Az Osakáról szóló dokumentumfilm-sorozat többek között az első Grand Slam-győzelmet követő nagy változásokkal, a hirtelen jött nagy érdeklődésből fakadó megnövekedett nyomással, Osaka családi hátterével, mentális egészségével és aktivista szerepkörével is foglalkozik az előzetes alapján.

Naomi Osaka még csak 23 éves, de már most sporton túlmutató figyelmet kap, és az egyik legbefolyásosabb sportoló és fiatal közszereplő. A Grand Slam-tornákat figyelembe véve csak a Wiliams-testvérek rendelkeznek nála több egyéni trófeával az aktív női teniszezők közül, de pályán kívüli szerepvállalásával is a tenisz egyik legismertebb arcává és a legjobban kereső női sportolóvá vált. Az Osakát körülvevő érdeklődés folyamatosan nő, ezúttal a Netflix készített róla háromrészes dokumentumfilm-sorozatot, mely július 16-án, azaz most pénteken jelenik meg. A sorozat rendezője Garret Bradley, s producerként Lebron James neve is feltűnik. A narrációt maga Osaka végzi, gyermekkorától kezdve az elmúlt évek sikereire és nehézségeire is visszatekint, az utóbbi időszak eseményei, a Roland Garrostól történő visszalépése azonban a lezárult forgatás miatt nem szerepelnek.
Osaka kapcsán az elmúlt hónapokban a sportolók mentális egészségének kérdésköre merült fel a leggyakrabban, a sorozat is leginkább ezen a szálon indul el, noha nem az utóbbi időszakot veszi figyelembe, hanem azt követi le, miként kezelte a japán teniszezőnő az első Grand Slam-győzelmét követő változásokat. „Úgy gondolom, kissé nevetséges, mekkora nagy figyelmet kapok. Erre senki sem készíti fel az embert ”- mondja el Osaka az előzetesben.
BNP Paribas Open
Osaka lemondta az Indian Wells-i szupertornát
23/09/2021 09:50
Kiemelt szerepet kap a 2018-as US Open-döntő, mikor a korábban csak tehetségként számon tartott, kevésbé ismert japán teniszezőnő drámai körülmények között győzte le példaképét, Serena Williamst, majd a közönség ellenséges hozzáállása és fütyülése miatt könnyekben tört ki a díjátadó során. Ezt követően Osakát megismerte az egész világ, a hirtelen jött figyelem viszont súlyos mentális megzuhanáshoz és depresszióhoz vezetett. Mint elmondja: „mielőtt megnyertem a US Opent, senki sem figyelt rám, az emberek nem igazán foglalkoztak azzal, hogy nyerek-e, vagy veszítek.”
Ez azonban megváltozott, amikor Osaka elkezdett egyre nagyobb sikereket elérni, pályán kívüli szerepvállalásával pedig még inkább a fókuszba került. Az előzetes alapján a sorozat nagy hangsúlyt fektet Osaka családtörténetére, aktivista szerepére, de Kobe Bryant haláláról, tenisszel kapcsolatos identitáskérdésekről és a japán teniszező sportolói ambícióiról is szó esik.
Naomi Osaka kétségkívül napjaink egyik legbefolyásosabb fiatal sportolója, a róla készült dokumentumfilm-sorozat pedig a sport iránt kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődőkkel is megismertetheti a négyszeres Grand Slam-bajnokot. Csak remélni tudjuk, hogy a sorozat által generált újabb figyelemcunami nem mélyíti Osaka mentális problémáit, és lehető legjobb állapotban tér vissza a teniszhez.
US Open
"Örültem, hogy láthattuk Fucsovics Marcit játszani" - a US Open diplomata szemmel
20/09/2021 09:28
US Open
A Nadal utódjának kikiáltott tini Federertől kölcsönzött taktikával borította a papírformát
04/09/2021 09:56