Sebastian Korda kiválóan kezdte a 2021-es idényt, Delray Beachben döntőt játszott. Ezt követően viszont - némi meglepetésre - úgy döntött, kihagyja az Ausztrál Open selejtezőit és a teljes ausztrál túrát, hogy inkább az európai Challengereken gyűjtse a pontokat. Döntését a Quimperben elért tornagyőzelem igazolta, amellyel a top 100-as határt is sikerült áttörnie. Az amerikai teniszezővel a 

Tennis Majors

 készített interjút.


Gratulálunk a nagyszerű hetedért.


Elég kemény volt, főleg az elején. Az első fordulóban meccslabdákat hárítottam (Tristan Lamasine ellen) és két olyan ellenfelem volt, akik hihetetlenül játszottak az első két körben. Utána kezdtem el jobban érezni magam és igazán jól teniszezni.
Tenisz
Húsz Grand Slam-meccs, amitől hátast dobtunk 2022-ben - Salakblog Évértékelő Podcast
14 ÓRÁJA

Delrayben döntőztél, Quimperben nyertél, szóval kijelenthetjük, hogy nagyszerűen indult az év. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy a terv, miszerint kihagyod az Ausztrál Opent, elég jól működött.


Egyértelműen. Leültem a csapatommal, hogy végigvegyük a menetrendet, és arra jutottunk: ez a legjobb megoldás a fejlődésem szempontjából. Arra gondoltunk, hogy sok meccsem lehet Delrayben, majd az európai Challengereken. Nagyszerű terv volt, örülök, hogy kitartottunk mellette.

Figyelembe véve a formádat, nehéz volt kihagyni Ausztráliát?


Egyértelműen nehéz volt. Ugyanakkor nem voltam kibékülve mindennel. Úgy döntöttem, jobban járok, ha maradok Amerikában, majd utána Európába utazom, ahol hat-hét Challengert szerveznek egymást követően. Ez sok verseny, sok lehetőség, hogy jól teniszezzek.

Amikor azt mondod, nem voltál mindennel elégedett, a karanténra és a Covid-19-re utalsz?


Igen, és különösen az utazás részére. Láthattuk, mennyire nehéz helyzetbe kerültek azok, akik fertőzött személlyel utaztak egy gépen. Különösen egy olyan év elején, amelynél hosszabb volt az előszezon - most három hónapunk volt, miközben máskor inkább egy szokott lenni. 14 napnyi hotelszobás karantént követően lényegében mindent újra kellett volna kezdeni. Ezt nem igazán szerettem volna.

Most már top 100-as játékos vagy (88.). Mennyire nagy eredmény ez a pályafutásodban?


Az idény elején is szuperközel voltam, majd Delrayben nagyszerű hetem volt, és igyekeztem arra építve haladni tovább. Az biztos, hogy a top 100-ról álmodoztam egész életemben, rettentő boldog vagyok, hogy a héten sikerült elérnem.

Nagyon korán sikerült ezt teljesítened.


Igen, hosszú út vezetett idáig. Két-három évvel ezelőtt még csak a Future-tornákat jártam. Ugyanakkor ezt az utat nem cserélném le semmi másra, sokat jelent, hogy itt, Quimperben sikerült elérnem, ráadásul a győzelmet is megszereztem. Különleges hét volt, és már a helyszín is különleges nekem.

Múlt héten a nővéred, Jessica megnyert egy golfversenyt, míg a másik nővéred, Nelly a harmadik lett. Most már a teljes családodról elmondható, hogy sikerült top 100-ba jutnotok a magatok területén, sőt, ennél sokkal magasabbra is. Segít, hogy ilyen családi génekkel és háttérrel rendelkezel?


A szüleim elképesztően támogatóak voltak, kezdve azzal, ahogyan gyerekkorunk óta fejlesztettek minket. Hagyták, hogy különböző sportágakat próbálgassunk, számos különböző dolgot és képességet sajátítsunk el általuk. Úgy nőttem fel, hogy hokiztam, teniszeztem és golfoztam. Emellett még karatéztam is, elég aktív gyerek voltam. Ezek is segítettek, hogy azzá a teniszezővé váljak, aki ma vagyok. Hasonló a helyzet a nővéreimmel is, mindketten több sportot űztek egyszerre. Ez volt talán a legfontosabb dolog.

Úgy gondolod, hogy mások túl korán kezdenek el egyetlen sportra koncentrálni?


Igen, sokan vannak úgy, hogy három-négy éves korukban kezdenek el teniszezni, és onnantól kezdve többé-kevésbé csak azzal foglalkoznak. Én 11 voltam, amikor belekezdtem a teniszbe, nagyjából az első versenyemet is akkor játszottam. Más utat jártam be, mint a többiek. Egyértelmű, hogy nem égtem ki, és remélhetőleg így egy kicsit tovább tudok a sportban maradni.

Valószínűleg mindenki ismeri a korábbi Ausztrál Open-győztes édesapádat (Petr Korda), ugyanakkor az édesanyád, Regina Rajchrtova is topjátékos volt. Hogyan segítettek neked?


Amikor teniszezni kezdtem, az idősebb nővérem (Jessica) már profi golfozó volt. Az volt az első vagy a második idénye, és apa segített neki, caddyként kísérte, hogy ne legyen egyedül, hogy jól érezze magát. Szóval akkoriban anyával töltöttem sok időt a pályán, apa ugyanis egy, de akár hét hónapon át is úton volt. Anya fejlesztette a játékomat a mai szintre, vele építettük fel a technikámat és az ütéseimet. Ő gyakorolta rám az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb hatást.

Mennyire rivalizáltatok a tesóiddal?


Az idősebb nővéremet ritkábban láttam, mivel Jessica és köztem hét év a különbség, míg Nelly csak két évvel idősebb nálam. Barátokként nőttünk fel mind a hárman, de rivalizálás leginkább Nellyvel volt, mert általában azt csináltam, amit ő is. Hárman voltunk: én, anya és Nelly. Sok időt töltöttünk együtt, akár társasjátékkal, kirakósokkal. Sok dologban tudtunk versenyezni gyerekként.

Valahol azt olvastuk, hogy teniszben sosem kaptál ki a nővéreidtől, viszont golfban nyertél már ellenük. Igaz ez?


Valódi teniszmeccset sosem játszottam ellenük - most meg már azt hiszem, nem is nagyon szeretnének. Egy sikerrel büszkélkedhetek, volt egy születésnapi golfversenyünk, amit megnyertem. Fogalmam sincs, hogyan. Hét-nyolc éves lehettem. Szóval soha többet nem játszom ellenük.

Nemrég Andre Agassival és Steffi Graff-fal edzettél Las Vegasban. Hogy jött ez a lehetőség és mik voltak a tapasztalataid?


Beszéltem Andréval, apám hozta össze. Úgy gondolta, hogy ez nagyon király lenne. Otthon voltunk karanténban, és arra gondoltuk, jót tenne, ha mástól tanulhatnánk, másokkal is beszélnénk és elsajátítanánk tőlük ezt-azt. Elég jó viszonyba kerültünk. Egy csomószor beszéltünk az első hívásunk után. Utána Agassi megkérdezte, elmennénk-e apámmal hozzájuk az idényt követően. Két hetet töltöttünk ott vele, Steffi, az apám és az erőnléti edzőm, Mark társaságában. Sokat tanultam, sok időt töltöttünk a pályán, úgy fogadtak, mintha családtagok lennénk. Nagyon hálás vagyok, hogy egy hozzá hasonló ember a csapatomban van.

Andre is sokat tölt a pályán, vagy ezt Steffire hagyja?


Nem, minden nap ott volt velünk, de Steffivel naponta kétszer ütögettünk, elképesztő sportoló. Ijesztő, hogy mennyire jó teniszező, lehet rajta látni a tüzet, amikor pályára lép. Nagyszerű volt ezt átélni, nagy megtiszteltetés egy hozzá hasonlók teniszezővel ütögetni.

Ideges voltál?


Igen, egy kicsit tartottam tőle. Amint pályára lépett, a lábmunkája az első ütéstől kezdve csúcson volt, és azt éreztem, hogy magasabb szintre kell kapcsolnom. Csodálatosan játszott az egymás elleni meccseken, nagyon szórakoztató volt vele teniszezni.

Tavaly nagyszerűen meneteltél a Roland Garroson, a Rafael Nadal elleni mérkőzés után pedig volt egy pillanat, amikor a pólóját is elkérted. Van olyan érzés benned, hogy már azóta is nagy utat tettél meg?


Gyerekkorom óta mondogatom, hogy mindig is Nadalt csodáltam legjobban a teniszezők közül. És hogy egy Rafa elleni meccs volt az álmom a Philippe Chatrier pályán. Hihetetlen élmény volt, hogy ez összejött, és nem akartam elszalasztani a lehetőséget, hogy elkérjem a pólóját, valamint az aláírását, és megköszönjem neki, amiért inspirált engem és sok más gyereket világszerte, hogy teniszre adjuk a fejünket. A póló most is ott van felakasztva a szobámban. Olyan pillanat, amit életem végéig őrizni fogok.

Sokat tanultál abból a meccsből?


Igen, vagy 10-15 percet beszéltünk utána. Nagyon kedves és segítőkész volt. Azt mondta, megvan a játékom, hogy nagyszerű játékos legyek. Minden egyes elveszített mérkőzésből tanultam.

Mi a terved a következő hónapokra?


Elindulok még pár Challengeren, vagy ha lesz lehetőségem, hogy elinduljak valamelyik ATP-torna selejtezőjében, azt is vállalom. Utána a következő ATP-torna az acapulcói lesz, majd remélhetőleg Miami, ha megkapom a lehetőséget.

Ez egy elég jelentős év lesz, benne az olimpiával. Neked mik a céljaid ebben az évben?


Igyekszem folytatni, amit elkezdtem. Még mindig csak 20 éves vagyok, remélhetőleg még van 15 vagy annál is több évem, szóval igyekszem felépíteni a testemet és felkészíteni a nagyobb versenyekre, a nagyobb játékosok ellen, hogy tartsam velük a lépést. Igyekszem jól érezni magam és folytatni a kemény munkát.

Nem lehet könnyű ilyen jó játékkal türelmesnek maradni.


Alapvetően türelmes ember vagyok. A társak közül sokan sokkal jobban álltak, mint én pár évvel ezelőtt. Én még mindig a Future-tornákat jártam, miközben ők már a Challengereket. Most pedig Challengereken játszom, amikor mindenki ATP-tornákon vesz részt. Szóval elég sok türelmem van.

Sebastian Korda kiválóan kezdte a 2021-es évet.

Fotó: Eurosport

Gondolod, hogy van pozitívum is abban, hogy nem robbantál be korábban?


Igen, és nem cserélném el az általam bejárt utat semmi másra. Tudom, hogy kemény dolog eljutni idáig, és mennyire keményen kell dolgozni, hogy jobb játékos legyél, feljebb kerülj a ranglistán. Akárhányszor nagy tornán vagyok, azt mondanám, a legtöbb embernél jobban értékelem a lehetőséget. Mindig mosolygok, mert pontosan tudom, mennyire nehéz eljutni ezekre a nagy versenyekre.

Tekintettel a világjárványra, szerencsésnek érzed magad, hogy teniszezhettek?


Egyértelműen, hiszen vannak emberek, akik a házukat sem hagyhatják el. Rendkívül szerencsétlen dolog ami most történik, mindig is azt mondtam, hálásnak kell lennünk, hogy van egyáltalán hol elindulni. Apukám remek munkát végzett, négy versenyt is megrendezett a házunk mellett a közeli barátainkkal, csak hogy fenntartsa a versenyszellemet. Az nagyon nagy dolog volt, hálás vagyok érte. Minden lehetőségért köszönetet kellene mondanunk. Azt tudom, hogy én hálás vagyok.

Apukád teniszezik még?


Igen, amikor otthon vagyok, vele edzek. Még mindig tud. Időnként szétrúgja a seggem. Az ő ütései az egyik, ha nem a legjobbak. Csodálatos sportoló, és nem hiszem, hogy ezt valaha is elveszíti.

Mennyi idős voltál, amikor először legyőzted?


Amikor legutóbb játszottam ellene, 6:0-ra kikaptam. Nem hiszem, hogy valaha is kiáll még ellenem. De úgy gondolom, jó esélyeim lennének most. Legutóbb viszont szétrúgta a seggem, nem ismert kegyelmet.
via Tennis Majors
Tenisz
A tétlenül töltött idő döbbentette rá igazán Zverevet, mennyire fontos számára a tenisz
17 ÓRÁJA
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
29/11/2022 - 19:18