Önmagában a tehetség felismeréséhez is szükség van egyfajta tehetségre: talán épp ezért alkot ennyire kiemelkedően jó párost a 2020-as év edzőjének választott Piotr Sierzputowski és Iga Swiatek.

Sierzputowski 14 éves korában kóstolt bele először az edzősködésbe, négy évvel később pedig úgy határozott, főállásban folytatja ezt a tevékenységet. Minden azzal kezdődött húga, Alicja Sierzputowski felkészülését ütőpartnerként segítette. „A társai hozzám hasonló valakivel szerettek volna dolgozni. Ezért felkértek, amolyan mellékes melóként. Teniszeztem, mellette ott volt a suli. Szóval eleinte heti pár órányi foglalkozásért szereztem egy kis pénzt.”
„Elég korán kezdtem az edzősködést. Amikor 18 lettem, a klubnál vállaltam munkát. Eldöntöttem, hogy játékosként befejezem a pályafutásomat, mert – amint azt mindenki tudja – egy bizonyos szint felett a tenisz elég drága tud lenni a rengeteg utazás miatt.” Kettejük közül a húga bizonyult a tehetségesebbnek, így a család elsősorban őt támogatta anyagilag. Sierzputowski testvérével együtt Varsóba költözött.
Roland-Garros
Swiatek hengerelt, Osaka kiesett, az eső meg eleredt Párizsban
9 ÓRÁJA
„Varsóban az egyik helyi klubnál dolgozni kezdtem, néhány évvel később Igával is ott ismerkedtünk meg. Többnyire 14 év alatti játékosokkal dolgoztam. Akkoriban velem volt az európai rangsor 5. legjobb játékosa, szóval a lány elég ügyes volt” – mondta a fiatal edző. 2016-ban az akkor 14 éves Swiatek a Roland Garrost követően új edzőt keresett, így került képbe a 23 éves Sierzputowski, akit a varsói klub vezetője ajánlott be.
„Azt mondtam, úgy érzem, nem állok rá készen, tekintve, hogy nincs tapasztalatom a köztes tourról, mondjuk a WTA-ra való átmenetben, Iga karrierje ugyanis már abban a fázisban járt, hogy a Roland Garroson negyeddöntős volt a juniorok között. Nem nagy ugrás, onnan már nincs messze a WTA, de meg kell tenni a szükséges lépéseket. Azt válaszolták, keresnek majd mellém egy edzőt, én pedig a segédedző leszek, aki utazik, segít, ott van vele a pályán és ütöget vele.”
Csakhogy én túlságosan gyengén ütöttem. Túl gyenge voltam a pályán, ezért szereztem neki megfelelő ütőpartnereket.
Swiatek több edzőt is kipróbált, de valahogy mindig Sierzputowskinél kötött ki. „Iga és az édesapja úgy döntöttek, hogy a következő előszezonra velük maradok, és majd meglátjuk, hogyan tovább. Azóta is itt vagyok, szóval így kezdődött az együttműködésünk” – folytatta Sierzputowski. Swiatek legnagyobb junior sikereit, köztük a wimbledoni címet, már együtt érték el, majd az ITF Tourt is megjárták, ahol elegendő pontot gyűjtött a lengyel tehetség, hogy a WTA-ra kerüljön.

Iga Świątek a 2019-es US Openen.

Fotó: Getty Images

„Elég fiatal, de már most rendkívül ambiciózus” – mondta edzőjéről Swiatek. „Remek szeme van. Az életkorából adódóan lényegében együtt tanulunk.” Sierzputowski egyik legfőbb erénye az alázat és a szerénység. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy soha nem csinált személyes ügyet abból, ha további segítségre volt szükség. Ha úgy érezte, egy másik szakember nála többet tudna hozzátenni Swiatek játékához, hajlandó volt hátrébb lépni.
„Korban nincs nagy különbség köztem és Iga között. Csak kilenc év. Nem lehetek mindenben én a példakép. Ezért van szükségünk olyan emberekre a csapatban, akik tudják, mit csinálnak. Próbálom a tőlem telhető legjobb csapatot megszervezni. Nem kell, hogy pszichológus legyek, ha alkalmazhatok is egyet. Tanácsolhatom Igának, hogy fogadjon fel valakit. Ugyanez igaz az erőnléti edzőre és a fizióra is. Minden megvan, minden készen áll.”
Azt gondolom, én vagyok a legbutább ember a csapatban. Mégis én alkottam a csapatot, az én ötletem volt. Végiggondoltam, hogyan kellene kinéznie, hogyan kellene dolgozni, és a jelek szerint működik. Ennek azért örülök, mert ez az egyik legfontosabb feladata a touron lévő teniszedzőknek.
A tavalyi szezonban bemutatott fantasztikus Roland Garros-menetelést követően nehezebb dolga van a Swiatek-csapatnak. Hogy a hírnév és a győzelem nyomán érkező kötelezettségek ne tereljék el a figyelmét, Lengyelországon kívülre szervezték a felkészülés jelentős részét. Egyelőre az új ritmus is működni látszik: az Ausztrál Openen a nyolcaddöntőig jutott, Adelaide-ben pedig megszerezte karrierje második WTA-címét.
Pihenésre ugyanakkor nincs sok idő, innentől már a Roland Garros-címvédésre való felkészülésé a fókusz. Miután az előző hetekben egy kisebb edzőtábort alakítottak ki a spanyolországi Sotograndéban, ezen a héten Madridban játszik a fiatal lengyel. „Bárcsak megkönnyebbülhetnék. Habár voltak remek meccseim, Adelaide-ben sikerült nyernem is, még mindig azt érzem, hogy ez nem elég. Tudom, hogy nem jó ez így, de az agyam így működik. Magammal is meg kell küzdenem.”

Iga Swiatek megnyerte az adelaide-i versenyt 2021-ben.

Fotó: Getty Images

„Sokkal-sokkal jobb lesz, amint meg tudok nyugodni kicsit és csak a játékra koncentrálok. Mivel tudom, hogy elég jól tudok játszani, azt várom magamtól, hogy minden meccsen jól teljesítsek. Ez persze nem lehetséges, elvégre ez az első teljes évem a touron, már amennyiben nem sérülök meg vagy jön közbe valami. Most azt érzem, hogy elég nehéz váltani, megváltoztatni a játékot, alkalmazkodni a körülményekhez.”
Mindez persze része a tanulási folyamatnak, amely talán egy fokkal jobban izgatja Sierzputowskit. Az edző akár már most megelégedhetne tanítványa mostani játékával, ő azonban pontosan látja, mennyire messze van az általa elképzelt játékostól. „Az idei Ausztrál Opent követően leültünk, és nagyon izgatott voltam, hogy új dolgokat tudtunk bevezetni: ez boldoggá tett, mert messze nem vagyunk még az út végén.”
„Sokat léptünk előre a kommunikáció területén. Egyre érettebb lesz. Ebből kifolyólag más területekre tudunk koncentrálni, mint amikor junior volt. Több figyelmet tudunk fordítani a taktikára, az erőbeosztásra, dolgozhatunk azon, hogy ne csak magára, de az ellenfelére is figyeljen a pályán. Egyre tudatosabb. Lassan eljut arra a pontra, reményeim szerint két-három éven belül, amikor elérheti a tudása legjavát – onnantól kezdve egy sakkjátszma lesz, hova megyünk el.”
Úgy gondolom, az lehet élete legjobb szakasza. Meglátjuk. Remélem, hogy élvezni fogja, ám az biztos, hogy most nagyon gyorsan tanul.
Forrás: WTA
Roland-Garros
Lesz mit nézni hétfőn: Nadal, Djokovic, Bondár, Fucsovics és Balázs is pályára lép
TEGNAP 19:20
Roland-Garros
Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései
TEGNAP 14:45