Maria Sakkari legyőzte Naomi Osakát a Miami Open negyeddöntőjében megszakítva ezzel a japán lány több, mint egyéves veretlenségi szériáját.
Rég élt át olyasmit Osaka, amit a szerdai, 6:0, 6:4 arányban elvesztett meccsén. A négyszeres Grand Slam-bajnok legutóbb ugyanis tavaly februárban szenvedett vereséget. Nagyon nem érezte ugyanis a saját ritmusát, és nem találta a fogást ellenfelén. A mérkőzés utáni interjúban azonban, ahogy mindig, most is őszinte volt, és sok mindent elárult arról, hogyan érintette ez a vereség, de kitért a közelgő salakszezonra is.
Kérdezték természetesen arról, milyen tanulságokat tud levonni a Sakkari elleni vereségből, és hogy számított-e arra, hogy ennyire nehéz dolga lesz.
Australian Open
Mindent nem lehet megfogni! Badosa harcos pontja a hálónál
EGY ÓRÁJA
„Egyelőre nem tiszta még minden a fejemben” – kezdte Osaka. „Úgy értem, játszottunk már néhányszor, úgyhogy tudtam, hogy nagy harcos, ahogy azt is, hogy nehéz meccs vár majd rám. Ugyanakkor nehéz is erre mit mondanom, mert szerintem nem játszottam jól az egész tornán, valahogy nem találtam a ritmust és nem okozott örömet a játék. Mentálisan nagyon nehéz, ha olyankor kell minőségi ellenfelek ellen játszanod, amikor te magad alacsony színvonalon teniszezel.”
Azt gondolnánk, ha valaki több mint egy éven át veretlen tud maradni, az szinte el is felejti, milyen érzés kikapni. Osaka azonban elmondta, hogy ez egyáltalán nincs így.
„Egy picit hasonló az érzés, mint amikor Coco Gaufftól kikaptam a tavalyi Ausztrál Openen. Ugyanakkor más is volt ez a meccs, mert szerintem most rosszabbul játszottam, viszont sokkal jobban tudtam küzdeni. Ebben legalább előreléptem. Nagyon fontos ugyanis, hogy amikor nagyon nem megy a tenisz, akkor is akard megtalálni a győzelemhez vezető utat. Most ezt gyakorlom. Remélhetőleg nem lesz sok ilyen vereségem, de minél többször történik velem ilyen, annál többet tanulok belőle.”
Jön a salakszezon, amely borításon eddig nem igazán volt eredményes. Izgatottan várja a felkészülést, és bízik benne, hogy sokat tanul majd edzőjétől, Wim Fissette-től.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

„Nagyon szeretnék végre salakon is tornát nyerni. Wimtől sokat tanulhatok majd arról, hogy kell jól teniszezni ezen a borításon. Mindketten izgatottan várjuk a közös salakos munkát. Sőt, az egész csapat, beleértve Yutakát (Nakamura), az erőnléti edzőmet is. Egy kicsit most szomorú vagyok a csapatom miatt, hisz nyár óta, amióta együtt dolgozunk Yutakával, nem szenvedtem vereséget. Szerencsére azonban ők maximálisan támogatnak engem.”
Naomi úgy véli, a világelsőség visszaszerzésének lehetősége akarva akaratlanul is nyomást helyezett rá. A salakszezon akár még jól is jöhet neki, hisz újra teher nélkül teniszezhet.
„Salakon és füvön mindenképpen szabadabbnak érezhetem majd magam, hisz azokat a borításokat még csak tanulom. A ranglista jó ideig nem igazán foglalkoztatott, de aztán valaki rákérdezett, és utána csak elkezdtem agyalni rajta. Úgyhogy igen, lehet, hogy belül éreztem egy kis nyomást magamon. Ezt is meg kell tanulnom, hogy a nekem feltett kérdések ne befolyásoljanak ilyen szinten.”
Osaka kitért ellenfelére is, aki szerinte kifejezetten sokat fejlődött az utóbbi időben.
„Feltűnt, hogy Maria nagyon jól fogad. Szerintem egész jó második szervákat ütöttem, de azok semmiféle gondot nem okoztak neki. Nagyon atletikus is, és összességében egy remek játékos.”

Naomi Osaka Miamiban

Fotó: AFP

A pályán kívüli tevékenységeiről, a számára fontos ügyek melletti kiállásról is kérdezték. Az Egyesült Államokban ugyanis éppen zajlik a per George Floyd meggyilkolásának ügyében.
„Igen, nyomon követem az eseményeket. Minden nap történik valami, ezért igyekszem is képben lenni. Itt Miamiban azért elsősorban a teniszre próbáltam meg koncentrálni, nem akartam túlságosan bevonódni a történésekbe. De most lesz időm, úgyhogy még többet foglalkozom majd az üggyel.”
forrás: Tennis Majors
Australian Open
Telibe lőtte a labdaszedő srácot Kecmanovic az Ausztrál Openen
2 ÓRÁJA
Australian Open
Monfils sima szettben győzte le Garint
2 ÓRÁJA