Sam Querrey októberben a szentpétervári tenisztornán pozitív koronavírus-tesztet produkált, majd feleségével és hét hónapos kisfiával magánrepülőgépre szálltak, és engedély nélkül elhagyták Oroszországot. Az amerikairól hónapokon át semmiféle információ nem érkezett, az ATP is csak január elején hozta nyilvánosságra a Querrey ellen folytatott vizsgálat eredményét, melynek értelmében felfüggesztett pénzbírsággal megúszta a játékos. Querrey egy friss interjúban elárulta, miért döntött a szökés mellett.


Furcsa közjáték kísérte az októberben megrendezett szentpétervári 500-as tenisztornát. Sam Querrey és felesége pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, majd a karantént megsértve megszöktek szállásukról, és magánrepülőgéppel elhagyták Oroszországot. A nyilvánosság számára akkor nem derült ki, hogy végül hol kötöttek ki, a sajtóban arról számoltak be, hogy egy közeli országba repültek, ahol a beutazáshoz nem szükséges negatív COVID-teszt.
Querrey távozását azzal magyarázták, hogy tünetek esetén állami kórházba kellett volna vonulnia Oroszországban, kisfiát pedig külön helyezték volna el. A torna szervezői ezt cáfolták, ők arról beszéltek, hogy magánapartmanba akarták szállítani a családot. Az ATP vizsgálta Querrey ügyét, végül felfüggesztett pénzbírságot róttak ki rá, eltiltást nem kapott, és amennyiben a következő hat hónapban nem szegi meg a járványügyi előírásokat, a büntetést sem kell kifizetnie. Az ATP az enyhe szankciót azzal magyarázta, hogy Querrey előélete makulátlan, korábban sosem szegett meg szabályt. Az amerikai teniszező a Sports Illustrated-nek mondta el saját verzióját a történtekről.
Tenisz
Még a bíró sem tudta megállítani a mexikói hullámot Zverevék meccsén
6 PERCE
A szervezők állítják, hogy nem akarták kórházba küldeni az Oroszországból megszökött koronavírusos teniszezőt | Eurosport
Sam Querrey azt követően, hogy pozitív koronavírus-tesztet produkált, feleségével és nyolc hónapos kisfiával együtt engedély nélkül elhagyta Oroszországot, és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik. A szentpétervári torna szervezőinek állítása szerint, magánapartmanba akarták szállítani az amerikait, aki nem volt hajlandó hotelszobájába beengedni az orvosokat. Egy amerikai teniszező pozitív koronavírus-tesztet produkál Oroszországban.
„Azután, hogy a teniszélet az Egyesült Államokban visszatért, lényegében minden tornán akadt egy-két ember, aki megfertőződött a COVID-19-cel. Ezeket az embereket szállodában 10-14 napra karanténba helyezték a helyi előírásoktól függetlenül, utána mindenki mehetett, amerre látott.
A torna kezdete előtti héten, szerda este érkeztem meg a feleségemmel és a kisfiammal Szentpétervárra. Csütörtök reggel felkeltünk, lementünk, megcsináltuk a COVID-tesztet a szállodában, a nap folyamán megkaptuk az eredményt, ami negatív lett, és azt mondták nekünk, hogy jöjjünk vissza négy nap múlva újabb tesztet csináltatni.
Szóval vasárnap, mielőtt a torna elindult volna, a feleségem és én lementünk, és csináltattunk egy újabb COVID-tesztet. Ezután elmentem edzeni, a feleségem a szobában maradt a fiunkkal. Vasárnap délután kaptam egy hívást a hölgytől, aki a COVID-tesztek elvégzéséért felelős, hogy pozitív lett a teszteredményünk, le kell menjünk egy újabb tesztet csináltatni, hogy biztossá váljon, hogy pozitív az eredmény. Semmi gond. Lementünk, csináltunk még egy tesztet, és visszamentünk a szobánkba" - vázolta fel a 33 éves teniszező.
Querrey elmondása alapján pár órával később újra hívta őket a tesztekért felelős hölgy, és megerősítette, hogy a megismételt tesztek is pozitív eredményt hoztak, a családnak a szobában kell maradnia, valaki felveszi velük a kapcsolatot, hogy mi a további teendő. Az amerikai teniszezőnek ezzel nem is volt gondja, tudta, hogy ez a protokoll, úgy gondolta, két hétig a hotelszobában lesznek karanténban.

SamQuerrey.jpg

Fotó: Eurosport

Állítása szerint két napon belül érkezett a hidegzuhany, mikor este 8-kor kapott egy hívást az ATP egyik supervisorától, aki arra figyelmeztette az amerikait, hogy nem maradhatnak tovább a szállodai szobában,két orvos fogja felkeresni a családot, az egyik őt és a feleségét vizsgálja meg, a másik a csecsemőt. Ők döntik el, hogy vannak-e tüneteik, vagy sem, ha vannak, akkor minimum két hétig kórházba kell vonulniuk.
„Kihangosítva telefonáltam, a feleségem elkezdett pánikolni. Nyilvánvalóan nem voltam boldog, mert biztonságban éreztük magunkat a hotelszobában. És akkor most kijön két random orvos? Kik ezek az orvosok? Fogalmam sem volt, kik ők, milyen kórházból jönnek, mi folyik itt. És válaszokat sem kaptam” 
- mondta el az amerikai.
Querrey hozzátette, hét hónapos fiának épp kijöttek a fogai, ezért volt egy kis láza. Feleségével attól féltek, hogy az orvosok azt állapítják meg, hogy a picinek tünetei vannak, és elválasztják a családtól.
„Abban a pillanatban nagyon kényelmetlenül éreztem magam. Nem is említve, hogy este 10 óra volt, úgyhogy meg is mondtam a supervisornak, hogy nem engedem be az orvosokat vasárnap este 10-kor a szobába, a gyerek alszik, nincsenek tüneteink, mindannyian rendben vagyunk.”
Querrey ezután felhívta ügynökét, akivel közösen az ATP-hez fordultak, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre. Az amerikai nem értette, miért kell elhagyniuk a szállodai szobát, miként az sem tetszett neki, hogy ismeretlen orosz orvosok döntik el, hogy két hétig kórházba kell-e vonulniuk Oroszországban. Querrey elérte, hogy a doktorok ne este 10-kor, hanem másnap reggel 10-kor vizsgálják meg a családot. De mire az orvosok megérkeztek, addigra már rég elhagyták az országot.

Querrey-RolandGarros.jpg

Fotó: Eurosport

Az amerikai hajnalban távozott a szállodából, magánrepülőgépet bérelt, és a korábbi spekulációkkal ellentétben nem egy Oroszországgal szomszédos országba szökött át, hanem Londonba repült. Családjával együtt egy Airbnb-ben töltötte a következő két hetet.
A járvány rengeteg sportágat lehetetlenített el az elmúlt hónapokban, számos eseményt kellett törölni, a teniszszezon azonban a visszatérés után viszonylag zökkenőmentesen zajlott le. Felmerül a kérdés, Querrey miért vitte magával egész családját, mikor a játékosok tisztában voltak vele, hogy a jelenlegi helyzetben bármikor karantén alá helyezhetik őket, és az adott hatóságok járványügyi előírásai is befolyásolhatják, hogy mi történik pozitív teszt esetén.
„Az volt az eredeti tervem, hogy játszom a Roland Garroson, Szentpéterváron, Kölnben, Bécsben, és utána Párizsban, úgyhogy ez egy olyan hét-nyolc hetes út lett volna. Van egy párhónapos kisfiam, és nem akartam ilyen sokáig távol lenni a feleségemtől és a fiamtól, ők sem akartak ilyen sokáig nélkülem lenni, úgyhogy velem jöttek. Tudtuk, hogy megvan a kockázata, hogy megfertőződünk koronavírussal, és azt is, hogy az a szabály, hogy két hétig karanténba kell vonulnunk a szállodában, ezzel nem is volt problémánk. Nem arról van szó, hogy mi voltunk az egyetlenek, más játékosok is magukkal vitték a feleségüket és a gyereküket. A tenisz így működik. Tisztában voltunk a kockázatokkal, de arra nem gondoltunk, hogy a hotelszobában történő karanténon túl más is várhat ránk” - védte meg döntését Querrey.
Roland Garros
Bondár Annáék játék nélkül jutottak tovább párosban, Gálfi Dalmáék ellen játszanak legközelebb
15 PERCE