Roger Federer élvezi, hogy van egy nyugodt időszaka a 2021-es szezon előtt. A 21-szeres Grand Slam-bajnok az egyik svájci rádiónak adott interjújában mesélt arról, hogy még nem kezdte el a felkészülést a jövő évi tokiói olimpiára, ahol egyéniben szeretne érmet, leginkább aranyérmet nyerni. 


Federer egy Ausztrál Open-elődöntővel kezdte a 2020-as szezont. A legjobb nyolc között hét mérkőzéslabdát hárítva verte Tennys Sandgrent, majd az elődöntőben három szettben kikapott Novak Djokovictól. Ezt követően átesett egy térdműtéten, mely után úgy volt, hogy még az idén visszatér, de végül a teljes gyógyulás érdekében elengedte a szezon hátralévő részét. 
"Még nem kezdtem el a mentális felkészülést a tokiói olimpiára"
- mondta
Federer.
"Húsz évnyi profi tenisz után boldog vagy, hogy van egy csöndesebb éved. Olyan sok mérkőzést és tornát játszunk, hogy akármikor szünetet tartunk, pontosan tudjuk, hogy valaki más éppen akkor megnyer egy versenyt. Ezért is nehéz meghozni azt a döntést, hogy jó, akkor én most szünetet tartok."
Tokyo 2020
„Ha meghalok, vállalod érte a felelősséget?” – kérdezte, majd továbbjutott
14 ÓRÁJA
"Most más a helyzet, most mindenki rákényszerült arra, hogy egy kicsit leálljon. És szerintem a játékosok 90 százaléka örül, hogy végre pihenhet egy kicsit. A teniszben nincs megállás. Tokióra sem lehetett volna külön készülni, hisz játszottunk volna előtte vagy húsz tornát. Ezek mind fontos versenyek, bár talán egyik sem annyira, mint az olimpia."
"Nagyon sok nagy torna van, ezért a felkészülés csak nagyjából három hónappal előtte kezdődik. Egymás után jön a Roland Garros, Wimbledon és az olimpia. Sok függ majd a borítástól, bár Tokióban a klasszikus kemény pálya szokott lenni. Azon mindenki tud játszani, viszont salakra meg fűre külön kell készülni."
Federer már a jövő évre és az olimpiára koncentrál | Eurosport
Roger Federer két térdműtétét követően már a 2021-es szezonra és a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia teniszversenyére koncentrál. "Sokkal jobban érzem magam, de még nem vagyok azon a szinten, hogy teniszezzek" - mondta a svájci sztár, aki rekorderként 20 Grand Slam-tornán diadalmaskodott, de egyéniben még nem nyert az ötkarikás játékokon.
Federer kellemesen töltötte az elmúlt hónapokat, elsősorban a családja körében. 
"Az elmúlt húsz évben most először fordul velem elő, hogy öt-hat hónapot is egy helyen töltök. Természetesen élvezem. Rendkívül elővigyázatosak voltunk, és nem találkoztunk a szüleimmel és a barátainkkal sem. Mindent komolyan vettünk, ahogy azt kell, és még mindig nincs vége. Ezért nem is adtam interjút, és amennyire csak tudtam, tartottam a távolságot."
"Amikor sérült vagy, amúgy sem sok mindent tudsz csinálni, így aztán vannak nyugodt pillanataid otthon. Nem kell stresszelned a következő verseny előtt, nincs benned feszültség az utazások, az időeltolódás miatt és nem vagy fáradt sem. Ilyenkor sokkal inkább élvezni tudod a családi életet."
Federer bízik abban, hogy a tokiói olimpia megrendezésre kerül 2021-ben. Arra készül, hogy harcba száll az egyéni aranyéremért, azok után, hogy párosban már győzni tudott Stan Wawinkával az oldalán 2008-ban, Pekingben. 
"Sajnos Rióban sérült voltam, most pedig elhalasztották a játékokat. Az olimpiák mindig sokat adtak nekem. Már eleve az, hogy ott lehettem, és harcba szállhattam az érmekért. Az olimpia az egy teljesen más verseny, mint a többi."
"Kíváncsi vagyok, Tokió milyen lesz. Először is remélem, hogy lesz. Hallani ugyanis olyan hangokat, hogy túl korán lesz még ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne, mindent kontroll alatt tudunk majd tartani. Én azonban bízom benne, hogy minden rendben lesz."
Federer augusztus közepén ragadhat újra ütőt a kezébe | Eurosport
Néhány héttel ezelőtt Roger Federer szomorú hírekkel szolgált a rajongóinak, nevezetesen, hogy a 2020-as szezonban már nem lép pályára. Mindezt annak érdekében, hogy a térdműtétje után teljesen felépüljön. Edzője, Severin Lüthi most friss infókat adott arról, hol tart a svájci rehabilitációja.
"Nem tudom még, hogy egyesben, párosban vagy vegyesben indulok. Szerintem volna esélyem egyesben. Egy adott tornán bármi megtörténhet. Egy teljes szezon más tészta, de egy versenyen sok minden lehetséges. Persze a jelenlegi helyzetemben azt kell mondanom, hogy boldog lennék, ha egyáltalán ott lehetnék. De ha száz százalékos állapotban leszek, egy éremmel lennék igazán elégedett. Persze, ha nem sikerül, akkor sem leszek csalódott, mert tudom, hogy mindent megpróbáltam."
"A családom ott lesz velem, ahogy Londonban is. Azt már sikerként fogom értékelni, ha versenyképes leszek és részt tudok venni a játékokon. Persze, ha már ott vagyok, mindenképpen egy érem kell, hogy legyen a cél."
ubitennis
Tokyo 2020 men
Tsitsipasnak ennyi volt az olimpia - összefoglaló
19 ÓRÁJA
Tokyo 2020 men
Djokovic már a negyeddöntőben - videó
EGY NAPJA