A friss US Open-bajnok Emma Raducanu a közösségi médiában is népszerű. Szeptemberi Instagram bejegyzése népszerűbb volt bármelyik Federer, Djokovic vagy Osaka posztnál. Követőinek száma pedig olyan ütemben nőtt, ahogy világranglista helyezése csökkent.
Emma Raducanu a múlt hónapban történelmet írt a US Open megnyerésével, és gyorsan a WTA Tour kedvence lett. Amikor a Linz Openen hétfőn bejelentették, hogy az idei versenyen indul, a britet már „új teniszkirálynőként” emlegették.
A 18 éves játékos már most is közkedvelt témának bizonyul a pályán és azon kívül is, és a Tiffany and Co. új arcaként máris nagy hírnévre tett szert. Kétségtelenül sok minden más is vár rá. Raducanu akkor keltette fel a világ figyelmét, amikor részt vett a New York-i Met-gálán, de a kamerák akkor is elkapták, amikor Cambridge hercegnőjével teniszezett, majd őt figyelte mindenki az új James Bond-film londoni világpremierjén.
Tenisz
Djokovic kétarcú szezonja: karrierje legnagyobb sikerei közé beékelődött pár nagy pofon is
16 ÓRÁJA
18 évesen még hosszú út áll Raducanu előtt, ha be akarja biztosítani magát az élmezőnyben, de a közösségi médiában már most is nagyot üt. A Mediacells rajongói elkötelezettséget elemző cég kutatása szerint Raducanu egyik Instagram-bejegyzése több rajongói aktivitást kapott, mint bármely más teniszező a július 9. és október 1. közötti időszakban, megelőzve Roger Federert, Serena Williamst, Naomi Osakát és a többi teniszezőtársát.
A Mediacells megvizsgálta a világ vezető teniszezőinek Instagram-posztjait ebben a közel három hónapos időszakban, és megállapította, hogy Raducanu szeptember 12-i posztja több – 1,2 millió – rajongói aktivitást kapott, mint bármely más játékos bármelyik posztja ebben az időszakban.
„Emma hihetetlen rajongói elkötelezettségének kulcsa az a természetesség és gyermeki ártatlanság, ami sok posztjában rejlik, és ami elérhetővé és hitelessé teszi őt” – mondta Brad Rees, a Mediacells vezérigazgatója és társalapítója a Tennis Majorsnak. „Még a Flushing Meadows-ban aratott győzelme is mesterkurzusa volt a hitelességnek, ami rezonált a kortársaira és az idősebb közönségre, mivel mindketten felismerték az őszinte örömöt az egyszerű posztjában."
https://i.eurosport.com/2021/10/10/3234759.png
https://i.eurosport.com/2021/10/10/3234760.png

Kétmillió Instagram követő három hónap alatt

Amikor júniusban elkezdődött Wimbledon, Raducanu a 338. helyen állt a világranglistán, és bár sokan tudták, hogy nagy tehetség, kevesen gondolták volna, hogy ekkora hatást ér el, mint amekkorát elért. Azzal, hogy Wimbledonban eljutott a negyedik fordulóig, hirtelen mindenkinek a nappalijában termett, és már a 150. helyen állt a világranglistán.
A Social Blade elemzőcég szerint Raducanu Instagram-követőinek száma a június 21-i 10,310-ről 388,692-re nőtt a wimbledoni verseny végére. A US Open kezdetére 411 ezerre nőtt, de két hét múlva, mire megszerezte első Grand Slam-címét, már több mint 2,1 millió Instagram-követője volt.
„A játékos-influencerek trendje gyorsan növekszik: a futball- és kosárlabda-sztárok, mint Ronaldo, (Lionel) Messi, Neymar és LeBron James, együttesen közel 900 millió követőt vonzanak az Instagramon, ami tízszerese a Super Bowl legnagyobb nézettségének" – mondta Rees.
„Emmának még van hova fejlődnie, mielőtt belépne ebbe a kategóriába, de a méret nem mindig minden. Az elköteleződés a király, és ahogy a Mediacells 'Player Influencers Most Engaging Posts' (játékos-influenszerek legvonzóbb posztjai) táblázatából is látható, ebből a szempontból az elmúlt negyedévben ő az első számú teniszező, megelőzve Novak Djokovicot, Naomi Osakát és Roger Federert – szóval a jövő nagyon fényesnek tűnik.”
Mivel Raducanunak kínai édesanyja és román édesapja van, ez nagy lehetőség arra, hogy minél több piacon legyen ismert a neve. A US Openen szerzett győzelme után a kínai kormány is ünnepelte a származása miatt.
A sportcsillagok és a közösségi média kapcsolata azonban kényes kérdés.
A játékosok szeretik, mert így közvetlenül kapcsolatba léphetnek a rajongóikkal – ahogy Raducanu is tette, amikor mandarinul beszélt -, de a hátránya az a szörnyű bántalmazás, amit egyesek kapnak; az Osaka, Serena Williams és más, nem fehér játékosok ellen irányuló rasszista reakciók, az online zaklatások és a szerencsejátékosok dühe, akik azért bosszúsak, mert nem jött be a tétjük. Ezt a frusztrációt hajlamosak a játékosokon levezetni.

A közösségi média nem mindig egészséges környezet

Ahogy Roger Federer a brit GQ magazinnak nemrégiben adott interjújában rámutatott:
Minden 10 kedves kommentre mindig jut egy negatív komment, és persze az az, amire az ember fókuszál. Ez egy szörnyű helyzet.
Raducanu ritka érettségről tett tanúbizonyságot a pályán a US Openen, ahol zsinórban 10 meccset nyert, és ezzel ő lett az első selejtezős, aki valaha Grand Slam-tornát nyert. De a pályán kívül is ez volt a helyzet: a torna nagy részében átadta a telefonját a csapatának, hogy ne zavarja meg a figyelmét.
Federer azt mondta, nem tudja, hogyan birkózott volna meg vele, ha a közösségi média a pályafutása első 10 évében is jelen lett volna. Az Instagram nem a gyűlölködők szokásos platformja – a legtöbb ilyen a Twitteren és a Facebookon keresztül érkezik -, de azért érdemes megjegyezni, hogy bár Raducanu Instagram-kommentjeinek túlnyomó többsége – ahogy Osakáé, Federeré és Serena Williamsé is – pozitív, mindig akad egy-két negatív, néha több is.
https://i.eurosport.com/2021/10/10/3234762.png
https://i.eurosport.com/2021/10/10/3234764.png

A WTA segít a játékosoknak elkerülni a bajt

A WTA egy e-mailben közölte a Tennis Majors-szal, hogy szorosan együttműködik a játékosokkal, hogy felvilágosítsa őket a közösségi média veszélyeiről.
„A játékosok biztonsága a WTA első számú prioritása. A WTA több éve dolgozik azon, hogy a játékosokat oktassa és tanácsokkal lássa el ebben a kérdésben, mivel az érintett játékosok száma folyamatosan növekszik, és ez egy olyan fontos kérdés, amelyet nagyon komolyan veszünk. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttműködjünk a közösségi médiavállalatokkal, sürgetve őket, hogy találjanak módot arra, hogy a platformok a tapasztalatok, az információk megosztásának, és a véleménynyilvánításnak a helyévé váljanak, ne pedig a zaklatás és/vagy az egyénekkel való visszaélés platformjává.
A WTA a Theseus kockázatértékelő és -kezelő céggel fennálló kapcsolatán keresztül speciális értékelést, útmutatást, védelmet, forrásokat és támogatást nyújt sportolóinknak, ha online zaklatással találkoznak.
A Theseus és a WTA együttműködik a közösségi médiaplatformokkal, hogy indokolt esetben bezárják a fiókokat, és adott esetben értesítik a helyi hatóságokat. A Theseusszal való együttműködés lehetővé teszi a WTA és a játékosok számára, hogy a legmegfelelőbb intézkedéseket tegyék meg, miközben a WTA játékosok biztonságban tarthatják a közösségi média fiókjaikat, és használhatják azokat arra, hogy kommunikáljanak és megosszák rajongóikkal az izgalmas csúcspontokat, történeteket és híreket."
Forrás: tennismajors.com
Davis Cup
A horvátok nyerték a balkáni szuperrangadót, Djokovicék a pároson véreztek el
TEGNAP 21:41
Australian Open
Djokovic lehet az oltásellenesek plakátfiúja, ha kihagyja az Ausztrál Opent
TEGNAP 11:45