Swiatek juniorként megnyerte Wimbledont, a felnőtt mezőnyben azonban vannak nála erősebb teniszezők ezen a borításon, a 20 éves teniszező egyelőre még csak barátkozik a füves pályával.

Címet védeni egy Grand Slamen elég nehéz feladat a női mezőnyben, ez utoljára 2016-ban Serena Williamsnek sikerült Wimbledonban. A Roland Garroson Iga Swiatek sem tudta megvédeni címét, ennek ellenére nem szerepelt rosszul a fiatal versenyző, a legjobb nyolcig magabiztosan jutott el, ott egy erős Maria Sakkaritól kapott ki. Swiatek elismerte, hogy a nyomás is szerepet játszott abban, hogy a negyeddöntőben némileg visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de nem elégedetlen szereplésével.
„Idén nagyobb nyomás volt rajtam, de jó munkát végeztem, mert a negyeddöntő nem rossz eredmény. A legfontosabb, hogy tanuljak belőle, és ne engedjem, hogy legközelebb elkövessem ugyanezeket a hibákat”- mondta el a negyeddöntős búcsúja után.
Wimbledon
Bombameglepetés Wimbledonban, eddig tartott a világelső elképesztő sikersorozata
02/07/2022 16:56
Swiatek 2018-ban junior bajnok volt Wimbledonban, ennek ellenére nem érzi túl komfortosan magát füvön, nincsenek is túl nagy elvárásai önmagával szemben a szezon harmadik Grand Slam-tornáján. A következő verseny, ahol komoly céljai vannak, a tokiói olimpia.
Az olimpia a következő nagy célom, mert fogalmam sincs, hogyan fogok játszani füvön. Nem tudom, hogy emlékszem-e még arra, hogyan kell füvön teniszezni, úgyhogy meglátjuk, hogy megy majd. Nem erőltetem, semmiféle elvárást, vagy nyomást nem helyezek magamra, tényleg csak szeretnék megtanulni füvön játszani. Valószínűleg éveken át ezt fogom mondogatni.
A 20 éves teniszező mindössze második alkalommal szerepel majd a wimbledoni főtáblán, két évvel ezelőtt az első fordulóban búcsúzott. Pedig előtte 2018-ban megnyerte a versenyt a juniorok között, bár Swiatek szerint ez főleg dühből történt.

Iga Swiatek 2018-ban Wimbledonban

Fotó: Imago

Annyira mérges voltam, hogy nem nyertem meg a Roland Garrost a juniorok között korábban, hogy ezt valahogy kivetítettem Wimbledonra. Azt hiszem, fizikailag jobb voltam, mint az ellenfeleim, mint a többi junior játékos. A motivációm, hogy Grand Slamet nyerjek, a bosszúság a Roland Garros miatt, sokat adott nekem. Plusz a körülmények is különlegesek voltak, mert nagyon meleg volt, a labdák gyakorlatilag úgy pörögtek, mint salakon.
„De még 2019-ben sem szerepeltem jól előtte a füves tornákon. Alapvetően ezért érzem azt, hogy nem vagyok rajta magabiztos. Az önbizalmam talán a 10%-ot sem éri el. Azt hiszem, jót fog tenni nekem, hogy semmiféle elvárás nem lesz, és csak játszom, ahogy tudok.”
Forrás: WTA
Wimbledon
Tsitsipas Kyrgios ellen, Swiatek tovább nyújtaná veretlenségét
01/07/2022 18:42
Wimbledon
Nadal közel állt a visszavonuláshoz, Świątek elmondta, mi fogja vissza a füves borításon
01/07/2022 08:35