Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zverev: „Ha Grand Slameket nyerek, és világelső leszek, akkor minden szenvedés megérte”

Kálmán Laci

Frissítve 24/10/2023 - 14:29 GMT+2

Alexander Zverev legyőzte Sebastian Ofnert a bécsi 500-as torna első fordulójában, amivel megszerezte idei 50. győzelmét a touron. A németnek jó esélye van arra is, hogy biztos résztvevője legyen a torinói szezonzáró világbajnokságnak. A korábbi US Open-döntős arról is beszélt, hogy a tavalyi brutális bokasérülése alapjaiban változtatta meg a világhoz és a teniszhez való hozzáállását.

Zverevnek kicsivel több, mint egy óra kellett a továbbjutáshoz Bécsben

Vissza akarok jutni arra a szintre, ahol a sérülésem előtt voltam.
Alexander Zverev 2022. június 3-án rettenetesen közel volt ahhoz, hogy valami nagyon különlegeset vigyen véghez. De aztán jött egy rossz mozdulat, és mindennek vége lett. Később kiderült, hogy teljesen mindennek azért nem, de ezt akkor még nem lehetett tudni biztosan.
Zverev egy végtelenül kiélezett meccset vívott Rafael Nadallal a Roland Garros elődöntőjében, tényleg fej-fej mellett haladtak. Aztán a második szett rövidítésében a német bokája kifordult, azonnal látszott, hogy hatalmas a baj. A meccsnek vége lett, Zverev pedig nem is tudott saját lábán lemenni a pályáról.
Az is benne volt a pakliban, hogy az egész pályafutásának annyi, végül bő félév kihagyás várt rá.
„Egy ilyen sérülés után, valóban megtanulod értékelni a rossz és a jó napokat egyaránt” – mondta Zverev. „Egyszerűen csak élvezed, hogy a pályán lehetsz.”
„A legtöbb teniszező erre akkor jön rá, amikor abbahagyja a teniszt, mert előtte nem esett át egy ilyen komoly sérülésen. Én előbb rájöttem, és ezért hálás vagyok. De vissza akarok jutni arra a szintre, ahol korábban voltam.”
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

A kihagyás nyomán a világranglista 2. helyéről a 27.-re esett vissza. Talán a legkeményebb az lehetett a számára, hogy épp akkor jött a sérülés, amikor a csúcson volt. Pontosabban, amikor felérhetett volna oda, hisz akkoriban élete legjobb teniszét játszotta.
Ne feledjük, 2021-et úgy zárta, hogy megnyerte az ATP-vb-t úgy, hogy Novak Djokovicot és Daniil Medvedevet is legyőzte. Abban az évben lett olimpiai bajnok, nyert két 1000-es tornát, és még néhány 500-ast is. A Nadal elleni Garros elődöntő előtt pedig legyőzte az akkor már kifejezetten veszélyesnek tűnő Carlos Alcarazt is.
Mivel a sérülés sok fizikális fájdalommal és mentális küzdelemmel járt, talán nem meglepő, hogy Zverev egy kicsit átértékelte a teniszhez, és úgy általában az élethez való viszonyát.
Nyilvánvaló, hogy nem akartam ezt a sérülést. Ugyanakkor fejlődtem általa. Megértettem, hogy mit is jelent számomra a tenisz. Ha visszajutok a korábbi szintre, ha Grand Slameket nyerek és világelső leszek, talán visszatekintve azt mondom majd, hogy megérte.
Zverev visszatérése kiválóan sikerült, főleg ahhoz képest, hogy a pályafutása is veszélyben forgott. Nyert két ATP-tornát, visszatért a top 10-be, és ami talán a legfontosabb, a legjobbak ellen is versenyképes tud lenni. Vegyük csak azt, hogy a US Openen öt szettben verte Jannik Sinnert.
Sőt, az sem kis dolog, hogy megszerezte az 50. győzelmét idén, miután legyőzte Sebastian Ofnert a bécsi 500-as torna első körében.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

„Az elmúlt két hét nem volt túl pozitív, de örülök, hogy újra nyerni tudtam. És örülök, hogy újra Európában vagyunk, ráadásul egy németül beszélő országban. Itt mindig jó és fair a közönség. Mindig tele vannak energiával és hangosak. A lényeg, hogy örülök a győzelmemnek.”
A német eléggé megpakolta tornával a szezon utolsó heteit, hónapjait, aminek az az oka, hogy mindenképpen szeretne kijutni a torinói világbajnokságra. Még nem biztosította a helyét, de jók az esélyei, ugyanis pillanatnyilag a 7. helyen áll az ATP Race-ben.
picture

Zverevnek kicsivel több, mint egy óra kellett a továbbjutáshoz Bécsben

Bécsben nagy menetelésre készül, szeretné mindenképp maga mögött tartani Holger Runét, Taylor Fritzet és Casper Ruudot. És bár ő maga is mostanság sok tornán indul, összességében úgy véli, hogy túl sok verseny szerepel a naptárban.
„Tíz éve beszélünk arról, hogy rövidíteni kellene a szezont, ehhez képest pont az ellenkezője történik. A topjátékosok nem indulnak el az összes 1000-es tornán, szóval kifejezetten rossz az irány.”
Ő maga is nagyjából elégedett a visszatérésével, bár örülne, ha még néhány dolog teljesülne a következő hetekben.
„Ha egy ilyen sérülés után kijutok a vb-re és a top 8-ban zárom a szezont, akkor ez egy jó szezon. Nem nyertem ugyan olyan nagy tornákat, mint korábban, de akkor összességében elégedett leszek.”
picture

Alexander Zverev

Fotó: Imago

Zverevet kérdezték Boris Beckerről is, aki nemrégiben jelentette be, hogy a szezon hátralévő részében biztosan, de lehet, hogy hosszabb távon is Rune edzője lesz.
„Meglátjuk, hogy passzolnak-e, hogy jól tudnak-e együttműködni. Ennél többet erről még nem tudok mondani.”
Természetesen szóba került a jövő évi párizsi olimpia is, ahol a német címvédőként indulhat majd.
„Párizs egy hatalmas cél a számomra, főleg Tokió miatt. Hogy újra ott legyek, és újra az aranyéremért teniszezzek, az egy valóra vált álom lenne a számomra.”
via tennismajors, ubitennis, eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés