A sorban most Severin Lüthi, Federer edzője, egyben közeli barátja következik.

Kis túlzással már mindenki megszólalt Roger Federer karrierjének lezárásával kapcsolatban, akinek valaha is bármilyen köze volt a teniszhez. Pályatársak, barátok, családtagok reagáltak arra az egyelőre még nehezen emészthető hírre, miszerint hivatalos mérkőzésen többé nem látjuk a pályán varázsolni minden idők (egyik) legjobbját.
A Federert méltatók sorából eddig hiányzott közvetlen környezetének egyik szerves tagja, Severin Lüthi. A svájci edző, aki 2007 óta dolgozott Federerrel, természetesen maga is ott volt Londonban, ahol meg is ölelgette búcsúzó tanítványát, a nyilvános búcsúvételtől azonban eddig még tartózkodott.
Tenisz
A lenyűgöző Alcarazt nem Federerékhez kell hasonlítani, hanem önmagában kell értékelni
25/11/2022 - 15:00

Roger Federer és Severin Luthi

Fotó: AFP

Ezt a csendet törte meg a napokban egy Instagram-poszttal, amelyben maga is leszögezi, késlekedésének oka, hogy ő maga is kereste a megfelelő mondanivalót.
“Szükségem volt némi időre, hogy pontosan tudjam mit is szeretnék mondani. Nagyon érzelmes volt az elmúlt néhány hét, ugyanakkor micsoda sorozat van mögöttünk. Ahogy pörgetem a telefonom képeit, eszembe jut az a rengeteg közös élmény, amit együtt éltünk át. Grand Slam győzelmek, a Davis Kupa-siker Lille-ben, olimpiai bajnoki cím Pekingben, na meg az a temérdek pályán kívüli élmény, amit nyaralásokon, esküvőkön, születésnapi partykon gyűjtöttünk. Mosollyal gondolok vissza arra, ahogyan szivattuk a csapatunk tagjait, és elképesztő volt végigkísérni, ahogyan a csodálatos gyermekeid a szemem előtt nőttek fel. Kincsként fogom őrizni ezeket a pillanatokat.

Michael Lammer, Marco Chiudinelli, Severin Luethi, Roger Federer és Stan Wawrinka

Fotó: AFP

Csodálattal figyeltem az évek során, ahogyan képes voltál egyszerre figyelni a teniszre, a barátaidra, az üzleti ügyeidre, a családodra, és legfőképpen arra, hogy mindig mosoly üljön ki az arcodra. Minden területen helyt álltál.
A tenisz iránt táplált szenvedélyed továbbra is példaképpé tesz, ezen nem változtat a visszavonulásod. Örömmel tölt el, hogy továbbra is találkozhatom olyan emberekkel, akiket a Te karriered inspirált.
Soha nem feledem az együtt töltött éveket, a személyedben a legkedvesebb, kiemelkedően nagylelkű, pozitív kisugárzástól duzzadó, vidám embert ismertem meg.
Végül pedig tudd, hogy szeretlek Téged és a családodat, köszönöm, hogy mindig számíthattam rád.”
https://i.eurosport.com/2022/10/01/3462958.jpg
Severin Lüthi mindenki másnál közelebbről követhette Roger Federer elképesztő karrierjét, az évek során pedig meglátásaival újabb sikerekhez segíthette honfitársát. A 46 esztendős szakember 2007 óta tartozott RF stábjához, mindemellett pedig a svájci Davis Kupa—csapat kapitányaként is dolgozhattak együtt. Lüthi ott volt, amikor a Federer-Wawrinka páros olimpiai aranyérmet nyert 2008-ban Pekingben, valamint, amikor ugyanez a páros segítette Svájcot története eddigi egyetlen DK-sikeréhez 2014-ben, Lille-ben.
Lüthi ezen kívül az állandósságot is képviselte Federer stábjában, hiszen mellé érkezett Stefan Edberg 2014-ben, majd a svéd távozásával Ivan Ljubicic 2016-ban.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy Federer-szintű játékosnak mi újat tudhatott mondani hétről hétre az edzéseken a jelentősebb teniszkarriert maga mögött nem hagyó Lüthi? Nos, ebben a tekintetben is maradandót alkotott a 20-szoros Grand Slam-győztes, minderről ugyancsak Lüthi vallott egy néhány napja az ATP hivatalos honlapján megjelent írásban:
“Sokan kérdezték tőlem, hogy mégis mi újat tudok mutatni egy olyan srácnak, mint Roger? Az a helyzet, hogy ő minden egyes nap nyitott volt arra, hogy újat tanuljon, mindig, minden körülmények között a fejlődés volt a célja. Edzőként az is volt a feladatom, hogy ébren tartsam a koncentrációját, hogy ne merüljön a dolog csupán gyakorlatok ismétlésébe. Persze vele, ez könnyű volt.”
Nitto ATP Finals
A 2022-ben látott volt a “Djokovic light” – figyelmeztet Goran Ivanisevic
22/11/2022 - 10:42
Tenisz
Federer megkönnyebbült a visszavonulása óta: „Nem vagyunk gépek”
20/11/2022 - 10:31