Túlzás nélkül állítható, hogy teniszrajongók milliói várják, köztük bőven olyanok is, akik nem Federer-fanok, hogy a dohai ATP-tornán több mint egyéves kihagyást követően a svájci legenda visszatérjen a Tourra. Azt követően, hogy 2020 januárjában Novak Djokovic ellen az elődöntőben búcsúzott az Ausztrál Openen, két térdműtét, néhány Instagram 

videó 

és mindenek feletti óvatosság jellemzi leginkább a jó eséllyel utolsó szezonjának nekivágó Federert. A 20-szoros Grand Slam-győztes legenda 2021 augusztusában tölti be a negyvenedik életévét, a pályán nyújtott teljesítményét elnézve most már hosszú évek óta merül fel a kérdés vele kapcsolatban: vajon meddig játszik még?


Arra most nem térnénk ki, hogy egy Federer szintű klasszist, aki saját sportágában tényleg mindent elért, amit lehetett, vajon mi motivál még arra, hogy négy gyerek és a negyedik iksz küszöbén, bő egy évet kihagyva is a teniszpályán izzadjon? Fejtegetés helyett inkább rögzítsük a tényt: játszik még, és vélhetően az utolsó dobásra készül. Idei célkeresztjében két fő helyszín van: Wimbledon, ahol mintegy hattyúdalként megpróbálja kilencedszer is megnyerni a “The Championship”-et, na meg persze Tokió és az olimpia. A dohai visszatérésre már jó ideje a Közel-Keleten hangoló svájci csapatának egyik tagja, Pierre Paganini erőnléti edző egy svájci lapnak nyilatkozva osztott meg pár gondolatot a felkészülésről.
„Ez a térd már sok gondot okozott neki a múltban, de az évek során kifejlesztett egyedi gyakorlatokkal mindig szabályozni tudta a terhelést.”
Australian Open
Berrettini - Monfils - Australian Open
2 PERCE
Való igaz, nem ez az első hoszabb kihagyás Federer pályafutásában. Sokak számára emlékezetes, hogy a 2016-os wimbledoni tornát követően, szintén térdsérülés miatt, abban a szezonban már nem lépett többet pályára. A 2017-es visszatérés talán még ennél is mélyebb nyomot hagyott maga után: félévnyi kihagyást követően megnyerte az Ausztrál Opent és Wimbledont, a kettő között meg behúzott még két amerikai keménypályás ezres versenyt is. Sokadvirágzását élte, s a lendület kitartott még 2018-ban is, amikor meg tudta védeni melbourne-i címét, megszerezve ezzel a huszadik GS-trófeáját. Az évek óta Federer stábjához tartozó Paganini össze is vetette a mostani kihagyást a 2016-os időszakkal:
„A legnagyobb különbség 2016-hoz képest, hogy az újrakezdésnél akkor építhettünk az izomműködésre, míg a mostani alkalommal azzal szembesültünk, hogy az izomműködést jóformán a nulláról kellett kezdenünk. Óriási aránytalanságokat észleltünk, amikor Roger újból ütőt fogott a kezébe, ami azt eredményezte, hogy a terhelést is meg kellett válogatnunk, hiszen hosszabb regenerációs idővel kellett kalkulálnunk.”

000_QN5SF.jpg

Fotó: Eurosport

Paganini kiemelte, egy az élsportban eltöltött ennyire hosszú pályafutásnak természetes velejárója egy-egy hosszabb sérülés. Federer, aki karrierje során már több mint 1500 mérkőzést játszott le, pontosan tisztában van ezzel, habitusához hűen pedig megpróbálja ezt is a pozitív oldalról megközelítve szemlélni. Az erőnléti felkészülésért felelős szakember elmondása szerint a svájci ugyancsak mérlegelt minden egyes szempontot (pro és kontra egyaránt), amikor végül a műtét(ek) mellett döntött. Az időzítése talán nem is sikerülhetett volna jobban, hiszen a 2020-as szezon nagy része a vírushelyzet áldozatává vált, amelynek következtében a ranglista számítási rendszere is megváltozott. Ennek következtében úgy is az ötödik helyen áll a világranglistán, hogy több mint egy éve nem játszott mérkőzést. Más kérdés, hogy Roger Federer állhatna akár a világranglista kétszázadik helyén is, ha a visszatéréséről lenne szó, szabadkártyájukkal egészen biztosan sorban állnának a tornák, keresve a kegyét.

Legutóbbi dohai győzelmének idején, 2011-ben

Fotó: Eurosport

Pierre Paganini nagyon óvatosan fogalmazott azokra a kérdésekre válaszolva, amelyek Federer tornagyőzelmi esélyeit firtatták az előtte álló idényre vonatkozóan. Mint elmondta, erre jelen pillanatban még igencsak korai választ adni, hiszen a kihagyás alatt a sportág és vele együtt az ellenfelek is erősebbek lettek. Ugyanakkor, a „hibát” tanítványa nyakába varrva hozzátette, ha valaki, akkor épp a svájci az, aki bizonyította már, hogy egy komolyabb kihagyást követően is vissza lehet győztesen térni a nemzetközi tenisz körforgásába. Végezetül az aktuális állapot és a sorozatterhelés jelentette akadályok leküzdése is terítékre került:
„Most abszolút hagyományos edzésmunkát végez, ha az ember ránéz, nem mondja meg, hogy több mint egy évet kihagyott. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a teniszben óriási hangsúlya van annak, hogyan reagál a teniszező teste egy-egy teljes felkészülési folyamat végén. Ezen dolgozunk már jó ideje, hiszen itt dől el, összességében mennyire végeztünk jó munkát. Roger mindenesetre szinte hihetetlen mértékben türelmes.”
Mint ismert, Roger Federer az általa korábban háromszor is megnyert (2005, 2006, 2011) dohai ATP-tornán tér vissza az ATP Tourra. 
via Ubitennis
Australian Open
Zseniális labdamenetet nyert meg Gael Monfils
2 ÓRÁJA
Australian Open
„Megőrültem egy kicsit meccs közben” – vallotta be az önmagát ostorozó Medvedev
3 ÓRÁJA