen alkalmakon.

Federer közelt járt a győzelemhez a 2019-es wimbledoni döntőben.

Fotó: Getty Images

"Az a legfontosabb, hogy érzelmileg ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget neki. Nem szabad bármi áron bírálni önmagunkat. Elemzés és megértés. Ezt lehet egyedül csinálni, vagy beszélni másokkal, ezáltal levezetve a csalódottságot. Vannak, akik éjjel-nappal a hibákon rágódnak."
"Én inkább a gyors elemzés híve vagyok. Segít a továbblépésben."
Persze Federer pályafutásában is akadnak olyan vereségek, amiket nehezebb volt megemészteni. Ilyen lehetett a 2019-es wimbledoni döntő, amelyben kiválóan játszott Novak Djokovic ellen, két meccslabdáig is eljutott adogatóként, a végén mégis kikapott döntő szett meccs-tie-breakben.
"Amikor fiatal voltam, a vereségek még csak nem is bosszantottak fel, egyszerűen mélységesen elszomorítottak. Képtelen voltam rendesen gondolkodni. Ma már csak fél órára van szükségem, hogy összeszedjem magamat egy vereséget követően, de legfeljebb egy órára, ha a wimbledoni döntőről van szó.
"A szurkolók még hetekig beszétlek arról a vereségről az interneten. Sőt, nekem úgy tűnik, hogy még ma is előkerül. Ilyenkor azon gondolkozom, vajon miért jár ez még mindig a fejükben. Nem igazán értem" - magyarázta Federer.
Australian Open
Opelka - Shapovalov - Australian Open
40 PERCE