A svájci 41 évesen, sérülten is uralja a listát.
A különböző sportolókkal kapcsolatos kereseti listák rendre megmozgatják a közvéleményt. Mindig érdekes tudni, mennyit keresnek a legnagyobb sztárok, épp Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi gyűjtött be több milliót, vagy hogyan viszonyulnak egymáshoz a különböző sportok legnagyobbjai. Az ilyen listák mestere a Forbes, ahol most teniszezőket állították sorrendbe az elmúlt egy évben szerzett bevételük alapján, pusztán a pályán nyújtott szereplésből kiindulva pedig a rangsor komoly meglepetéseket hozott.
Persze aki jobban benne van a tenisz világában, az tudja, hogy a legnagyobb játékosok bevételének csupán kis része származik a tornákon begyűjtött pénzdíjakból. Ez a magyarázat arra, hogy Roger Federer, aki az elmúlt bő egy évben egyetlen éles meccset sem játszott, 90 millió megkeresett dollárjával mégis fölényesen vezeti a listát. Teszi ezt egyébként karrierje során már 17. alkalommal. A 41 éves svájci továbbra is az egyik legjobb reklámarc, olyan brandek állnak mögötte, mint Uniqlo, a Credit Suisse és persze a Rolex.
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
25/11/2022 - 15:00
Tenisz szempontból Naomi Osaka számára sem alakult a legjobban az elmúlt 12 hónap, de a közben begyűjtött bő 56 millió azért vigasztalhatja valamennyire. Hiába jelenleg csak 44. a világranglistán, közel 20 márka áll mögötte, de megvannak a saját vállalkozásai is: ügynökével közösen sportügynökséget hozott létre, aminek Nick Kyrgios is ügyfele lesz, míg LeBron James-szel együttműködve médiavállalkozást is vezet, saját bőrápolási márkájáról nem is beszélve.
A Williams tesók, Serena és Venus sem tűntek el a listáról, hiába állnak a visszavonulás szélén mindketten. Serena egyenesen a harmadik, (Venus a kilencedik) és jó eséllyel jövőre sem a keresete fog megcsappanni, csak azért nem szerepel majd újra, mert a Forbes csak az aktív játékosokat listázza. A Nike vagy Gucci ennek ellenére vélhetően marad mögötte, jól példa erre a 2020-ban visszavonult Maria Sharapova is, akit máig több ismert brand szponzorál.

Serena Williams

Fotó: AFP

Rafael Nadal és Novak Djokovic még egy ilyen listán is szorosan követik egymást, mindketten nagyjából 30 millió dolláros bevétellel állnak a negyedik és ötödik helyen. Djokovic valamivel több pénzt gyűjtött a pályán, cserébe a spanyol többet keresett azon kívül, ami talán annak is köszönhető, hogy a szerb játékossal az oltása körüli mizéria miatt több nagy szponzora (Peugeot, UKG) sem folytatta az együttműködést. Persze sajnálni így sem érdemes, az Asics, a Head, a Hublot, a Lacoste, a NetJets vagy a Raiffeisen Bank így is ott áll mögötte.
Szponzorok garmadáját vonzotta be a tavalyi US Open megnyerésével berobbanó Emma Raducanu is. A brit tinédzser hiába nem találja azóta sem a nyertes formáját, személyes márkaértéke óriásit nőtt, többek közt a British Airways, a Dior, az Evian, a Porsche, a Tiffany vagy a Vodafone kezdte támogatni.
A tízes listán ketten vannak, akiknek pályán és azon kívül szerzett bevétele valamelyest egyensúlyban van. Közülük Daniil Medvedev (hetedik a listán) azért a szponzoraitól szedett be nagyobb összeget – akik jó észe az ukrajnai orosz invázió ellenére is mellette maradt – a tízedik Carlos Alcaraz viszont többet gyűjtött a pályán. Ehhez négy nagyobb tornát kellet nyernie az elmúlt évben, meg persze arra is szükség volt, hogy a nagy márkák még csak most figyeljenek fel a berobbanó sztárra. Azért nem kell aggódni, ez is megtörtént, a Rolex vagy a BMW már megjelent a támogatói között.
Az összegek mellé fontos hozzátenni, hogy a Forbes adózás előtti bevétellel számol, és nem vonta le az ügynöki díjakat sem. Bevételi oldalról nézve a különböző osztalékok nincsenek bekalkulálva, csak a játékosok saját vállalkozásaiból származó bevételek vagy részvényeladások. A tényleges nettó keresetek így elég más összegek lehetnek, de az arányokat a lista jól szemlélteti.
A teljes lista
  • Roger Federer: 90 millió dollár. - Ebből pályán: $0, azon kívül: 90 millió.
  • Naomi Osaka: 56.2 millió dollár. - Ebből pályán: 1.2 millió, azon kívül: 55 millió.
  • Serena Williams: 35.1 millió dollár. - Ebből pályán: 0.1 millió, azon kívül: 35 millió.
  • Rafael Nadal: 31.4 millió dollár. - Ebből pályán: 6.4 millió, azon kívül: 25 millió.
  • Novak Djokovic: 27.1 millió dollár. - Ebből pályán: 7.1 millió, azon kívül: 20 millió.
  • Emma Raducanu: 21.1 millió dollár. - Ebből pályán: 3.1 millió, azon kívül: 18 millió.
  • Daniil Medvedev: 19.3 millió dollár. - Ebből pályán: 7.3 millió, azon kívül: 12 millió.
  • Kei Nishikori: 13.2 millió dollár. - Ebből pályán: 0.2 millió, azon kívül: 13 millió
  • Venus Williams: 12 millió dollár. - Ebből pályán: 0.03 millió, azon kívül: 12 millió
  • Carlos Alcaraz: millió dollár. - Ebből pályán: 5.9 millió, azon kívül: 5 millió
Forrás: Forbes
Nitto ATP Finals
A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic
22/11/2022 - 10:42
Tenisz
Federer megkönnyebbült a visszavonulása óta: „Nem vagyunk gépek”
20/11/2022 - 10:31