Djokovic hazai pályán, Belgrádban nem emelhette magasba a trófeát, ennek ellenére nem maradt siker nélkül az utóbbi hetekben: egy nagyon ritka csigafajt neveztek el a szerb klasszisról.

Travunijana djokovici- ezt a nevet kapta egy nemrég felfedezett, nagyon ritka csigafaj. A meglehetősen apró csigát 2019-ben egy Montenegró fővárosa, Podgorica közelében található karsztforrásban találták, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett fajok között szerepel.
Az édesvízi csigafajt azért nevezték el Djokovicról, hogy elismerjék a világelső sokakat inspiráló lelkesedését és energiáját.
ATP Rome
Nadal 10. római győzelmével bejelentkezett a Garrosért
6 ÓRA
A karsztok földalatti élőhelyeit kedvelő aprócska csigát a szlovák bioszpeleológus, Jozef Grego és a montenegrói zoológus, Vladimir Pesic fedezték fel, akik mindketten a Montenegrói Egyetem kutatói.
A kutatók a Subterranean Biology nevű tudományos magazinban azzal magyarázzák a névválasztást, hogy „ahhoz, hogy felfedezd a világ egyik legritkább állatát, mely a dinári karszt egyedülálló földalatti élőhelyein él, hogy elérd a megközelíthetetlen barlangokat, és megleld a csigák tavaszi előfordulási helyét, valamint a begyűjtött anyagok feldolgozása során elvégzett nyughatatlan munkához Novak energiájára és lelkesedésére van szükség.”
Djokovicot is megkérdezték az izgalmas hír kapcsán, aki némileg meglepődött, hogy épp csigát neveztek el róla, mely nem pont a gyorsaságáról híres. Ennek ellenére komoly megtiszteltetésnek érzi, hogy rá gondoltak a névválasztásnál.

Djokovicról csigafajt neveztek el

Fotó: Getty Images

„Nem tudom, mennyire szimbolikus, mert egész karrierem során mindig gyors akartam lenni, és pont egy csigát neveznek el rólam. Talán ez egy üzenet számomra, azt mondják, lassítsak picit”- mondta Djokovic nevetve.
Megtiszteltetés számomra, hogy egy új csigafajt rólam neveztek el, hiszen nagy rajongója vagyok a természetnek, és tisztelek minden állatot és növényt, próbálok harmóniában élni a természettel. Nagyon megnevettetett a hír.
A ritka csigafajt felfedező tudósok elmondták, egyelőre rejtély a Djokovicról elnevezett faj eredete.
Forrás: ATPTour.com, Irishtimes.com
ATP Rome
Nadal tizedszer Róma bajnoka
8 ÓRA
ATP Rome
Álomdöntő Rómában: jön az első idei Djokovic-Nadal!
TEGNAP 19:40