Kihasználva azt a lehetőséget, hogy ismét rengeteg teniszező van egy viszonylag jól határolható körön belül, Ben Rothenberg gyorsan végzett egy rövid felmérést azt kutatva, vajon a teniszezők hogyan viszonyulnak a koronavírus elleni vakcináció kérdéséhez.
Mindenek előtt szögezzük le gyorsan, hogy a három női, valamint két férfi játékost megszólaltató nyilatkozatcsomag korántsem tükrözi (nem is tükrözheti) a teljes WTA-, valamint az ATP-mezőny álláspontját a kérdésben. Mivelhogy azonban a megszólaltatott játékosok kivétel nélkül a sportág közvetlen elitjének tagjai, ráadásul valamennyien más nemzet képviselői, megszólalásaik komoly véleményformáló erővel bírnak. Ezen túlmenően Novak Djokovic a témában megeresztett korábbi kirohanásain kívül közvetlen játékos vélemény még nem igazán látott napvilágot a témában, így ennek pótlása manapság, amikor már több gyártó által előállított vakcina is a piacon van, mindenképpen érdekes lehet.
A több sajtóorgánumnak is bedolgozó, alapvetően magát szabadúszó újságíróként definiáló Rothenberg Miamiban tett fel néhány védőoltással kapcsolatos kérdést, melyekre Naomi Osaka, Aryna Sabalenka, Elina Svitolina, Andrey Rublev és Diego Schwartzman válaszolt. Rajtuk kívül azonban innen-onnan elcsípett nyilatkozatfoszlányokból megismerhetjük még Ashleigh Barty véleményét is.
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
6 ÓRÁJA

Támogatók: Naomi Osaka és Ashleigh Barty

Az immáron négyszeres Grand Slam-győztes, valamint huszonhárom mérkőzést számláló győzelmi sorozatban lévő japán teniszező egyértelműen pozitívan nyilatkozott a védőoltással kapcsolatban. Ahogyan a Miami torna nyolcaddöntőjét követően fogalmazott, amint jogosulttá válik rá, mindenképpen tervezi a védőoltás felvételét. Mint ahogyan azt később látni fogjuk, a többi játékostársával nem feltétlenül egybecsengő véleményében valószínűleg jókora szerepet játszik a tokiói olimpia, amelynek megnyerése Osaka egyik kimondatlan célja, a részvételhez pedig jelen állás szerint, elengedhetetlenül szükséges az oltás nyújtotta védettség. Osaka szavaival cseng egybe a (még) világelső Ashleigh Barty véleménye is, aki mint elmondta, “mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ő és családja is megkapja a vakcinát”. A női mezőny zászlóvivője vakcina tekintetében azonban egyértelműen Simona Halep, aki a Román Tenisz Szövetség február 24-i twitter bejegyzése szerint, már meg is kapta a védőoltást.

Fontolva ellenzők – Elina Svitolina, Aryna Sabalenka, Andrey Rublev

A Sabalenka kivételével Miami-ban még egyaránt versenyben lévő szláv trió, saját magunk általános megdöbbenésére, hol óvatosan, hol keményebben fogalmazva, de egyértelműen a védőoltás ellen foglal állást. Mindhármójuk reakciójában felfedezhető két visszatérő jelenség, amelyek óvatosságra intik őket: egyrészt a buboréklét, másrészt pedig az oltóanyag szerintük kétségbe vonható hatékonysága.
A világranglista ötödik ukrán teniszezőnek, elmondása szerint, lett volna már lehetősége a vakcina felvételére, barátai azonban lebeszélték róla (!). Aryna Sabalenka szintén kivárásra játszik, mint mondta, egyelőre részéről nincs meg a kellő bizalom a védőltás intézményével szemben, szeretne még egyeztetni az orvosaival. Ebből a körből ugyanakkor ő az egyetlen, aki biztosan beoltatja magát, amennyiben az a WTA touron való további részvétel egyik követelményévé válik a későbbiekben.
A Rothenberg által megkérdezett játékosok közül a legkarakánabb nyilatkozatot az az Andrey Rublev tette vakcinaügyben, aki Miamiban is parádés formát mutatva menetel, és immáron a negyeddöntőnél jár.

Ha lehet választani, hogy beoltassam magam vagy sem, biztos, hogy nem adatom be magamnak a vakcinát.

Az értelemszerűen felmerülő miért? kérdésre adott válaszában Rublev különösebb okot nem tudott bizalmatlanságának generálójaként megjelölni, azt azonban hozzátette, hogy gyerekkora óta nem kapott semmilyen védőoltást, talán ezért sem forszírozza a mostani alkalmat.
https://i.eurosport.com/2021/03/29/3020148.jpg

A különutas – Diego Schwartzman

Az ötödik megszólaltatott teniszező az a Diego Schwartzman volt, aki nyolcaddöntős szereplésével eddigi legjobb eredményét érte el Floridában. A kissé zavaros szöveget többször is ízlelgetve arra juthatunk, hogy a TOP 10-es argentin egyelőre nem tervezi a beoltatását. Mint elmondta, Argentínában ismét korlátozó intézkedéseket vezetek be a helyik hatóságok, ráadásul az oltóanyag beszerzése is döcög. A kicsit kusza nyilatkozat talán leginkább meghökkentő része az amikor Schwartzman úgy fogalmaz, “nem szereti a vakcinákat”. Néhány órával Rothenberg tweetjét követően valószínűleg Schwartzman is érezte, hogy pályafutása során nem ez az angol nyelvű megszólalása volt a legjobb. Kozmetikázva kicsit a helyzetet ezért saját Twitter falán posztolt egy üzenetet, amelyben leszögezi: be fogja magát oltatni, amint rákerül a sor, azonban semmiképpen sem hamarabb, mint a családtagjai, vagy azok, akiknek nála sokkal inkább szükségük van a védelemre. A tweetben az argentin hozzáteszi, az angol nyelv nem az erőssége, ezért is posztol most anyanyelvén, hogy eloszlassa a kételyeket.
A mezőny megkérdezett csekély hányada tehát erősen az oltást ellenzők, de minimum azt fenntartásokkal kezelők táborát erősíti. Ahogy azonban az oltási programok világszerte haladnak, úgy várhatóan záros határidőn belül a profi sportolóknak, köztük a teniszezőknek is nyilatkozniuk kell a kérdéssel kapcsolatban. Ami a két világszervezetet illeti, mind a WTA, mind pedig az ATP kiadott egy-egy közleményt a témában. Mindkét szövegben közös, hogy a szervezetek támogatják a védőoltások alkalmazását, és erre felhívják a játékosok figyelmét. Amíg azonban a WTA írásban is leszögezi, hogy nem kívánja kötelezővé tenni az oltottságot, az ATP közleménye egyelőre ezt a kérdéskört nyitva hagyja, további vizsgálatokat ígérve. Jó eséllyel nem ezek a közlemények lesznek az utolsók, amelyek a témakörben születtek, minden bizonnyal a következőkben, igazodva a tourok aktuális versenyhelyszíneinek járványügyi adataihoz, egyedi szabályzatokkal is találkozhatunk majd.
Forrás: Ben Rothenberg (@BenRothenberg) / Twitter
Tenisz
Nadal válaszolt az őt érintő GOAT-kérdésre, de neki fontosabb, hogy jó emlékeket őrizzenek róla
8 ÓRÁJA
Tenisz
Zverev nem számít zökkenőmentes visszatérésre súlyos bokasérüléséből
TEGNAP - 20:17