Bianca Andreescu két évvel ezelőtt valósággal berobbant a női tenisz legszűkebb elitjébe, merész, mégis gondolkodós teniszével bajnokok sorát győzte le. Sérülései miatt az előző évet kénytelen volt kihagyni, éppen ezért most nem a Grand Slam-győzelem körül járnak a gondolatai. Már azzal is megelégedne, ha újra a pályán lehetne és élvezhetné a teniszt.


2019 egyik legnagyobb felfedezettje kétségtelenül Bianca Andreescu volt. A kanadai tehetség már a januári versenyeken megvillantotta a benne rejlő potenciált, az igazi szenzációt azonban az Indian Wells-i menetelésével és győzelmével okozta. Bár egy vállsérülés miatt hónapokat kénytelen volt kihagyni, nyár végén ismét bombaformában játszott, megnyerte a hazai rendezésű Rogers Cupot, majd a US Opent is besöpörte. A döntőt ráadásul úgy nyerte meg, hogy a stadionban jóformán mindenki Serena Williamsnek szorított.
"5:5-nél úgy voltam vele, hogy mindent beleadok, csak hogy elhallgattassam a közönséget. Iszonyú hangosak voltak. Ez is végigfutott rajtam miután sikerült nyernem. Ahogyan a pályán feküdtem, végiggondoltam mindazt a rengeteg meghozott áldozatot, a sérüléseket, hátráltató tényezőket és kihívásokat, amelyeken keresztülmentem, hogy eljussak odáig. Hirtelen mindez egyszerre csapódott le bennem" - mondta a kanadai a döntőről, amelyben talán az volt a legnagyobb dolog, hogy sikerült Williams feltámadására reagálnia.
Roland Garros
Bondár Annáék játék nélkül jutottak tovább párosban, Gálfi Dalmáék ellen játszanak legközelebb
5 PERCE
Bianca Andreescu: A világot letipró 18 éves kislány, akitől minden teniszező tanulhatna | Eurosport
Mindegy, mi az eredmény, bárhonnan vissza lehet jönni. 5:0, 3:0, akár 6:0. Bármi lehetséges, ma ezt bebizonyítottam. Ha nagy akarsz lenni, nagyot kell álmodni. Egy tizennyolc éves kislány szavai, aki ugyan költői túlzásnak szánva követte el azt a technikai málőrt, hogy 6:0-ról is képesnek tartja magát visszajönni (végülis tie-breakben még lehet is), ám Steve Tignor erre rávágta, hogy ha valakit képesnek tart még erre is, akkor az Bianca Andreescu.
Fantasztikus idényét követően ott lehetett az év végi WTA-vb-n is, ahol súlyos térdsérülést szenvedett, és idő előtt véget ért számára a torna. Andreescu térde nem gyógyult meg 2020-ra sem, így aztán előbb az Ausztrál Opentől, majd Indian Wellstől is kénytelen volt visszalépni. Az eredendően pár hetesnek jósolt pihenőből több mint egy év lett, a kanadai a teljes 2020-as évet kihagyta, ami azért is lehet aggasztó, mert rövid pályafutásában ez már a második szezon volt a 2018-as után, amit egy az egyben kiült.
"Nem szívesen időzöm azzal, hogy a sérüléseim részleteiről meséljek, de ez is része a sportolói létnek. Időnként előfordulnak a sencsenihez hasonló esetek, persze azért le kellett ülnöm a csapatommal, hogy átbeszéljük, miért történt meg. Arra gondoltunk, hogy a hibás tervezés eredménye is lehet. Igyekszem megelőzni ezeket, amennyire csak lehetséges, és remélhetőleg a jövőben nem arról fogok interjúkat adni, hogy sérült vagyok" - folytatta a kanadai, aki a térdproblémái mellett lábsérüléssel is bajlódott.
Helyzetét ráadásul a világjárvány és a kanadai korlátozó intézkedések is nehezítették.
"Nekem is voltak rosszabb napjaim, mint mindenki másnak. Volt, hogy csak ültem az ágyamon és sírtam, mert semmit nem tudtam csinálni."
Ha minden jól megy, Ausztráliában már újra élvezhetjük Andreescu ötletes és vagány teniszét, és jó ideig nem kell a sérüléseiről hallanunk. Azt mindenesetre nem mondhatjuk, hogy a szerencse mellé szegődött volna, hiszen az edzője pozitív koronavírus-tesztet produkált, így a kanadai is egyike volt annak a 72 teniszezőnek, akik a szigorított karanténba kerültek. Talán az érintettsége is szerepet játszott abban, hogy Andreescu nem panaszkodott a körülményekre, és próbálta a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.
Hét dolog, amire külön büszke lehet Bianca Andreescu a US Open-győzelme után | Eurosport
Szombat este folytatódott Bianca Andreescu mesébe illő menetelése, miután a kanadai tehetség (mostantól inkább bajnok) két játszmában, időnként félelmetes mentális erőt mutatva legyőzte Serena Williamset. Már ezzel a tettel örökre beírta magát a US Open és a tenisz történelemkönyveibe, ám akad még néhány eredmény, amire büszke lehet a megnyert döntőt követően.
Az mindenesetre sokat elmond a helyzetéről, hogy sokkal szerényebb célkitűzésekkel vág neki az idénynek. Miközben a US Open-menetelése során azt képzelte maga elé, hogy megnyeri a versenyt, most azzal is megelégedne, ha csak újra teniszezhetne. "A karantén alatt elképzeltem, hogy a pályán vagyok és teniszezem, ugyanolyan érzéseim vannak, érzem az ütéseket. Ilyesmiket. Tanulmányok vonatkoznak arra, hogy a képzelettel végzett munka, ha helyesen csinálják, legalább annyira jól működik, mintha a pályán lennénk. Ez elég durva."
A kanadai emellett egy rég elfeledett hobbit is felfedezett a bezártság alatt, újra elővette a Call of Duty nevű játékot, amit hét évvel ezelőtt azért hagyott abba, mert túlságosan időigényesnek bizonyult.
"A gyilkolás/halál mutatóm sokkal jobb volt akkoriban" -
jegyezte meg.
"A mostanit el sem merem mondani."
Andreescu felkészülésében a meditációnak is nagy szerepe van, bár kezdetben kételkedett a hatékonyságában. "Nem igazán voltam oda ezért a hippi cuccért, hogy úgy mondjam. Anyukám kitartóan letette az ágyam mellé ezeket a könyveket. Eleinte nem olvastam őket, de aztán láttam, anya mennyire kiegyensúlyozott. Már korán észrevettem, hogy állandóan boldog, és hogy időnként a kertben ült egyedül meditálva. Összeraktam a kettőt, és arra gondoltam, talán ezek a könyvek tényleg segítettek neki, és nem csak hazugság volt."
Teljességgel kiszámíthatatlan, mire lehet számítani a fiatal kanadaitól. Amikor legutóbb egyéves szünet után tért vissza a profik közé, kis túlzással végigverte a fél világot, ám akkor egy picit nyugodtabb helyzetben készülhetett az idényre. A céljai mindenesetre egyszerűsödtek. "Tudom, hogy több mint egy éve nem játszottam, amit kimondani is őrület, de hát ez a valóság. Fogalmam sincs, hogy mit várjak magamtól az első versenyemen. Egyszerűen csak szeretnék ott lenni és jól érezni magam. Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a pályára."
via Guardian
Roland-Garros
Sloane Stephens - Diane Parry - Roland-Garros
35 PERCE
Roland-Garros
Nadal ismét elvarázsolta a párizsi közönséget a játékával - videó
2 ÓRÁJA