Roger Federer és Jim Courier többek között arról beszélgettek, hogy a svájci korábban nem volt benne biztos, hogy ellátogat majd a Laver-kupára, de nagyon boldog, hogy végül megtette.

„Mindenki nagyon jófej és örül, hogy itt vagyok” – mesélte Federer. „A legjobbakat kívánják nekem, nem is foglalkoznak a mankóval, csak azt akarják, hogy újra jól legyek és élvezzem a hétvégét. Már láttam néhány hihetetlenül jó meccset, úgyhogy remekül érzem magam.”
Federer természetesen beszélt a térde állapotáról. Mint ismeretes, a svájci kevesebb, mint két éven belül három műtéten is átesett. Hangsúlyozta, hogy a türelem most nagyon fontos, és nem is tűnt úgy, hogy rohanna vissza a tourra.
Davis Cup
Djokovic és Medvedev is pályára lép a Davis-kupa-döntőben
8 ÓRÁJA
„Kemény dolog volt meghozni a döntést, hiszen már korábban is voltak műtétjeim. Nagyon nem örültem annak, ahogy Wimbledonban a dolgok alakultak, nagyon messze voltam attól a formától, ahol tartani szerettem volna. Mindent megpróbáltam, de eljutottam arra a pontra, amikor azt mondtam, ez már túl sok.”
„Most lépésről lépésre kell haladnom. Először meg kel tanulnom újra rendesen járni, utána futni, majd jöhetnek az oldalirányú lépések és a gyorsasági munka. Utána visszamegyek a teniszpályára, de az még néhány hónap, aztán jövőre valamikor megnézzük, hogy mennek a dolgok, de a lényeg, hogy türelmesnek kell lennem.”
„Nem akarok rohanni, hisz ez az egész az életem elkövetkezendő részéről is szól. Ahol most tartok, az már jó, a legrosszabb már mögöttem van.”
Federert természetesen borzasztóan érdekli a Laver-kupa minden rezdülése. Szívesen beszélget mindkét csapat tagjaival és eddig minden meccsen ott ült a lelátón. Nem kérdés, hogy óriási tapsot kap minden alkalommal, amikor megmutatják az óriáskivetítőn. A svájcit a játék színvonala és a közönség egyaránt lenyűgözi.

Roger Federer a Laver Kupán

Fotó: Getty Images

„A közönég elképesztő, és mindkét csapat tömve van jobbnál jobb játékosokkal. Pont ez volt anno az eredeti ötlet, hogy jöjjünk össze, csapjunk egy remek hétvégét, tanuljunk a másiktól, és inspiráljuk egymást a szezon hátralévő részére és a következő évre is. Remélhetőleg mindenki újra részese akar majd lenni ennek az egésznek, és a következő évben is csapattag akar majd lenni.”
A svájci szerint Prága, Chicago, Genf és Boston után újabb városokat kell bevonni az eseménysorozatba, olyanokat, melyek szenvedélyesen szeretik a teniszt.
„Kulcsfontosságúak a helyszínek, melyeket a jövőben kiválasztunk. Jövőre Londonban lesz a torna, az O2 Arenában, ami jó buli lesz, hisz tudjuk, ott szeretik a teniszt.”
Federer visszagondolt a kezdetekre, amikor ő és a menedzsere, Tony Godsick elképzelték a Laver-kupát. A jelen legjobbjait is meg akarták mutatni, ugyanakkor a múlt örökségét, a legendákat is be akarták vonni. Így jött a képbe a névadó Rod Laver, és a két kapitány, Björn Borg és John McEnroe.
„Az egész Sanghajban kezdődött, ahol Tony és én épp autókáztunk, és valami olyasmin törtük a fejünket, amitől azt reméltük, hogy valami más lesz, valami új, és, hogy nagy hatással lesz majd a teniszre. Eddig a dolog szerintem elég jól működik.”

Federer újra Londonra pályázik

Fotó: PA Sport

A svájci most még azon van, hogy jövőre ott lehessen Londonban a pályán, a későbbiekben azonban nem zárkózna el a kapitányi szereptől sem.
„Ez egy olyan hétvége, egy olyan hét, amelyen mindenképp ott akarok lenni. Az, hogy milyen szerepben, már más kérdés. Izgalmasan hangzik a kapitányi, de akár a kapitányhelyettesi poszt is. Fontos, hogy közel legyek a csapatokhoz, de ez tulajdonképpen az idén is megvalósul.”
„Meglátjuk, mi lesz Björnnel és Johnnal, de egyelőre nagyon bírjuk, hogy ők a két kapitány, és szeretnénk, ha minél tovább maradnának. Utánuk esetleg jöhetek én, de majd meglátjuk, ez nem csak az én döntésem.”
Via Tennis Majors
Erste Bank Open
ATP Bécs: De Minaur vs Anderson - Meccsösszefoglaló
9 ÓRÁJA
Erste Bank Open
ATP Bécs: Alcaraz vs Evans - Meccsösszefoglaló
9 ÓRÁJA